2009. május 1., péntek

Hájas pogácsa

0 megjegyzés

Ballagások időszaka van, előtte szerenádoznak a diákok. Tanáraik közül sokan pogácsával kínálják őket. Emlékszem, az első adag pogácsának nagyon örültünk, de amikor már harmadik helyen is azt kaptunk...
Ez a pogi nem csak ballagáskor jó, időben hosszadalmas egy kicsit az elkészítése, de munka nincs több vele, mint bármelyik másik pogácsával. Cserébe viszont a hájastészta finom íze kárpótol. Kiváló sör- és borkorcsolya is.

Hájas pogácsa



Hozzávalók:
350 g finomliszt
150 g rétesliszt
250 g háj
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál kristálycukor
2 dkg élesztő
1 tojás
1 kávéskanál só

Elkészítés:
Kevés langyos vízbe beleteszem a cukrot és az élesztőt. Elkeverem, s míg beindul, összevagdalom apróra a hájat. Kimérem a liszteket és a többi hozzávalót is beleteszem. A legvégén hozzáadom az élesztős vizet is. Robotgépbe csak az egyik dagasztóspirált teszem be és összedagasztom a tésztát. Kiborítom a gyúródeszkára és laposra nyújtom. Rákenem a háj felét, és felcsavarom, mint a beiglit. Negyedóra pihentetés után újra kinyújtom, rákenem a háj másik felét és feltekerem, megint pihen negyedórát. Ekkor 2 cm vastagra nyújtom, bekockázom a tetejét, kiszaggatom. A hulladékot is összegyúrom, kiszaggatom. Letakarom konyharuhával, és félórát pihentetem. Minden pogácsát két tenyeremmel oldalánál fogva meghengergetek, hogy magas legyen, ne lapos, megkenem tojással a tetejét, megszórom durva szemű sóval és köménymaggal. Besorakoztatom a tepsibe. Begyújtom a sütőt 220 fokra és beteszem a pogácsát sülni. Nem kell előmelegíteni, mert melegedés közben a pogácsa tovább kel, magasodik. Kb. 40-45 perc alatt kész (melegedéssel együtt).

Megjegyzések

0 megjegyzés ehhez: "Hájas pogácsa"

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com