Úgy adódott, hogy kaptam egy kosár mélybordóra érett epret. Muszáj volt feldolgozni. A legegészségesebb szemeket kiválogattam, a többiből lekvárt főztem, és egy kevésből született ez a süti.
A tészta szép rózsaszínű lesz, nem annyira levegős, könnyű, a gyümölcs miatt, de ízre finom, szemre szép.
Túrókrémes epersüti
Hozzávalók: 25x25 cm-es tepsihez (vagy 28 cm átmérőjű tortaforma)
250 g finomliszt
100 g eper + 8 szem a tetejére
100 g cukor
1 tojás
50 g vaj
2 evőkanál szamócaszörp
1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
csipet só
3 púpos evőkanál tejföl
A krémhez:
750 g félzsíros túró
100 g vaj
150-200 g porcukor
Elkészítés:
Az epret a cukorral megszórom, lefedem és 1 napig állni hagyom.
Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót, sütőport (szódabikarbónát). A tojást habosra keverem a vajjal, hozzáadom a cukros epret, a szörpöt, elkeverem. Beleadom a tejfölt is, hozzákeverem a száraz hozzávalókat is. A sűrűséget 1-2 kanál tejjel lehet beállítani. Ne legyen lágy, csak kenhető. A tepsibe símítom és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a sütőt, összesen kb. 20 percig sütöm. Hagyom kihűlni. Közben kikeverem a túrókrémet.
A túróhoz adom a puha vajat és habosra keverem, majd a porcukrot is beleteszem. Ekkor a botmixerrel addig turmixolom, míg megszűnik a túró darabossága, és az egész egy nagyon finom krémmé alakul. Rákenem a kihűlt tésztára, 4x4=16 darab négyzetet jelölök, és minden négyzet közepére egy fél eperszemet teszek. Kihűtöm, hogy a krém keményebb legyen.
De beleharapnék abba a szeletbe!!!
VálaszTörlésSzívesen megkínálnálak.
VálaszTörlésFelénk is elküldhetnéd a tündérkédet, akitől kaptad a kosár epret :-))
VálaszTörlésIsteni finom lehet ez a süti...
Nagyon gusztusos! :-)
VálaszTörlésHát ezt megcsinálom! Mekkora ötlet! :)
VálaszTörlésÉs istenien is néz ki!!!
Megvettem, vittem. :)
Nagyon jól néz ki,receptet lementettem :-)
VálaszTörlésNagyon gyönyörű! Amikor megláttam a képet, sokkal bonyolultabbnak hittem. Szuper ötlet, és nagyon jól jön, mert épp egy klassz epres süti receptet kerestem! Köszönöm!
VálaszTörlésSzia, nézz be kérlek hozzám!
VálaszTörlésmi az a sikér?
VálaszTörlésPéter: búzafehérje (sikér, szejtán néven fut). Minél több van a lisztben, annál jobb minőségű, szebb a kelt tészta pl.
VálaszTörlésA vegák pedig hús helyett használják, hasonlóan, mint a szóját.