Paprikáskrumpli újkrumpliból, kolbásszal - VKF. XXV.


Bevallom figyelmetlen voltam és nem vettem észre, hogy krumpli forduló van a VKF.-ben. De mivel éppen krumplis ételt tettem fel, hát legyen. Egyszerű étel, nagyon finom, a magyar háztartásokban gyakran főzik. Mi is imádjuk. Most újkrumpliból pedig egyenesen felséges. Uborkasalátát, savanyú vagy kovászos uborkát, vagy paradicsomsalátát adok mellé, és jóféle házikenyeret eszünk hozzá. A zöldpaprikának én mindig a csumás, magos felét teszem bele, finomabb ízt ad.

Paprikáskrumpli kolbásszal



Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 negyed paradicsom
1 fél zöldpaprika
1 hosszúpár cserkészkolbász
10-15 cm hosszú füstölt kolbász vagy szalonnabőr
csipet őrölt kömény
10 szem egész feketebors
1 evőkanál olaj vagy zsír vagy füstölt szalonna kisütve




Elkészítés:
A krumplit vízbe áztatom félórára, így könnyebb lekapargatni a héját, megpucolom, hasábokra vágom. Felaprítom a hagymát, fokhagymát, és a zsíron vagy olajon megdinsztelem. Ha van szalonnám, akkor előbb kisütöm és annak a zsírját használom (a pörcök is benne maradnak). Félrehúzom a lángról, belekeverem a pirospaprikát és azonnal ráöntök 1 dl vizet. Beleteszem a krumplit, épp csak egy csipetnyi köményt, a borsot, paprikát, a füstölt kolbászt, jól megsózom.
Csak annyi vizet öntök rá, hogy még éppen se lepje el, mert a krumpli (főleg az új) maga is ereszt vizet. Akkor jó, ha rövid, sűrű szaftja van. Felforralom, lefedem és 20-25 percig főzöm. Akkor a tetejére teszem a cserkészkolbászt, és 5 perc alatt átgőzölöm a fedő alatt.

1 megjegyzés:

  1. De rég főztem!!! Szégyen-gyalázat: a családom nincs oda érte...Pedig nagyon finom!!!

    VálaszTörlés

@templatesyard