Eperlekvár - eperdzsem


Valójában dzsem, azaz eperdarabok vannak benne. Csak annyira zselésítem, hogy lágy maradjon, de ha megdöntöm az üveget, mégis tartson, ne folyjon.
Nálunk a lekvárnak édesnek kell lenni, de nem émelygősen. Mert ugye a "krómplileves az legyen krómplileves" a lekvár pedig legyen lekvár. Férjem, fiaim rendkívül édesszájúak, nem nagyon tudnám meggyőzni őket arról, hogy a gyümölcs natúr, kissé savanykás íze az igazi, meg a cukor egészségtelen stb. Persze hol van az már, hogy anyukámmal minden kiló gyümölcshöz majdnem kiló cukrot is tettünk. A sűrű szirup segített a lekvárnak sűrűsödni. Én már nem teszek annyi cukrot, mert lehet pektintartalmú zselésítőanyagot kapni, de megadom a módját.
A lekvárfőző edényem egy nagy 5 literes Berghoff magasfalú fazék-lábos. Súlyos, nehéz, nagyon vastag aljú. Mindig csak 1- 1,5 max. 2kg-os adagokat főzök. Ez így gyorsabban kész, mintha egyszerre vacakolok vele. A befőttesüvegek előkészítésében nagy segítségemre van a mosogatógép, konkrétan elmossa helyettem.
Tartósítóként hagyományosan szalicilt használok, amelyet az üvegre helyezett fóliára teszek, és ezután csavarom rá a tetejét.

Eperdzsem



Hozzávalók:
1250 g eper
500-600 g cukor
25 g (1 zacskó) 2:1 dzsemfix extra

Elkészítés:
Az epret csumástul beáztatom 10 percre vízbe, hogy a földes szennyeződés leoldódjon, majd adagonként tésztaszűrőn folyóvíz alatt lemosom. A vizet lecsepegtetem. Kiszedem a csumákat. Azért nem mosás előtt, hogy az eper közepébe ne menjen víz, ne híguljon a lekvár. (A málnát is csumástól jó szedni emiatt, vagy nem kell megmosni.) Az eperszemeket félbe, negyedbe vágom és beleteszem egy nagy edénybe. Ráöntöm a cukrot, és egy napig állni hagyom. Nagy hőségben hűvös helyre kell tenni, kamrába vagy hűtőbe.
Másnap egy adagot a lábosba merek, hozzákeverem a dzsemfixet, és felforralom. Forrástól számítva 5-8 percig főzöm (persze csak ha érett az eper, ha keményebb, 10-15 perc is kellhet), néha megkeverem. A vastag aljú edényben nem ragad le a lekvár. Ha elég sűrű, akkor elzárom a lángot, majd botmixerrel egy kicsit bele-belekeverek, csak hogy kisebb darabok legyenek. Forrón üvegekbe töltöm, óvatosan leütögetem az üvegek alját egy többször összehajtott konyharuhán, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek, a tetejére folpack fóliát, arra késhegynyi szalicilt teszek és csavaros tetővel lezárom. Hagyom az asztalon kihűlni. A helyére teszem a kamrapolcra.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! :)

    Én is hallottam erről a cukrozásos módszerről, de hogy őszinte legyek - elfelejtettem, hogy létezik... :))) Pedig biztosan gyorsabb így maga a főzés, és talán ízesebb is marad a gyümölcs.
    Mindegy, az enyém most már éppen fő a tűzhelyen... :))

    duende

    VálaszTörlés
  2. Próbáld ki 1,25 kg eperrel, nem több, mint negyedóra, és utána kóstold meg egy finom puha kaláccsal, kenyérrel. Nagyon finom, az eperdarabok szétolvadnak a szádban, de minden íz, illat megmarad az 5 perces főzés miatt. Az előzőleg cukrozás kioldja előre az eper levét, alacsony hőmérsékleten, nem kell kifőzni a szemekből. Az eperszemek késsel darabolása pedig nem roncsolja szét a gyümölcshúst de a lé mégis kinyerődik. Én hosszú évek óta így főzöm az epret, málnát, ribizlit, jostát. És pillanatok alatt megvan. A gyümölcselőkészítés az időigényesebb része.

    VálaszTörlés
  3. Szép lett a lekvárod!
    Én is dzsemfixet használok, a 3:1-et gyakrabban, a 2:1 is néha - nálunk átszokott a csapat:))
    Akkor előrébb vagy, mint én- nálam jövő hétvége lesz a befőzés ideje-azt mondják, még lesz bőven eper....
    Én is darabolom a nagyobbik részét, de egy kisebb részét leturmixolom, mert azt szeretik, ha kenni is lehet, de darabok is legyenek benne:))

    VálaszTörlés
  4. Jaja 3:1 is jó, én is szoktam. Mikor melyiket kapok. A turmix is jó ötlet (itt nincs ilyen igény). Szerintem is a héten és a jövő héten van a dömping, de aztán már csak elvétve lesz. Nekünk is van egy kevés, annak kell még egy hét.

    VálaszTörlés
  5. Szoktam eperdzsemet is készíteni, de most nem akartam kétfelé venni. nagyon szeretem azt is! :)

    VálaszTörlés
  6. Én ma rakok el 10 kiló eperdzsemet, és én fele fele arányban szoktam belerakni a 2:1,és a 3:1. Így is nagyon jó. A gyerekek imádják,és persze mi is. Kalácsra kenve nagyon finom.

    VálaszTörlés
  7. Szia. Ez az eper mennyiség mennyi üveget tölt meg?

    VálaszTörlés
  8. 5 kg eperből nekem most 14 kisüveggel lett.

    VálaszTörlés

@templatesyard