Valójában dzsem, azaz eperdarabok vannak benne. Csak annyira zselésítem, hogy lágy maradjon, de ha megdöntöm az üveget, mégis tartson, ne folyjon.
Nálunk a lekvárnak édesnek kell lenni, de nem émelygősen. Mert ugye a "krómplileves az legyen krómplileves" a lekvár pedig legyen lekvár. Férjem, fiaim rendkívül édesszájúak, nem nagyon tudnám meggyőzni őket arról, hogy a gyümölcs natúr, kissé savanykás íze az igazi, meg a cukor egészségtelen stb. Persze hol van az már, hogy anyukámmal minden kiló gyümölcshöz majdnem kiló cukrot is tettünk. A sűrű szirup segített a lekvárnak sűrűsödni. Én már nem teszek annyi cukrot, mert lehet pektintartalmú zselésítőanyagot kapni, de megadom a módját.
A lekvárfőző edényem egy nagy 5 literes Berghoff magasfalú fazék-lábos. Súlyos, nehéz, nagyon vastag aljú. Mindig csak 1- 1,5 max. 2kg-os adagokat főzök. Ez így gyorsabban kész, mintha egyszerre vacakolok vele. A befőttesüvegek előkészítésében nagy segítségemre van a mosogatógép, konkrétan elmossa helyettem.
Tartósítóként hagyományosan szalicilt használok, amelyet az üvegre helyezett fóliára teszek, és ezután csavarom rá a tetejét.
Eperdzsem

Hozzávalók:
1250 g eper
500-600 g cukor
25 g (1 zacskó) 2:1 dzsemfix extra
Elkészítés:
Az epret csumástul beáztatom 10 percre vízbe, hogy a földes szennyeződés leoldódjon, majd adagonként tésztaszűrőn folyóvíz alatt lemosom. A vizet lecsepegtetem. Kiszedem a csumákat. Azért nem mosás előtt, hogy az eper közepébe ne menjen víz, ne híguljon a lekvár. (A málnát is csumástól jó szedni emiatt, vagy nem kell megmosni.) Az eperszemeket félbe, negyedbe vágom és beleteszem egy nagy edénybe. Ráöntöm a cukrot, és egy napig állni hagyom. Nagy hőségben hűvös helyre kell tenni, kamrába vagy hűtőbe.
Másnap egy adagot a lábosba merek, hozzákeverem a dzsemfixet, és felforralom. Forrástól számítva 5-8 percig főzöm (persze csak ha érett az eper, ha keményebb, 10-15 perc is kellhet), néha megkeverem. A vastag aljú edényben nem ragad le a lekvár. Ha elég sűrű, akkor elzárom a lángot, majd botmixerrel egy kicsit bele-belekeverek, csak hogy kisebb darabok legyenek. Forrón üvegekbe töltöm, óvatosan leütögetem az üvegek alját egy többször összehajtott konyharuhán, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek, a tetejére folpack fóliát, arra késhegynyi szalicilt teszek és csavaros tetővel lezárom. Hagyom az asztalon kihűlni. A helyére teszem a kamrapolcra.

Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésÉn is hallottam erről a cukrozásos módszerről, de hogy őszinte legyek - elfelejtettem, hogy létezik... :))) Pedig biztosan gyorsabb így maga a főzés, és talán ízesebb is marad a gyümölcs.
Mindegy, az enyém most már éppen fő a tűzhelyen... :))
duende
Próbáld ki 1,25 kg eperrel, nem több, mint negyedóra, és utána kóstold meg egy finom puha kaláccsal, kenyérrel. Nagyon finom, az eperdarabok szétolvadnak a szádban, de minden íz, illat megmarad az 5 perces főzés miatt. Az előzőleg cukrozás kioldja előre az eper levét, alacsony hőmérsékleten, nem kell kifőzni a szemekből. Az eperszemek késsel darabolása pedig nem roncsolja szét a gyümölcshúst de a lé mégis kinyerődik. Én hosszú évek óta így főzöm az epret, málnát, ribizlit, jostát. És pillanatok alatt megvan. A gyümölcselőkészítés az időigényesebb része.
VálaszTörlésSzép lett a lekvárod!
VálaszTörlésÉn is dzsemfixet használok, a 3:1-et gyakrabban, a 2:1 is néha - nálunk átszokott a csapat:))
Akkor előrébb vagy, mint én- nálam jövő hétvége lesz a befőzés ideje-azt mondják, még lesz bőven eper....
Én is darabolom a nagyobbik részét, de egy kisebb részét leturmixolom, mert azt szeretik, ha kenni is lehet, de darabok is legyenek benne:))
Jaja 3:1 is jó, én is szoktam. Mikor melyiket kapok. A turmix is jó ötlet (itt nincs ilyen igény). Szerintem is a héten és a jövő héten van a dömping, de aztán már csak elvétve lesz. Nekünk is van egy kevés, annak kell még egy hét.
VálaszTörlésSzoktam eperdzsemet is készíteni, de most nem akartam kétfelé venni. nagyon szeretem azt is! :)
VálaszTörlésOk.
VálaszTörlésÉn ma rakok el 10 kiló eperdzsemet, és én fele fele arányban szoktam belerakni a 2:1,és a 3:1. Így is nagyon jó. A gyerekek imádják,és persze mi is. Kalácsra kenve nagyon finom.
VálaszTörlésSzia. Ez az eper mennyiség mennyi üveget tölt meg?
VálaszTörlés5 kg eperből nekem most 14 kisüveggel lett.
VálaszTörlés