Egyszer régebben kipróbáltam az akácdzsemet. Nagyon finom íze volt, de nem tetszettek benne a virágtestek, szétharapva kicsit kesernyés is volt. Hasonlóan utálom, ha apró virágszirmok vannak a lekvárban. Így elhatároztam, virágízű dzsemet fogok főzni. Azóta majdnem minden évben, szezonkor készítek egy palacsintára valót, és mivel a bodza is ilyenkor nyílik (üdítőitalt meg úgyis készítek) a bodzás változatot is megcsinálom. Most, hogy van itthon virág, ismét főztem.
Az akácvirágokat egyik tenyeremmel körülölelem, a másik kezemmel megfogom a fő szárat, és kihúzom. Így szoktam leszemezgetni. A bodza fő száráról pedig egyszerűen lecsipkedem a virágokat (a mellékszárakkal együtt). Gyorsan megvan.
Akácos és bodzás dzsem
Hozzávalók:
100 g virág leszedve a szárról
3 dl víz
1/2 citrom
1 nagy alma
75 g befőzőcukor illetve 1 evőkanál akácméz
Elkészítés:
3 dl vízbe belefacsarom a citromot, hozzáteszem a virágot és 2 napig beteszem a hűtőbe. Ha letelt a 2 nap, meghámozom az almát, lereszelem. A beáztatott akácvirágot felfőzöm, és egy tésztaszűrőn átszűröm egy lábosba a levet. Hozzáadom az almát, a cukrot, kevergetve sűrűre főzöm, kb. 5 perc. A befőzőcukor és az alma pektintartalma segíti a zselésedést. Az akáchoz a végén teszek még egy jó evőkanál akácmézet. Botmixerrel simára turmixolom, üvegbe töltöm. Kb. 4 dl lesz belőle. Tartósítószert nem teszek bele, mert egy-két üvegnyi, így hamar elfogy. Sütibe, palacsintába vagy gofrira, smarnira szoktuk rakni.
Szia, megkérdezhetem, hogy hol vetted az üveget?
VálaszTörlésKöszi,
Kata
Az üveg a Kincseim a bolháról sorozatba is be fog kerülni, szóval ott.
VálaszTörlésSzuper! :)))
VálaszTörlésHelo!
VálaszTörlésNagyon klassz a blogod. Szuper.
Sajnos a befözöcukorban, van tartositoszer, ha hasznalod az olyan mintha minden egyes alkalommal tartositiszert is hasznalnal. En ezert nem hasznalom.
Virag
Köszönöm az infót, ha lehet, én is próbálom kerülni a tartósítókat.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a blog, gyere máskor is!
Szia!
VálaszTörlésPár napja akadtam rá a blogodra és nagyon tetszik. :)
Ma megfőztem ezt a dzsemet, vegyesen akác és bodzavirágból és nagyon finom lett.:)
Timi
Jó ötlet virágból lekvárt főzni, jövőre kipróbálom. Az almának a héjában van a pektin, azt nem rakod bele?
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésKöszönöm, feltétlenül ki fogom próbálni!