Kenyér 4. - Kalácskenyér


Mennyei Manna oldalán láttam ezt a kenyeret, és annyira guszta volt, hogy meg is ígértem neki, kipróbálom. Na most volt itt az ideje.
Egy-két módosítást csináltam Mennyei Mannáéhoz képest, illetve megnéztem az eredeti receptet is. Pl. nagyon soknak találtam a cukrot, így megharmadoltam. A só is sok lett, csak egy teáskanállal kell. Nem használok szárított élesztőt, így egy harmad frisset tettem bele. Talán negyed is elég lett volna, mert annyira megkelt, kb. a 4-szeresére. Nézzétek csak meg a fényképeken, honnan indult s mekkora lett. De nem lapult le, nem esett össze, így nem az élesztő volt sok, hanem az edényem kicsi. Nem volt BL80-as lisztem, így finomlisztet és réteslisztet kevertem össze. Nem vacakoltam a vajjal, hanem rögtön az elején azt is hozzáadtam. Sajnos az edényem nem volt elég nagy, 10x23 cm-es, így jól kidagadtak a kenyérkék, legközelebb 3/4-ed mennyiséget teszek bele.
Én még sütés előtt megkentem vízzel is.
Nagyon finom, habkönnyű, kalácsszerű kenyér lett az eredmény. Azonnal kellett is ennem egy szeletet 2 éves baracklekvárral:))). Másnap. harmadnap is még ugyanolyan könnyű, pihe-puha volt. El tudom képzelni a húsvéti asztalra is. Máskor is sütni fogom, bekerült a rendszeres receptjeim közé.

Kenyér 4.



Hozzávalók: az én változatomhoz
230 ml tej
65 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tojás
1 teáskanál só
280 g finomliszt
100 g rétesliszt
20 g friss élesztő
1 kávéskanál kristálycukor
50 g olvasztott vaj



Elkészítés:
A tejben elkeverem a teljes kiőrlésű lisztet és egy lezárható dobozban hűtőbe teszem 1 napra. Másnap kimérem a liszteket, hozzáadom a sót, cukrot, beleteszem a kenyérsütőgépbe. A tejes lisztbe belemorzsolom az élesztőt, jól szétkeverem, hozzáütöm a tojást, azt is elkeverem. Ezt a folyadékot ráöntöm a lisztre. Beindítom a dagasztást. Felolvasztom a vajat és azt is rácsorgatom. Dagasztás után félórát hagyom kelni. Kiveszem, átgyúrom a tésztát és pontosan 4 darabot mérek belőle. Nekem kb. 190g-osak lettek. A 4 darabot egyenkét cipóvá formázom, épp csak vékony liszten hosszú téglalapra nyújtom és a rövidebb oldalánál szorosan feltekerem. Beleteszem egy hosszú sütőformába, amelyet előzőleg vékonyan megolajoztam. A sütőt belangyítom, ebben letakarva kelesztem duplájára (kb. félóra). Ekkor begyújtom 200 fokra a sütőt, és készre sütöm kb. 25 perc alatt.



5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a kenyered! Nagyon örülök, hogy ízlett!:)))

    VálaszTörlés
  2. Igen-igen! Nagyon meg vagyok elégedve.

    VálaszTörlés
  3. Na és hogy friss eperlekvárral milyen! Hát arról nektek fogalmatok sincs...

    VálaszTörlés
  4. Hát, az eperlekvár nem a kedvencem, én csak csinálom, de ez a kenyér... Vajjal és paprikával! Juj!!! :-))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű!!!!! Ezt én is majd megcsinálom!

    VálaszTörlés

@templatesyard