Natúr sült csirkemáj


A csirkemáj natúr sütve akkor jó, ha omlós, lágy, elolvad a szájban. Frissen élvezhető leginkább, ezért közvetlen a tálalás előtt süssük, még akkor is sülhet, miközben a levest esszük. A májat sosem szabad sütés előtt megsózni, mert megkeményedik. Natúr sütéshez alkalmatlan az a csirkemáj, amely a hentesnél vizes lében úszik. Az ilyen máj valószínűleg vagy fagypont körüli hőmérsékleten tárolódott, és felmelegedve kiadja a saját nedvességét, vagy urambocsá elképzelhető, hogy direkt vízben áztatott. A húsfélék vízfelvevő képessége igen magas, saját súlyának akár a 70%-át kitevő vízmennyiség felvételére is képes. Néha megfordul a fejemben egy-egy húsféle láttán az a képtelen feltevés, hogy súlynövelés céljából vizet vetettek fel vele. Ugyanezen oknál fogva natúr sütéshez nem jó a fagyasztásból felengedett csirkemáj sem.
A megfelelő csirkemáj alig nedves, nem csúszós tapintatú, friss. A májat mindig lassú tűzön sütjük, és közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk meg, vagy ki-ki a maga tányérján sózza.
Köretként rizst, krumplit, savanyúságot, esetleg főzeléket (pl. krumpli, lencse) adhatunk, de tartalmasabb salátával is fogyaszthatjuk.
Ha van otthon szalonna, akkor kiolvasztott zsírjában sütve a máj pikáns ízt kap.

Natúr sült csirkemáj


Elkészítés:
A májakról levágjuk a szíveket, mindegyiket átvizsgáljuk, és ha maradt rajta epenyom, levagdossuk. Mindegyiket kétfelé daraboljuk - azaz elvágjuk a két lebenyt egymástól. Vastag aljú, nehéz serpenyőbe 1 dl olajat öntünk és felforrósítjuk közepes lángon. Ekkor belecsúsztatjuk egyenként a lebenyeket és fél perc sülés után megfordítjuk őket. Ekkor a lángot lejjebb vesszük, és lassan pöszörögve sütjük kb. 5 percig ezen az oldalán. Ekkor mindegyiket újra megfordítjuk, és a másik oldalt is készre sütjük. A külseje megpirul, a belseje éppen átsül, már nem rózsaszín, de lágy, olvadós állagú lesz. A sütési idő függ a mennyiségtől is. Egy máj kettévágásával bizonyosodhatunk meg, megfelelő-e már. Sütés közben a májakat ne bökdössük meg, a rajta lévő vékony hártya ugyanis bent tartja a nedvességet, így ha sértetlen marad, akkor lesz puha a belseje.


21 megjegyzés:

  1. Tegnap én is hasonlót készítettem, holnap jövök vele. :))

    VálaszTörlés
  2. Kedves wiselady, nagyon köszönöm, életem legjobb csirkemáját köszönhetem neked. Üdv :-)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nem tudom hogy fog sikerülni, de én az általam lefagyasztott májat hagytam kiengedni, most ázik. Utána lecsepegtetem róla a vizet. Meg nem sózom:-) Majd közvetlenül fogyasztás előtt. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e fűszerezni picit a májat?-és még nyersen sütés előtt kell befűszerezni vagy sütés után? Köszönöm! Imádom a blogodat! :-) üdv: Zsuzsi

    VálaszTörlés
  4. @Zsuzsi
    Természetesen fűszerezheted, előtte is és utána is. Sózás csak közvetlenül a tányéron. Ha a vizet eltávolítod, akkor a fagyasztott is élvezhető lesz (azért a friss az igazi:)) Köszönöm a pozitív véleményt!

    VálaszTörlés
  5. Koszi a receptet,olyan finom lett,hogy meg a baratnomnek is nagyon izlett,holott o nem szereti a csirkemajat.

    Udv,
    Rudi

    VálaszTörlés
  6. Nekem tendszetesen fröcsköl! Mi lehet az oka?

    VálaszTörlés
  7. Én most próbálom ki de a fűszerezésről nem esett szó.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fűszerezés tetszőleges. Itt most a máj sütési módjáról van szó.

      Törlés
  8. Isteni recept! Sokadszorra így csinálom!! Köszi

    VálaszTörlés
  9. Én is így készítem évek óta, szuper recept! Fokhagymás sóval fűszerezzük! Krumplipüré el, kompottal isteni!! Köszi

    VálaszTörlés
  10. Többször írtam már erről, de újra mondom, ez isteni!!!

    VálaszTörlés
  11. Kedves "Hozzászólók"! Tegnap vásárolt a párom csomagolt, 500 grammos csirkemájat. Én bevallom nektek szégyenkezve ugyan, de őszintén, hogy még soha nem készítettem sült csirkemájat! S bár ugyan olvastam az oldalon minden hasznos tanácsot, még is szabályosan félek nekilátni elkészíteni ezt a csirkemájat..

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom én is féltem töle.😉

    VálaszTörlés
  13. Üdv mindenkinek! Szeretném megosztani veletek az online kaszinójátékok https://casinorix-hu.com/kaszino-bonuszok/ örömét. A digitális platformokon való játék lehetőséget kínál a kényelemre és szórakozásra. Az online kaszinók számtalan játékot kínálnak, beleértve a nyerőgépeket, pókert és rulettet. Ezeken a platformokon részesülhetsz izgalmas promóciókban és bónuszokban is. Emellett az online kaszinójátékok rugalmas játékidejük miatt kiválóan illeszkednek az elfoglalt életstílushoz. Próbálj ki egy online kaszinót, és élvezd a kényelmet és a szórakozást a saját otthonodból! Sok szerencsét és jó szórakozást kívánok

    VálaszTörlés

@templatesyard