A csirkemáj natúr sütve akkor jó, ha omlós, lágy, elolvad a szájban. Frissen élvezhető leginkább, ezért közvetlen a tálalás előtt süssük, még akkor is sülhet, miközben a levest esszük. A májat sosem szabad sütés előtt megsózni, mert megkeményedik. Natúr sütéshez alkalmatlan az a csirkemáj, amely a hentesnél vizes lében úszik. Az ilyen máj valószínűleg vagy fagypont körüli hőmérsékleten tárolódott, és felmelegedve kiadja a saját nedvességét, vagy urambocsá elképzelhető, hogy direkt vízben áztatott. A húsfélék vízfelvevő képessége igen magas, saját súlyának akár a 70%-át kitevő vízmennyiség felvételére is képes. Néha megfordul a fejemben egy-egy húsféle láttán az a képtelen feltevés, hogy súlynövelés céljából vizet vetettek fel vele. Ugyanezen oknál fogva natúr sütéshez nem jó a fagyasztásból felengedett csirkemáj sem.
A megfelelő csirkemáj alig nedves, nem csúszós tapintatú, friss. A májat mindig lassú tűzön sütjük, és közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk meg, vagy ki-ki a maga tányérján sózza.
Köretként rizst, krumplit, savanyúságot, esetleg főzeléket (pl. krumpli, lencse) adhatunk, de tartalmasabb salátával is fogyaszthatjuk.
Ha van otthon szalonna, akkor kiolvasztott zsírjában sütve a máj pikáns ízt kap.
Natúr sült csirkemáj
Elkészítés:
A májakról levágjuk a szíveket, mindegyiket átvizsgáljuk, és ha maradt rajta epenyom, levagdossuk. Mindegyiket kétfelé daraboljuk - azaz elvágjuk a két lebenyt egymástól. Vastag aljú, nehéz serpenyőbe 1 dl olajat öntünk és felforrósítjuk közepes lángon. Ekkor belecsúsztatjuk egyenként a lebenyeket és fél perc sülés után megfordítjuk őket. Ekkor a lángot lejjebb vesszük, és lassan pöszörögve sütjük kb. 5 percig ezen az oldalán. Ekkor mindegyiket újra megfordítjuk, és a másik oldalt is készre sütjük. A külseje megpirul, a belseje éppen átsül, már nem rózsaszín, de lágy, olvadós állagú lesz. A sütési idő függ a mennyiségtől is. Egy máj kettévágásával bizonyosodhatunk meg, megfelelő-e már. Sütés közben a májakat ne bökdössük meg, a rajta lévő vékony hártya ugyanis bent tartja a nedvességet, így ha sértetlen marad, akkor lesz puha a belseje.
Tegnap én is hasonlót készítettem, holnap jövök vele. :))
VálaszTörlésKedves wiselady, nagyon köszönöm, életem legjobb csirkemáját köszönhetem neked. Üdv :-)
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésNagyszerű! :D
Szia! Nem tudom hogy fog sikerülni, de én az általam lefagyasztott májat hagytam kiengedni, most ázik. Utána lecsepegtetem róla a vizet. Meg nem sózom:-) Majd közvetlenül fogyasztás előtt. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e fűszerezni picit a májat?-és még nyersen sütés előtt kell befűszerezni vagy sütés után? Köszönöm! Imádom a blogodat! :-) üdv: Zsuzsi
VálaszTörlés@Zsuzsi
VálaszTörlésTermészetesen fűszerezheted, előtte is és utána is. Sózás csak közvetlenül a tányéron. Ha a vizet eltávolítod, akkor a fagyasztott is élvezhető lesz (azért a friss az igazi:)) Köszönöm a pozitív véleményt!
Koszi a receptet,olyan finom lett,hogy meg a baratnomnek is nagyon izlett,holott o nem szereti a csirkemajat.
VálaszTörlésUdv,
Rudi
@Névtelen
VálaszTörlésNagyon fincsi
VálaszTörlésA legjobb recept😀
VálaszTörlésNekem tendszetesen fröcsköl! Mi lehet az oka?
VálaszTörlésTúl nagy hőn sütöd.
TörlésÉn most próbálom ki de a fűszerezésről nem esett szó.....
VálaszTörlésA fűszerezés tetszőleges. Itt most a máj sütési módjáról van szó.
TörlésIsteni recept! Sokadszorra így csinálom!! Köszi
VálaszTörlés