Zsemle zabpehelylisztből



A zabpehelylisztet már régóta meg akartam próbálni, a pékárukhoz használt lisztekbe szokás keverni. Sikérmentes, ami azt jelenti, hogy önmagában nem keleszthető, vízzel keverve ragadós, nyálkás lesz. Fogyasztásakor azonban ez előnyös tulajdonsággá válik, mert a nyák bevonja a gyomorfalat és védi. Viszont nem akartam más liszttel keverni, így mégis tettem egy próbát a kelesztéssel.


A lenmag pedig fontos növényi omega-3 zsírsav-forrás, ezért egészségvédő hatású, sőt még finom is. A dagasztáskor a zabpehelyliszt sokkal több vizet vett fel, mint másfajta lisztek, és persze nagyon ragadós volt. Egy teáskanál cukorral többet téve hozzá, az élesztő mégiscsak kifejtette a hatását, és a keletkező gázbuborékok megemelték a tésztát. A kisült zsemle tömör, barnás, és jóízű. Magamnak sütöttem, de a fiúk is élvezettel fogyasztották. Férjemnek különösen ízlett. Rendszeresen sütni fogom ezután.

Hozzávalók: 8 zsemle
450 g zabpehelyliszt
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
2 teáskanál cukor
2 evőkanál lenmag
20 g friss élesztő
4,5 - 5,5 dl víz

Elkészítés:
Mindent az üstbe tettem, az élesztő és a víz kivételével. A vizet meglangyosítottam, feloldottam benne az élesztőt, és azt is beleöntöttem. Bekapcsoltam a dagasztóprogramot. Nagyon ragadós, nyákos volt a tészta. A dagasztás végén, a program jelzésekor beleszórtam a lenmagot, és azt is elkeverte a gép. Hagytam egy órát kelni, majd erősen lisztezett (zabliszt) kézzel szilikonlapra kiszedtem, kissé átgyúrtam. 8 zsemlét formáztam, beletettem tepsibe, és lefedve pihentettem ismét egy órát. Hideg sütőbe tettem, 200 fokra kapcsoltam, ötven percig sütöttem őket.

29 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon tetszik és ki is fogom próbálni. Egy baj van,nem lehet zabpehelylisztet kapni itt mifelénk, de lehet megpróbálom megdarálni a zabpelyhet (valahol olvastam hogy müködik) és majd abból összegyúrok egy kis zsemlének valót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ledarálod a zabpelyhet akkor ugyan olyan zabpehelylisztet kapsz :) turmixgépben 1 perc

      Törlés
    2. Kávédarálóval szokotam darálni :)

      Törlés
  2. Ennek most majd a gluténérzékenyek nagyon fognak örülni! Szuper!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is tetszik, szeretném megsütni. Mennyi élesztőt kell bele? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. @Lucja
    Bocs, ez lemaradt. 20 g élesztő. Javítottam, köszi az észrevételt!

    VálaszTörlés
  5. Szia Wise Lady!

    Tegnap megsutottem a zsemleket. Kovettem az utmutatasod, de mar a formazasnal szet akart esni. Eloszor muffinformaban gondolkodtam, de maradt a sutopapiros tepsis megoldas. A vegeredmeny gyaszos. Kostolasnal atomjaira esett szet az egesz es egesz egyszeruen ehetetlen. Azert egyet legyurtem, de elment a kedvem tole. Csak a lisztet es a raforditott idomet sajnalom, ugyanis ment a kukaba az egesz. Azt hiszem tobbet nem probalkozom...
    udv.: Katja

    VálaszTörlés
  6. @Névtelen
    Hát igazán sajnálom. Látod, ez ilyen lett, mint amit a képen látsz, abszolút nem esett szét, inkább lágy lett a tészta. Sütés után is egy kicsit nedves, egyáltalán nem száraz zsemlék lettek. Úgy hiszem, már a formázásnál kellett volna még vizet tenned hozzá, ha morzsásnak érezted. Ezt én is tapasztaltam, hogy sok vizet felvett.

    VálaszTörlés
  7. A zab később is felvesz vizet..
    Ha nincs benne elég víz, "kiszárad" a tészta!!

    VálaszTörlés
  8. Megsütöttem, a receptet betartva.
    Nagyon finom zsemléket sikerült sütnöm!
    Köszönöm a receptet!
    Ja, és nem száradt ki, nem esik szét, szépen lehet szelni!
    Remélem, Katja azóta már sikerült megsütnie jóra!

    VálaszTörlés
  9. @BitónéM.
    Igazán örülök neki. Én is sütöttem már azóta többször.

    VálaszTörlés
  10. Ez a recept nagyon tetszik nekem. El is fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  11. Csak egy otlet: a lenmagot jobb mindenbe daralva tenni, mert egeszben csak atmegy a szervezeten, nem tudja a gyomor lebontani a hejat, es igy sajnos nem ervenyesul a jotekony hatasa.

    Nagyon tetszik a recept, en is ki fogom probalni. Koszonom!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon tetszik a recept! Le is lehet fagyasztani vajon?

    VálaszTörlés
  13. Kedves "ANYA"!
    A zabzsemlével már háromszor próbálkoztunk, de a formája sajnos egyszer sem sikerült olyanra mint a képen....!
    Igyekeztünk a receptből mindent betartani... Finom lett, de inkább tehénlepényre hasonlított!!! Még nem adtuk fel, most készítjük negyedszer.... talán a sütőnk is más.....!? Jó lenne rájönni a forma titkára!!!
    Üdvözlettel!
    Gy.G.

    VálaszTörlés
  14. Mitől függ és mikor dől el, hogy négy és fél vagy öt és fél deci víz kerül bele?

    Teljes kiőrlésű zablisztből próbálta valaki?

    VálaszTörlés
  15. @Névtelen
    Ha összekevered, és túl morzsalékos, szétesik, nem áll össze, akkor kell még hozzá víz.

    VálaszTörlés
  16. Tegnap elkészítettem, nagyon finom lett, csak a külseje nagyon szárazra sikerült. Van valami megoldás? De még tuti, próbálkozom vele. :-)

    VálaszTörlés
  17. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  18. @Wise Lady
    Hát nem tudom, hogy mitől lenne morzsalékos. Én mindent recept szerint csináltam, kiv. hogy csak 3,5-4 dl vizet tettem bele és úgy folyt, hogy semmit nem lehetett vele kezdeni. Mikor megsütöttem egy kenyérformában, hogy hátha lesz belőle valami, az egész tiszta élesztőízű (2 nap gyomorbántalom utána) és az egész konyhában terjengett az élesztőszag. Csak azt sajnálom, hogy félkiló zablisztnek annyi...

    VálaszTörlés
  19. Nekem nagyon jó lett, zacskós élesztőm volt itthon és vízbe áztatott útifűmaghéjat is tettem bele. Attól szerintem rugalmadabb lesz. Nagyon fincsi, napikig friss. Köszönöm az ötletet! Természetgyógyász javadolta, hogy zabpehelylisztet egyek, ezért kerestem hozzá receptet. Ja, kicsit több sót tettem bele. Olaj helyett kókuszolajat használtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkérdezhetem, mennyi uzifumaghejat tettél bele?
      Köszi: Gabi

      Törlés
  20. Ki fogom próbálni. Tetszik a recept.

    VálaszTörlés
  21. Ha nem őrlöd meg a lenmagot, nem dolgozza fel a szervezet!

    VálaszTörlés
  22. En tegnap megcsinaltam de, sajnos csak fél sikert arattam.vele.. Nehezen állt össze igaz en ugy daraltam hozzá a zabpelyhet es nem is nagyon kelt meg viszont a drága Anyukám azt mondta hogy ez a fasírt sokkal finomabb mint ha húst tettem volna bele...:)

    VálaszTörlés

@templatesyard