Hájas pogácsa


Ballagások időszaka van, előtte szerenádoznak a diákok. Tanáraik közül sokan pogácsával kínálják őket. Emlékszem, az első adag pogácsának nagyon örültünk, de amikor már harmadik helyen is azt kaptunk...
Ez a pogi nem csak ballagáskor jó, időben hosszadalmas egy kicsit az elkészítése, de munka nincs több vele, mint bármelyik másik pogácsával. Cserébe viszont a hájastészta finom íze kárpótol. Kiváló sör- és borkorcsolya is.

Hájas pogácsa



Hozzávalók:
350 g finomliszt
150 g rétesliszt
250 g háj
2 evőkanál tejföl
1 kávéskanál kristálycukor
2 dkg élesztő
1 tojás
1 kávéskanál só

Elkészítés:
Kevés langyos vízbe beleteszem a cukrot és az élesztőt. Elkeverem, s míg beindul, összevagdalom apróra a hájat. Kimérem a liszteket és a többi hozzávalót is beleteszem. A legvégén hozzáadom az élesztős vizet is. Robotgépbe csak az egyik dagasztóspirált teszem be és összedagasztom a tésztát. Kiborítom a gyúródeszkára és laposra nyújtom. Rákenem a háj felét, és felcsavarom, mint a beiglit. Negyedóra pihentetés után újra kinyújtom, rákenem a háj másik felét és feltekerem, megint pihen negyedórát. Ekkor 2 cm vastagra nyújtom, bekockázom a tetejét, kiszaggatom. A hulladékot is összegyúrom, kiszaggatom. Letakarom konyharuhával, és félórát pihentetem. Minden pogácsát két tenyeremmel oldalánál fogva meghengergetek, hogy magas legyen, ne lapos, megkenem tojással a tetejét, megszórom durva szemű sóval és köménymaggal. Besorakoztatom a tepsibe. Begyújtom a sütőt 220 fokra és beteszem a pogácsát sülni. Nem kell előmelegíteni, mert melegedés közben a pogácsa tovább kel, magasodik. Kb. 40-45 perc alatt kész (melegedéssel együtt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard