Padlizsánkrém


Tudom, nincs szezonja a padlizsánnak, de még múltkori bevásárlásaim egyikéből árválkodott egy a hűtőben. Ez a krém egy könnyű, habos változat, nem tartalmaz annyi zsiradékot, mint a hagyományosabb padlizsánkrémek. Nagyon egyszerű és olcsó elkészíteni, hidegbüfébe is jó. Kiválóan alkalmas mártogatósnak is, de önálló reggelinek vagy vacsinak is elmegy. Isteni íze van, kicsit pikáns a bortól, paradicsomtól, bazsalikomtól.

Padlizsánkrém



Hozzávalók:
1 nagy vagy két kisebb padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
csipet szárított bazsalikom

bors
csipet cukor
1/2 dl száraz fehérbor - elmaradhat, helyette víz (de borral az igazi)
100 g vaj

Elkészítés:
A padlizsánt sütőben (grillen is lehet) megsütöm, 5 percre a paradicsomokat is beteszem. Lehűtöm és meghámozom őket.
A hagymákat felaprítom, és a vajon dinsztelem, jó sokáig - 10-15 perc is lehet. Ezután hozzáadom a felkockázott padlizsánt és paradicsomot, ráöntöm a bort és kis lángon, fedő alatt főzögetem. Vigyázni kell vele, nehogy lekapja! Egy-egy löttyintésnyi vízzel segítsünk. Így főzöm kb. 10-15 percig. Ekkor borsot, kevés bazsalikomot, icipici csipet cukrot teszek hozzá és megsózom. Az egészet botmixerrel habosra turmixolom.
Pirítósra vagy kenyérre kenve önálló étel, kenyérféle és zöldség mártogatósa is lehet, főtt tésztára is tehetjük. Nagyon finom!

5 megjegyzés:

  1. Borral még nem próbáltam, csak citromlével-de különleges lehet tőle!!

    VálaszTörlés
  2. Én is így szoktam, imádom! Illetve: borral nem készítettem még, de most hogy mondod... legközelebb mindenképp!

    VálaszTörlés
  3. Én szeretném megjegyezni, hogy nekem a kés és a villa, vagy is nagyon tetszik! :-))

    VálaszTörlés
  4. Nagy kedvenc a padlizsánkrém nálunk is!

    És tök jó a fotód! :)

    VálaszTörlés
  5. Szepyke: ez egy 12 személyes készlet, anyósomtól kaptuk, nekem is tetszik. Nem fogod elhinni, de ez a mindennapos evőeszközkészletünk (van még egy másik 12-es is). Én a szép cuccokat fogom be mindennaposra, mert eltelik az élet, és csak őrizgetem, néha előveszem, ez nem az én műfajom. Mi pl. pohármániásak is vagyunk, és mindent szép pohárból iszunk. Ha eltörik, hát eltörik (azért sajnálom ilyenkor).

    Duende: köszönöm.

    VálaszTörlés

@templatesyard