Régesrégi pudingrecept Szepykétől
Gabojsza hawaii kókusztejpudingja
Kókusztejpuding, Okostojás főzte
Csodás citromos puding, Marcipán és Frutti elkészítette Jamie Oliver receptjét
Okostojás szintén elkészítette a Csodás citromos pudingot
Mandulapuding pisztáciával a Szépségtár blogban
Gesztenyekocsonya vörösboros mézkaramellel. Igazi gőzölt gesztenyepuding Okostojástól
Nagyon tanulságos összefoglaló a pudingokhoz használatos sűrítőanyagokról. Okostojás cikke.
Rizspuding rebarbaraszósszal Lúdanyótól
Olasz tejpuding eperzselével Trinitytől
Epres panna cotta Trinitytől.
Ezt a joghurtpudingot Kiddy készítette.
A karamellpudingot szintén Kiddy főzte.
Kedves gasztrobloggerek!
Meghívlak titeket egy játékra - ha van kedvetek, csatlakozzatok!
Tudom, hogy van mindenféle hivatalos felhívás, ennek ellenére kis képzeletelszabadító játékra invitállak benneteket. Ha van kedvetek, kreáljatok egy otthoni pudingot. Díjként egy emblémát ajánlhatok fel, amit kitehettek a blogotokba, ha akarjátok. Határidő nincs. Rangsort nem fogunk felállítani, a gyerekek lesznek a nyertesek, akik nagyon fognak örülni - az enyémek legalábbis imádják a pudingot!
És mivel a puding próbája az evés, ezért mindenkinek meg kell kóstoltatnia legalább egy gyerekkel a pudingját, ez a feltétel.
Ne vegyél pudingot...
...hanem csináld magad, mert
- olvasd csak el, mi van benne! Kukoricakeményítő, aroma, színezék, szójalecitin. Na ezek közül csak a kukoricakeményítő kell hozzá, a többit természetes alapanyagokkal "pótolhatod"
- esetenként sokkal, de sokkal olcsóbb. Egy karamellpuding éppen negyed annyiba kerül, ha te magad készíted. A vaníliás nem olcsóbb (amibe tojássárga is kell), de még az is megéri, ha tudod, hogy tojásból van és nem szójalecitinből
- sokkal többféle ízt állíthatsz elő, a változatoknak csak a képzeleted szab határt.
Tegyétek közzé egy posztban és írjátok be a linket itt, ennél a posztnál a megjegyzésekhez. Én fogok csinálni egy linkgyűjteményt belőle az oldalsávba.
Kedvcsinálónak néhány alappudingot írok le.
Az alap:
40 g keményítő
100 g cukor (4 evőkanál)
5 dl tej
25 g vaj
Karamellpuding, ahogy én főzöm:
A keményítőt fél dl tejjel csomómentesre keverem egy mikrózható tálban (akkora legyen, hogy beleférjen a fél liter puding).
A cukrot beleteszem egy lábasba, egy evőkanál vizet teszek hozzá, és folytonos kevergetés mellett megkaramellizálom. Ha kész, ráöntöm a tejet, teszek hozzá vaníliát is és melegítem forrpontig, közben a karamell feloldódik. Leveszem a tűzről, kevergetve hozzáöntöm a keményítőhöz. Ezután beteszem a mikróba és maximumon (nálam 900W) egy percig mikrózom. Épp besűrűsödik. Kiveszem és megkeverem. Hozzáadom a hideg vajat, amitől lazább, fényesebb lesz. Mivel nincs pudingformám vagy tálkákba öntöm, vagy a szilikonos muffinformába (éppen a hatos formába elég).
Vaníliapuding
Hozzávalók:
40 g keményítő
5 dl tej
3 tojássárgája
100 g cukor
1 rudacska vanília vagy vaníliakivonat
25 g vaj
Elkészítés:
A keményítőt, a sárgákat és a cukrot 1 dl tejjel simára keverem egy lábosban. A 4 dl tejet a vaníliával mikróban forrásig melegítem (900W kb. 3 perc), a forró tejet folytonos kavarás mellett ráöntöm a keverékre. Felteszem közepes tűzre és még felforrósítom, amíg besűrűsödik - forrnia nem szabad. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a hideg vajat és tálkákba vagy formába öntöm.
Csokoládépuding
35 g keményítő
15 g kakaó
5 dl tej
100 g cukor
vanília vagy kivonat
25 g vaj
25-30 g étcsokoládé (elhagyható)
A keményítőt és a kakaót elkeverem egy dl tejjel csomómentesen. A többi tejet és a cukrot felforrósítom mikróban és a kakaós, keményítős masszához öntöm folytonos keveréssel. Visszateszem a mikróba és egy perc alatt maximumon besűrűsítem (vagy tűzön). Ezután hozzákeverem a hideg vajat, majd kicsit várok és ha már nem forró, belekeverem a csokoládét is.
Kókuszpuding: itt olvashatod a receptjét.
Tök jó ötlet :-)
VálaszTörlésGyerekről is kell hozzá fotó, amint a pudingot kanalazza? :-)
Gyermeklelkű (és viselkedésű) felnőttek is szóba jöhetnek, esetleg némi alkohol felvonultatása mellett? Magyarán, teljesen szabadkezet kapunk? Lehet kicsit felnőttes is az édesség, alkohollal ötvözve? Nagyon izgalmas feladat! Imádom a pudingot!
VálaszTörlésIgen, igen. Fotó is lehet, felnőtt is lehet :-)))
VálaszTörlésElkészült az első variáció! Ime:http://szepsegtar.blogspot.com/2009/05/mandulapuding-pisztaciaval-szorva.html
VálaszTörlésJamie-ét én 2007-ben sütöttem meg először, ha igazi (nagy) citromot facsarunk bele, nem sok a megadott cukor (szerintem egy citromnak több leve van, mint 3 ek).
VálaszTörléshttp://okostojas.blog.hu/2007/06/25/csodas_citromos_puding
kókusztejes-zselatinos:
http://okostojas.blog.hu/2007/06/12/kokusztejpuding
kevéssé nyűgözött le, zselatin helyettesítése:
http://okostojas.blog.hu/2008/06/01/zselatin_helyett
gesztenyés puding (igazi gőzölt):
http://okostojas.blog.hu/2009/01/02/gesztenyekocsonya_vorosboros_mezkaramellel
és egy isteni állagú csokis sült pudingot két hete csináltam, de az még nincs fent.
Őőő, most jut eszembe, a karamellpudingot nem kóstolta gyerek. Viszont a joghurtpudingot kettő is. Akkor egálban vagyok. =D
VálaszTörlés