Ötsajtos pizza


Úgy alakult véletlenül, hogy itthon 5 különböző sajt is volt. Mégpedig nagyon különbözők: eidami - a megszokott íz, kemény; füstölt trappista - füst íz, félkemény; mozzarella - semleges íz, rugalmas textúra; camembert - érettebb íz, lágy textúra; ilmici - érett íz, enyhén savanykás, aromás, lágyabb sajt. A pizza pedig mindig jöhet, kenyérsütő megdagasztja, csak kevés munka van vele. Egy nagy gáztepsi lett és egy 24 cm-es pici, kerek, külön a kisfiamnak sütve. A tészta teljesen réteslisztből készült, tehát jó ropogós lett.

Ötsajtos pizza



Hozzávalók:

Feltét:
100 g füstölt trappista
100 g eidami
50 g ilmici
50 g camembert
100 g mozzarella
2 nagy paradicsom vékonyan felkarikázva (vagy aszalt paradicsom)



A szószhoz:
200 g sűrített paradicsom (fél üveg)
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olivaolaj

csipet cukor
1 teáskanál oregano
1 kávéskanál bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1/2 kávéskanál rozmaring
körömnyi babérlevél



A tésztához:
300 g rétesliszt
1 evőkanál olivaolaj
1 kávéskanál sikér (elhagyható)
1 kávéskanál savó (tejföl, joghurt, kefír esetleg ecet)
1 kávéskanál cukor
12,5 g élesztő (negyed)
175 ml víz

Elkészítés:
Kimérem a lisztet, a langyos vízben feloldom az élesztőt, az összes hozzávalót megdagasztatom a kenyérsütő géppel. Amíg kel, előkészítem a sajtokat és elkészítem a szószt.



Kb. egy óra kelés után kiveszem a tésztát, átgyúrom, és tepsiméretűre nyújtom. Beteszem a tepsibe és újra kelesztem kb. negyed - félórát. Akkor begyújtom a sütőt 200 fokra és a tésztát beteszem. Míg a sütő melegszik, tovább kel. 5 perc melegedés után még öt percig sütöm. Kiveszem az elősütött pizzát, megkenem a szósszal, paradicsomkarikákat teszek rá, és egyenletesen elosztom rajta a különböző sajtokat. A sütőt feljebb állítom 220 fokra, a pizzát készre sütöm.

1 megjegyzés:

@templatesyard