Felraktam két pohár tejfölt csöpögni, hogy krémsajtot készítsek, és a savót összegyűjtöttem. Éppen másfél deci lett, így lehetett vele egy finom kevert sütit sütni. Ti se dobjátok ki a savót sosem!
Tejfölsavós kevert sütemény

Hozzávalók:
350 g finomliszt
1 sütőpor
1,5 dl tejfölsavó
200 g cukor
2 tojás
citromlé
csipet só
150 g vaj
A sütőt 200 fokra melegítem.
Kimérem a lisztet, hozzákeverem a sütőport, csipet sót. A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem. Hozzáadom a felpuhított vajat, citromlét, a savót és a lisztet és összekeverem. 18 cm-es tortaformába kanalazom, és eligazítom úgy, hogy a közepe legyen a legmélyebb és a szélek felé emelkedjen kb. 5 cm-es szintkülönbséggel.
Beteszem a sütőbe és 5 perc múlva eggyel lejjebb veszem a lángot - 180 fokra.
20 perc múlva megint lejjebb veszem a lángot 160 fokra. Összesen 45 percig sütöm és még 10 percig hagyom az elzárt sütőben.
Nagyon finom, puha, önmagában is élvezhető tészta lesz. Ezután krémmel tölthető is.
Ha töltés nélkül fogyasztjuk, akkor süthetjük hosszúkás (pl. őzgerinc formában is, de akkor a sütési idő kevesebb kb. 10 perccel).

Kókuszpuding
Hozzávalók:
100 g kókuszreszelék
50 g kukoricakeményítő
6 dl tej (1 dl kókusztej is lehet belőle)
lehámozott citromhéj
100 g cukor
50 g vaj
Elkészítés:
1 dl tejjel a keményítőt csomómentesre keverem egy lábasban.
5 dl tejbe beleteszem a cukrot, a kókuszreszeléket és a citromhéjat (nem kell lereszelni, csak késsel lehámozni), mikróban felforrósítom, ezután leveszem a teljesítményt alacsonyra és főzöm még kb. 5 percig. A citromhéjat kidobom belőle. Ezután fokozatosan hozzákeverem a keményítőhöz és gázlángon besűrűsítem, felfőzöm vagy beteszem a mikróba és maximumon (nálam 900W) egy percig mikrózom. Leveszem a tűzről és rögtön hozzáadom a hideg vajat. Tálkákba öntöm és ha langyosra hűlt, hűtőbe teszem tovább dermedni.

Nagyon örülök,hogy végre a savót használja valaki!Van még ilyen recepted?
VálaszTörlésIgen, mindig elhasználom ide-oda. Lesznek még receptek hasznosításra.
VálaszTörlésDe jó ötlet! Én is szoktam tejfölt csöpögtetni, de eddig mindig kiöntöttem a savót...
VálaszTörlésSzuper, elraktározom! Köszi! :)
A finn szakácskönyvemben olvastam, hogy mindenfajta kenyérsütéshez érdemes használni a savót, nagyon jó ízt ad a kenyereknek.
VálaszTörlésIgen! Fel lehet használni kenyérsütéshez, de Magyarországon is csinálták a régi öregek. Szoktam is használni mindig. De azt gondoltam, biztos jó sütibe is (pl. szoktunk joghurttal, kefírrel is kevertet sütni). És tényleg jó, sőt finomabb, mint a kefíres.
VálaszTörlésA házi aludtej savója is jó?
VálaszTörlésMegtenné valaki, hogy elmeséli; az hogyan néz ki, hogy "Felraktam... tejfölt csöpögtetni..."? :)
Jó, igen.
VálaszTörlésA felraktam a tejfölt...itt találod:
Házi krémsajt...
Köszönöm, ennyivel is okosabb lettem. :)
VálaszTörlésRengeteg nagyon jó recept van az oldalon, gratulálok, szépen egyenként ki is fogom próbálni a "javát".
Ágota: nagyon köszi! Mintha hájjal kenegetnének :DDD
VálaszTörlésKedves Wise Lady, vagy bárki, aki tudja a választ: a boltokban kapható zacskós mozzarella "leve" is savó? Tehát ebbe a receptbe mehet az is? Sehol nem találok egyértelmű választ a neten.
VálaszTörlésKöszönöm,
Zsófi
@Zsófia
VálaszTörlésA hagyományos mozzarellát savóba tették, de lehetséges sima sós lében is tárolni. A bolti mozzarella nagy valószínűséggel nem savóban van, hanem jeges sós vízben.
Most találtam rá erre a blogra!!! Nagyon jó kis receptek vannak itt. Különösen ez a sajtkrém készítés. Mi nagyon szeretjük a Tiramisut, de a sajtkrém jó drága hozzá. Ezentúl én is ezt a receptet fogom használni. Köszönöm szépen az ötletet!
VálaszTörlés