Azt mondják, hogy a bolognai mártásról az olaszok mit sem tudnak, csak mi találtuk ki, hogy van ilyen. Bárhogy is van, nagyon szeretjük, kisfiam egyik kedvence. Én így csinálom:
Bolognai mártás
Hozzávalók:
300 g darált sertéshús (lapocka)
1 közepes szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
200 g sűrített paradicsom
körömnyi babérlevél
2 teáskanál oregano
1 teáskanál bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1/2 kávéskanál rozmaring
csipet cukor
szórásnyi bors
só
1/2 dl olivaolaj
Elkészítés:
A répát lereszelem, a hagymákat nagyon apróra vágom. Az olajat felforrósítom és a hagymákat megdinsztelem rajta, hozzáadom a répát és azt is. Ezután a darált húst is hozzáteszem, jól átpirítom. Hozzáöntök 3 dl vizet, beleteszem a fűszereket a só és cukor kivételével. Lefedem, és lassú tűzön 1/2 óráig főzöm. Ekkor hozzáadom a sűrített paradicsomot is, újabb félórát pöszörögjön. A vizet időnként pótolni kell, mert odakozmál. Ha letelt, megsózom, és még 10 percet főzögetem. Ha szükséges, akkor a sűrűséget kevés keményítővel lehet beállítani. A legvégén csipet cukorral ízesítem.
Tipp: én, ha már hozzáfogok, mindig dupla adagot főzök, és szépen kiporciózva lefagyasztok belőle. Egy-egy nyúzott napon csak elő kell kapni, és már meg is van az ebéd vagy a vacsora.
Áá, most látom! Hasonlót főztünk! :) Ja, és félreértettelek! :)) Zellert nem teszel a mártásba, nem sárgabékát...
VálaszTörlésLehet, én írtam el, sok hibát csináltam, nem tudom, hol járt az eszem:-)))
VálaszTörlésSok hasonló dolgot csináltunk már. Ráfoghatnám, hogy hasonló vidék, de én eddigi életem legnagyobb részét a Dél-Alföldön éltem. Inkább hasonló hozzáállás.
Szerintem is! :)
VálaszTörlésMármint hasonló hozzáállás! :)
Én is szinte ugyanígy főzöm, de épp Duendénél írtam, ebbe is reszelek egy kevés zellert a répával együtt. Szintén szoktam fagyasztani, jól bírja-időtakarékos tipp!!!
VálaszTörlésNálunk a népek nem szeretik a zellert. Az is igaz, hogy bolognaiba ettől függetlenül se használtam még.
VálaszTörlés