Petrezselyem mártás - Wise Lady receptje



Még a régi házunknál volt egy szomszédunk, Géza bácsi. Egyszerű ember volt, de jólelkű, segített a házépítésben is. Az igaz, nem vetette meg az italt, lehet erről a felesége tudott volna mesélni, de mint szomszédot kedveltem. Az alkoholhoz akkortájt menekült, amikor elütött egy motorost, aki ezáltal elvesztette fél lábát. Talán nem volt hibás a balesetben, mert börtönben nem volt, de eltűnt akkor a jókedve egész hátralévő életére. Erről nem beszélt soha. Ha hátra mentem a kertbe, gyakran találkoztunk, ott matatott a saját kertjében. Gyakran előfordult, hogy beszaladt és hozott nekem ezt-azt, vagy kaptam a kertből saját termést, ami nekem nem volt. Folyton adni akart.
Így történt, hogy egyszer kiabált át nekem, jöjjek, van itt nekem valami. Egy hatalmas csokor petrezselyemzöld, újrépa volt az ajándék. A petrezselyem legalább egy kiló volt, nem tudtam, mit kezdjek ennyivel. Nagy részét lefagyasztottam. A maradékból akkor kreáltam ezt a mártást. Nagyon nagy sikere lett, nagyfiamnak azóta is az egyik kedvence. Minden krumpliköret mellé finom, rántott húshoz, sült krumplihoz azóta is gyakran készítem.

Petrezselyem mártás



Hozzávalók:
2 nagy csokor petrezselyem
2 nagy gerezd fokhagyma
4 dl tej
50 g vaj
1 evőkanál finomliszt

szerecsendió
csipet cukor

Elkészítés:
A petrezselyemzöldet alaposan megmosom, a vizet lerázom róla, majd apróra vágom. A fokhagymát szintén felaprítom. A vajat felforrósítom és megfuttatom rajta a fokhagymát. Hozzáteszem a petrezselymet és azt is megdinsztelem egy perc alatt. Ráteszem a lisztet, átkavarom és felöntöm a tejjel. Reszelt szerecsendióval, sóval ízesítem, felforralom és kb. egy percet főzöm. A végén egy csipet cukrot is teszek hozzá.

8 megjegyzés:

  1. Ez egy szuper ötlet. Lementem, és köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  2. Hú, tényleg. De régen is ettem ilyet. Megyek és meg is főzöm!

    Köszi Anyu!

    VálaszTörlés
  3. Alig várom, hogy elkészítsem! Köszönöm szépen! :))) Boróka

    VálaszTörlés
  4. Épp egy új mártást kerestem, akkor akadtam a receptedre. Nagyon jó ötlet, ez lesz a holnapi vacsora. :-) Köszi és nagyon jó az oldalad! János

    VálaszTörlés
  5. Ez istenien hangzik, köszönöm a receptet, mindenképp ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a receptet. Szeretem a petrezselymet,de még öntetet nem készítettem belőle! Jól hangzik. Mindenképp elkészítem!:) Köszönöm.

    VálaszTörlés

@templatesyard