Teljes kiőrlésű tönkölycipók
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
150 g fehér kenyérliszt
1 teáskanál sikér
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál savó (tejföl, joghurt stb.)
12,5 g élesztő (negyed)
2 dl víz
Az élesztőt feloldom a langyosított vízben, az összes hozzávalót megdagasztatom a kenyérsütő géppel hagyom kelni fél-háromnegyed órát. Kiveszem, átgyúrom, 3 egyenlő részt mérek belőlük (kb. 200g-osak lesznek). Megformázom és szilikon sütőlapra teszem, majd belangyosított sütőben kelesztem újabb félórát. Ha letelt, a cipókat éles késsel bevagdosom, vízzel megkenem. A sütő aljába is vizet spriccelek, begyújtom 200 fokra. Míg bemelegszik, addig is kelnek a cipók. Kb. 25 percig sütöm, ha kész kiveszem és megkenem hideg vízzel, hagyom kihűlni.
Gyönyörű! :))
VálaszTörlésDe szeretem az ilyen cipókat! :)
VálaszTörlésDe szép! :)
VálaszTörlésFinom is volt. Könnyű, puha a belseje.
VálaszTörlésSzerintem tökéletes lenne a tárkonyos leveshez. Csodaszép darab! Két hete nem ettem kenyeret, a morzsáiból maradt még esetleg? :-) Már a pizzánál is felsóhajtottam, de ahogy megnézem ezt a képet, érzem a friss kenyér illatát. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
VálaszTörlés