Ez az étel nagyon jellemző erre a vidékre, a babos káposztával és a savanyú répával együtt. Ezek mind hasonlóak. Amíg ide nem kerültem, a paradicsomos káposzta számomra édeskáposztából készült főzeléket jelentett. Én magam nem is kedveltem. Itt találkoztam a savanyú káposztából készült változattal, amely húsos egytálétel, és elmaradhatatlan kísérője a sós stangli. Olyan gyakori a menzákon, hogy a gyerekek sűrűn találkoznak vele, és így hamar megszokják. Ezt az ételt szeretni kell, mese nincs. Az én legkisebb fiam 9 éve épp akkor született, amikor ide költöztünk, így az "anyatejjel" szívta magába a paradicsomos káposzta szeretetét (a sóskához hasonlóan, mert az is egy sűrűn készített étel errefelé, amit mindenki szeret). Az egyik kedvenc étele egyébként, s ha eltelik egy hónap, hogy nem főzök, már kezdi követelni. Amennyire egyszerű a káposzta főzése, annyira "macerás", hogy muszáj valami keltet mellé sütni, vagyis rá kell azért készülni. Előnye viszont, hogy előző nap is megfőzhető, így, ha valamerre menni akarok, vagy kirándulunk, akkor jó szolgálatot tesz.
Zalai paradicsomos káposzta
Hozzávalók:
1/2 kg savanyú káposzta
1/2 kg sertéshús (akár füstölt is lehet) - comb, lapocka vagy oldalas
1 babérlevél
1 fej vöröshagyma
120 g sűrített paradicsom
só
bors
1 evőkanál pirospaprika
1 csapott evőkanál liszt
2 evőkanál zsír vagy olaj
Elkészítés:
A húst felkockázom, mint a pörkölthözvalót. A hagymát nagyon apróra vágom, és az olajon megdinsztelem. Beleteszem a húst, kissé átforgatom, majd egy pohárka vizet öntök rá. Megsózom és kb. félóráig főzöm. Addig a káposztát vízzel átmosom, hogy ne legyen nagyon savanyú. Ha letelt a félóra, a húshoz adom a lisztet és a pirospaprikát, csomómentesen elkeverem, és 2-3 dl vizet öntök rá. Egy babérlevelet és pár szem szemes borsot teszek bele, hozzáadom a káposztát, és lassú tűzön addig főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Mielőtt kész, a sűrített paradicsomot is hozzáadom, és kb. 10 percig forralom együtt. Legvégül egy kávéskanál cukrot is adok hozzá, ha szükséges, sózom még.
Ez nagyon jól hangzik!:) Kicsit más a sorrendje, mint ahogyan én elképzeltem volna!
VálaszTörlésCsak azt furcsállom, hogy a hús fővési ideje a mérvadó és sokkal később tezsed bele a savanyúkáposztát, holott nekem három óránál kevesebb idő alatt azt sosem sikerült puhára főzni! Van valami titka ennek is? Hasonlít a mi székelygulyásunkhoz, de tudtommal abba nem jár paradicsom és nem ennyire leveses sem. :)
Minden olyan ételt szeretek, amibe savanyú káposzta kell! Ez is nagyon jól hangzik. Még soha nem hallottam erről sem!
VálaszTörlésDe mikor megy bele a paradicsom?
VálaszTörlésA posztoló a végén tette bele, én víz helyett paradicsomlevel főzöm
TörlésEz az egyik olyan étel, amit bármikor megtudnék enni. Egyszerűen imádom! Kifogom próbálni ezt a receptet, mert én mindig hús nélkül készítem, illetve Anyukám is úgy szokta. Nagyon kiváncsi vagyok! :)
VálaszTörlésIgen-igen nagyon fonom. Jól néz ki a Tiéd is! Babot nem raktál még bele? Én a paradicsompürét a vége felé szoktam,tudom nem engem kérdeztek:-))
VálaszTörlésBocsánat,:finom.:-))
VálaszTörlésLégyszíves nézz majd át a BloggerBlogger-be, kérdeztem valamit a tartalom- és sablonmentős bejegyzésnél.
VálaszTörlésKöszi előre is.
Majd még jövök gyötörni téged ilyen kérdésekkel!
Bocsi, a paradicsom kimaradt, javítom.
VálaszTörlésSedith, 3 órát? Soknak találom. Én ezt az ételt mindig így főzöm. Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy egyszerre teszi fel a húst és a káposztát főni, és én ki is próbáltam, de olyan szétmállós lett a káposzta, mire a husi megpuhult, úgyhogy többet sose. Ez nagyon vékonyra gyalult egyébként.
VálaszTörlésÍgy még én sem készítettem, pedig én is zalai vagyok. Ki kell próbálnom! :)
VálaszTörlésmi teljesen másképp csináljuk. kevés rizzsel vastagítva, füstölt fajhússal (külön főzve) tálalva. nagyon szeretem.
VálaszTörlésde a káposzta miatt írok. vörös káposztával készítesz ételt (akár savanyúval), vagy mindenki csak párolva, vagy szipla savanyún eszi?
lehet, hogy a fehérnek 1000 receptje van, a vörösnek mag csak 10?
fajhús=fejhús,
VálaszTörlésEz tipikusan a mi városunkban készülő (menzákon is gyakran szereplő) étel leírása. A vöröskáposztából valószínűleg mindaz elkészíthető, ami a fehérből, csak egy kicsit mostohagyermek. Még az én konyhámban is. Jó, hogy ráirányítottad a figyelmem.
VálaszTörlésUgy kell késziteni mint a paradicsomos káposztát,az fejes, édes, csak itt pörkölt lesz az első, utána a sav.káp. én a végén rántást készitek paradicsomlével felengedem, beleöntöm , felforr és kész.
VálaszTörlésHmm én is imádom!!! Mivel Nagykanizsai is vagyok ,valóban a menzán meg otthon is sokszor volt ez az étel az asztalnál. :) És még a dödöle milyen fini ,hmm...még köretként is egy vadashoz :P
VálaszTörlésVas megyében is nagy szeretetnek örvend ez az étel. Disznóvágáskor elmaradhatatlan. Én a férjem édesanyjától úgy tanultam, hogy a húst egy nagy fej apróra vágott vöröshagymával, sóval, szemesborssal,babérlevéllel és annyi vízzel, ami bőven ellepi felteszem főlni, majd a félpuhára főtt húshoz hozzáadom a savanyúkáposztát,(ami nyáron lehet sima vékonyra szelt fejeskáposzta kis ecettel megbolondítva) és rögtön felöntöm paradicsomlével, és így főzöm teljesen puhára. A végén berántom. Ez is olyan káposztás étel, amely ha többször melegítjük, annál jobban összeérnek az ízei, annál ízletesebb.
VálaszTörlésÉppen most főztem egy fazékkal :-))'
VálaszTörlésSzerintem oldalassal a legfinomabb. De akár hús nélkül is elkészíthető. A menzán a levesben egész feketebors szemek voltak a levesben, jól rá lehetett harapni váratlanul :-))
Móni
Valoban finom en is zalai vagyok nálunk még a nagymamám élt jóformán minden héten volt valami paradicsomos vagy tejfölös vagy répa vagy káposzta és így 2 év után lassan megfől a kedvenc étel nem föztem mert mindig rá emlekeztetett, de most rászantam magam :) De valoszínü sosem lesz olyan finom mint az övé pedig sokszor morogtam neki h. "Már megint ez a kaja" mostmeg visszasírom szomorú de igaz és bánom mar. Minden esetre a kocsonya, sterc, dödölle akar piritva is, prósza,halászlé,lesutott hus telire, és a rétesek elmaradhatlanok voltak gyerek koromba :) Mindenkinek Jó Étvágyat az ebedhez :)
VálaszTörlés