Sóskamártás


Hozzávalók:
250 g sóska
1 evőkanál olaj vagy vaj
2 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor (nem púpos)
2-3 evőkanál tejföl
kb. 4-5 dl tej


Elkészítés:
A sóskalevelekről lehúzom a szárat, a középső fő eret, megmosom, lecsepegtetem. Az olajat felhevítem és a sóskát jól átdinsztelem rajta. Közben a levelek elsötétülnek és összeesnek. Hozzáadom a lisztet, és kevés tejjel csomómentesen elkeverem. Botmixerrel kissé pürésítem, ezután belekeverem a tejfölt, és az összes tejet hozzáadva felforralom. Ízesítem sóval, cukorral, tejjel beállítom a megfelelő sűrűséget, egy perc forralás után kész. Dinsztelt kiflikrumplival és keménytojással tálalom.

20 megjegyzés:

  1. képzeld, múltkor olyan receptet találtam, amibe habarás ill tej helyett házilag kutyult majonézt kellett adni, kis tejszínnel meglazítva. kipróbáltam, érdekes lett, de jó, de a te verziód az igazi.:)

    VálaszTörlés
  2. Érdekes lehetett, de ahogy mondod, nekünk ez az igazi :D

    VálaszTörlés
  3. Nálunk belekevernek nyers tojást is és azzal főzik össze. Nagyon finom így is!

    VálaszTörlés
  4. Itt Zalában nagy kultusza van a sóskaevésnek, és rengeteg gyerek szereti is, mert pici baba korától megszokja. Havonta egyszer legalább mindenfelé főznek, otthon is és a menzákon is, étteremben is, sőt baráti társaságok sóskaevésre szoktak összejönni.
    Szóval errefelé szokás az is, hogy liszt helyett zsemlével sűrítik. Az is finom, bár inkább főzelék jellegű így, nem mártás.
    A nyers tojást még nem hallottam, de biztosan nem lehet rossz az a változat sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom lehet, én a spenótnál szoktam zsemlét tenni.

      Törlés
  5. Bármikor, bármennyit bevállalok!!! Akár sóskatúrát is Zalában :))))

    VálaszTörlés
  6. A nagymamám is belefőzi a tojást. Olyan, mint a buggyantott tojás. Ha jól tudom, mert én még soha nem csináltam. Szeretem én is!

    VálaszTörlés
  7. Én bundáskenyérrel vagy sült hússal szeretem.

    VálaszTörlés
  8. Megértelek Csongi, mi is szeretjük ezekkel is:D

    VálaszTörlés
  9. Sosem főztem sóskát, nem szerettem. Aztán múlt héten magam szedtem apósom kertjében, és ezzel a recepttel álltam neki. Sajnos, túl kevés volt a sóskám, így nem lett elég intenzív az íze, legközelebb már tudom, hogy le kell tarolni az összeset, amit találok. Mert biztos, hogy lesz legközelebb :)) Köszönjük a finom receptet!

    VálaszTörlés
  10. Vidékről hozott sóskával dolgoztam, jól kiválogattam a leveleket, jó kis sűrű mártás lett, egészséges és fincsi, örülök, hogy ezt a receptet választottam!

    VálaszTörlés
  11. Ott ahol Te élsz élek én is, de sóskát még az életben nem sűrített senki a környezetemben zsemlével. Szerintem összekeverted a spenóttal.

    VálaszTörlés
  12. Én hasonlóképpen készítem mint Wise Lady, csak én a szárát is bele párolom, lisztel megszórom, tejjel felöntöm, ízesítem sóval, cukorral, jól kikeverem, felforralom, majd jó alaposan leturmixolom. Isteni szósz lesz belőle, Sóba-vízbe főtt krumplival, és húslevesbe főtt marhahússal tálalom. Nálunk ez egy vasárnapi ebéd.

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok, örülök,hogy ezt a receptet választottam a több ezer közül. Tényleg olyan, mint amilyet gyerekkoromban az nagyszüleim, anyukám is készített. Nagy sikert aratott nálunk ma! Ráadásul frissen szedtem sóskát a kertemből. :-)

    VálaszTörlés
  14. Biztisan finom. Somogyban nálunk nem turmixoljuk hanem a fonnyadt levél van a szószban és igen alap, hogy beleütöm a tojást nyersen. Mamám így csinálta nekem ez az igazi.

    VálaszTörlés
  15. Isteni finom lett, azt mondta a párom: “ez az, így kell csinálni, olyan mint amit anyukám csinált gyerekkoromban” 😁
    Ezer hála a receptért!

    VálaszTörlés
  16. Isteni finom lett, azt mondta a párom: “ez az, így kell csinálni, olyan mint amit anyukám csinált gyerekkoromban” 😁
    Ezer hála a receptért!

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm szépen nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  18. Ma én is megfőztem, hasonló módon, annyi különbséggel, hogy tej helyett vizet raktam bele. Tejjel még sosem próbáltam, de legközelebb úgy főzöm majd. Tuti hogy úgy is nagyon finom lesz!

    VálaszTörlés

@templatesyard