2009. május 9., szombat

PP - pudingpróba

6 megjegyzés


Régesrégi pudingrecept Szepykétől







Gabojsza hawaii kókusztejpudingja





Kókusztejpuding, Okostojás főzte

Csodás citromos puding, Marcipán és Frutti elkészítette Jamie Oliver receptjét

Okostojás szintén elkészítette a Csodás citromos pudingot



Mandulapuding pisztáciával a Szépségtár blogban






Gesztenyekocsonya vörösboros mézkaramellel. Igazi gőzölt gesztenyepuding Okostojástól





Nagyon tanulságos összefoglaló a pudingokhoz használatos sűrítőanyagokról. Okostojás cikke.









Rizspuding rebarbaraszósszal Lúdanyótól








Olasz tejpuding eperzselével Trinitytől









Epres panna cotta Trinitytől.







Ezt a joghurtpudingot Kiddy készítette.







A karamellpudingot szintén Kiddy főzte.







Kedves gasztrobloggerek!
Meghívlak titeket egy játékra - ha van kedvetek, csatlakozzatok!
Tudom, hogy van mindenféle hivatalos felhívás, ennek ellenére kis képzeletelszabadító játékra invitállak benneteket. Ha van kedvetek, kreáljatok egy otthoni pudingot. Díjként egy emblémát ajánlhatok fel, amit kitehettek a blogotokba, ha akarjátok. Határidő nincs. Rangsort nem fogunk felállítani, a gyerekek lesznek a nyertesek, akik nagyon fognak örülni - az enyémek legalábbis imádják a pudingot!
És mivel a puding próbája az evés, ezért mindenkinek meg kell kóstoltatnia legalább egy gyerekkel a pudingját, ez a feltétel.



Ne vegyél pudingot...
...hanem csináld magad, mert
- olvasd csak el, mi van benne! Kukoricakeményítő, aroma, színezék, szójalecitin. Na ezek közül csak a kukoricakeményítő kell hozzá, a többit természetes alapanyagokkal "pótolhatod"
- esetenként sokkal, de sokkal olcsóbb. Egy karamellpuding éppen negyed annyiba kerül, ha te magad készíted. A vaníliás nem olcsóbb (amibe tojássárga is kell), de még az is megéri, ha tudod, hogy tojásból van és nem szójalecitinből
- sokkal többféle ízt állíthatsz elő, a változatoknak csak a képzeleted szab határt.
Tegyétek közzé egy posztban és írjátok be a linket itt, ennél a posztnál a megjegyzésekhez. Én fogok csinálni egy linkgyűjteményt belőle az oldalsávba.
Kedvcsinálónak néhány alappudingot írok le.

Az alap:
40 g keményítő
100 g cukor (4 evőkanál)
5 dl tej
25 g vaj

Karamellpuding, ahogy én főzöm:



A keményítőt fél dl tejjel csomómentesre keverem egy mikrózható tálban (akkora legyen, hogy beleférjen a fél liter puding).
A cukrot beleteszem egy lábasba, egy evőkanál vizet teszek hozzá, és folytonos kevergetés mellett megkaramellizálom. Ha kész, ráöntöm a tejet, teszek hozzá vaníliát is és melegítem forrpontig, közben a karamell feloldódik. Leveszem a tűzről, kevergetve hozzáöntöm a keményítőhöz. Ezután beteszem a mikróba és maximumon (nálam 900W) egy percig mikrózom. Épp besűrűsödik. Kiveszem és megkeverem. Hozzáadom a hideg vajat, amitől lazább, fényesebb lesz. Mivel nincs pudingformám vagy tálkákba öntöm, vagy a szilikonos muffinformába (éppen a hatos formába elég).

Vaníliapuding

Hozzávalók:
40 g keményítő
5 dl tej
3 tojássárgája
100 g cukor
1 rudacska vanília vagy vaníliakivonat
25 g vaj

Elkészítés:
A keményítőt, a sárgákat és a cukrot 1 dl tejjel simára keverem egy lábosban. A 4 dl tejet a vaníliával mikróban forrásig melegítem (900W kb. 3 perc), a forró tejet folytonos kavarás mellett ráöntöm a keverékre. Felteszem közepes tűzre és még felforrósítom, amíg besűrűsödik - forrnia nem szabad. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a hideg vajat és tálkákba vagy formába öntöm.

Csokoládépuding

35 g keményítő
15 g kakaó
5 dl tej
100 g cukor
vanília vagy kivonat
25 g vaj
25-30 g étcsokoládé (elhagyható)

A keményítőt és a kakaót elkeverem egy dl tejjel csomómentesen. A többi tejet és a cukrot felforrósítom mikróban és a kakaós, keményítős masszához öntöm folytonos keveréssel. Visszateszem a mikróba és egy perc alatt maximumon besűrűsítem (vagy tűzön). Ezután hozzákeverem a hideg vajat, majd kicsit várok és ha már nem forró, belekeverem a csokoládét is.

Kókuszpuding: itt olvashatod a receptjét.

Megjegyzések

6 megjegyzés ehhez: "PP - pudingpróba"

The Chef Viki írta... [Válasz erre...]
2009. május 9. 16:51

Tök jó ötlet :-)

Gyerekről is kell hozzá fotó, amint a pudingot kanalazza? :-)

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. május 9. 20:16

Gyermeklelkű (és viselkedésű) felnőttek is szóba jöhetnek, esetleg némi alkohol felvonultatása mellett? Magyarán, teljesen szabadkezet kapunk? Lehet kicsit felnőttes is az édesség, alkohollal ötvözve? Nagyon izgalmas feladat! Imádom a pudingot!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. május 10. 19:05

Igen, igen. Fotó is lehet, felnőtt is lehet :-)))

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. május 16. 21:31

Elkészült az első variáció! Ime:http://szepsegtar.blogspot.com/2009/05/mandulapuding-pisztaciaval-szorva.html

t3v, az okostojas írta... [Válasz erre...]
2009. május 17. 15:25

Jamie-ét én 2007-ben sütöttem meg először, ha igazi (nagy) citromot facsarunk bele, nem sok a megadott cukor (szerintem egy citromnak több leve van, mint 3 ek).
http://okostojas.blog.hu/2007/06/25/csodas_citromos_puding

kókusztejes-zselatinos:
http://okostojas.blog.hu/2007/06/12/kokusztejpuding
kevéssé nyűgözött le, zselatin helyettesítése:
http://okostojas.blog.hu/2008/06/01/zselatin_helyett

gesztenyés puding (igazi gőzölt):
http://okostojas.blog.hu/2009/01/02/gesztenyekocsonya_vorosboros_mezkaramellel

és egy isteni állagú csokis sült pudingot két hete csináltam, de az még nincs fent.

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2009. július 9. 23:08

Őőő, most jut eszembe, a karamellpudingot nem kóstolta gyerek. Viszont a joghurtpudingot kettő is. Akkor egálban vagyok. =D

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com