Töltött paprika





Nos, nem tudom, máshol hogyan, de nálunk a töltött paprika tipikus nyári étel. Egy ételtörténeti leírásban olvastam, hogy a töltött dolgok készítésében a Duna éles határvonalat húz. Attól keletre a tölteléket ténylegesen bele is teszik a töltenivalóba, míg a nyugati irányban csak a tölteléket készítik, bundája nélkül. Megdöbbentő dolog volt Zalába költözésem után első ízben találkozni a töltött paprikának nevezett étellel, amely mind közönségesen egy vízízű paradicsomos húsgombócot jelentett, hasonlóan vízízű krumplival tálalva. Vajon errefelé senkiben sem merült fel soha az a kérdés, hogy most akkor mitől is töltött? Pláne paprika? Mikor hangot is adtam ezeknek a kérdéseknek, akkor értetlen tekintetekkel szembesültem, hogy dehát, mióta világ a világ, a töltött paprika így néz ki. No azóta a már említett mű helyrerakta ezeket a dolgokat bennem, de azért a kisördög ott motoszkál: mégis mi lenne, ha holnaptól rántott békacombnak kezdeném nevezni a hirtelensült sertéscombot? Comb-comb, ugyebár. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy errefelé mákostésztának - mákos csík - mácsik - hívnak mindenfajta tésztaételt, mondjuk pl. a káposztástésztát is, de ezt majd a mákostésztánál fogom bővebben kifejteni.) Érdekesek a népszokások, nyelvi kifejezésmódok.
Visszakanyarodva a (szerintem) igazi töltött paprikához, sokféle elkészítési mód ismeretes, édesen-savanyúan, zellerrel-anélkül, rántással-anélkül, paradicsomléből-friss paradicsomból, sőt tejföllel, és még számtalan kardinális dolog felmerülhet.
Ami azonban számomra elfogadhatatlan 3 féle darálthúsos ételnél, úgymint fasírt, töltött paprika és töltött káposzta, ha a töltelékbe vöröshagymát tesznek. Azonnal észreveszem, elnyomja a hús és paradicsom kellemes aromáját, tolakodóan kiérződik, azt a hatást kelti bennem, mintha egy kicsit odakozmált volna ez az étel. Tudom, ezzel a véleményemmel most sok embert magamra haragítok, de csak egyet tudok javasolni nekik: én már kóstoltam vöröshagymás tölteléket, tegyék meg, hogy egyszer megkóstolják anélkül, hogy azonnal lássák, miről beszélek.
Hasonlóan nem tudom tolerálni, ha a töltött paprikához főtt krumplit, sőt az elvetemültek egyenesen krumplipürét követelnek. Ehhez az ételhez semmi más, mint jóféle friss, puha bélű, ropogós héjú kenyér dukál.
Értetlenül állok továbbá azon receptek előtt, amelyekben a rizst előfőzik! Erre semmi szükség, mert az 1 óra alatt meg fog főni, ez egészen biztos.
Én a töltött paprikát pontosan ugyanúgy főzöm, ahogy édesanyám, és ebből egy jottányit sem vagyok hajlandó engedni. Egyetlen különbség van csak, néha megengedem magamnak azt az elhajlást, hogy zellerrel ízesítem a paradicsomot, de csak nagyon ritkán, mondjuk, minden századik esetben.
Töltött paprikához sose kérjünk a hentestől "darált húst" (egyébként sem javaslom), ha ízleteset akarunk enni, hanem válasszunk egy szép darab lapockát vagy combot és daráltassuk le vele, esetleg daráljuk le magunk otthon.
Hosszú bevezető után itt van tehát az én (illetve édesanyámé is) változatom.

Töltött paprika


Hozzávalók:
kb. 8-10 db zöldpaprika
500 g darált sertéslapocka vagy comb
100 g rizs
1/2 tojás
1-2 teáskanál pirospaprika (hogy ne legyen a töltelék hókadt színű)
bors
kb. 3 púpos kávéskanál só a töltelékbe
1,5 l házi paradicsomlé vagy 3 dl sűrített paradicsom (egy kis üveg) + só
1 evőkanál zsír vagy 2 evőkanál olaj
1 evőkanál finomliszt
2-3 evőkanál cukor
1 szál zellerzöld vagy darabka zeller (elhagyható)

Elkészítés:
A rizst megmosom.
A paprikákat kicsumázom és megszagolom, erősek-e. Ha igen, és gyerekek is esznek majd belőle, akkor jó forró vízzel átöblítem a belsejüket. A darált húst összekeverem a tojással, rizzsel, pirospaprikát, borsot és sót teszek bele. Meg kell kóstolni, elég sós-e, mert a tányéron már nem lehet sózni, és nem jó, ha sótlan.
Beletöltöm a paprikákba és egy fazékba teszem őket. A paradicsomlevet megsózom. Ha nincs paradicsomlevem, akkor a sűrített paradicsomot vízzel felengedem, elkeverem, sózom. Beleteszem a cukrot is, ráöntöm a paprikákra. Ha felforrt, lefedem, és 1 órán át főzöm. Közben a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítek, hagyom kihűlni, így biztosan nem lesz csomós. 1 óra múlva a rántást kevés vízzel felengedem és a paprikákra öntöm. Rázogatással, forgatással oszlatom el. Még 5 percig forralom.

79 megjegyzés:

  1. Nálunk is teljesen így készül a töltött paprika - jegyzem egyik kedvenc ételem !!!! Csak egy picit több cukrot teszek a levébe :)))

    VálaszTörlés
  2. Mi is így szeretjük, és nálunk is így készül! :-)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez nagyszerű, legalább nem vagyok egyedül :D

    VálaszTörlés
  4. Én is imádom, és idén még nem is készítettem. De amik késik, nem múlik.
    Pedig képem is van róla, két éves. Csak a vega változatról.

    VálaszTörlés
  5. Mi itt Győrben beletöltjük a paprikába a tölteléket. Én a Nagymamámtól láttam, hogy az elején készíti a lisztes rántást és arra önti a hideg paradicsomlevet, azóta én is így készítem. Egyébként én egész nyáron elélnék rajta, imádom!

    VálaszTörlés
  6. Kérdezném, hogy mitől lesz omlós a paprikában a töltelék? Nekem kicsit megkeményedik. Mondjuk én nem teszek bele tojást. De lehet a tojástól lenne lazább????

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen
    Ha nem teszel tojást, nem baj. Én is max. egyet, de csak akkor, ha legalább 1 kg húsból készítem.
    Keményebb lesz, ha a hús nagyon szálkás, száraz, vagy túl kevés a rizs benne. Comb esetén keményebb. Zsírosabb húsnál puhább.

    VálaszTörlés
  8. nalunk is es meg is ZALA!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  9. Ez az igazi töltött paprika nálunk is így készül Hajdú-Biharban

    VálaszTörlés
  10. Én ugyan Zalában lakom, de a Bodrog-Tisza közén tanultam főzni, volt anyósomtól.Én is ugyanígy készítem a töltött paprikát, de még a környezetem is. A gyúrt tésztákat is mindig másképp vágom. Nálunk a krumplis tészta csakis szabógallérra vágva kerül az asztalra.Minden kifőtt tésztának más és más az alakja, s ebből kifolyólag az íze is. Mi a szaftos húsok mellé gyakran eszünk dunsztba elrakott meggyet, vagy szilvát.

    VálaszTörlés
  11. Ugyan így csinálom én is! Plusz vöröshagyma (bocs) :) és én is több cukrot rakok bele... Krumplival el sem tudnám képzelni. és sajnálom a dunántúliakat :D

    VálaszTörlés
  12. Zalaiként kikérem magamnak! Én a Dunától keletre ettem először olyan töltött káposztát, hogy csak gombóc volt benne! De így jártam a töltött paprikával is, ahol a háziasszony arra hivatkozott, hogy a paprikát megfőve senki sem akarja megenni!!!!!! Nálunk otthon mindig paprikába töltve készült, az más, ha sok lett a töltelék, akkor a maradékot meztelen főzte meg édesanyám. Én tőle tanultam és magam is így készítem, férfi létemre nem is akármilyet! Nem kell sajnálni a dunántúliakat! Én az alföldieket sajnálom! Svájci barátomtól idézve: a Dunától keletre kezdődik a Balkán!

    VálaszTörlés
  13. @Névtelen
    Kikérheted magadnak, de attól még a gasztronómia története nem fog visszamenőleg változni.
    Én nem kérem ki magamnak, hogy a Dunától keletre kezdődik a Balkán, csak mosolygok rajta.

    VálaszTörlés
  14. Gratulálok, nagyszerű hozzászólás. Úgy látszik, TI mindenhol ott vagytok. Én pedig földrajzi behatárolás nélkül sajnálom az öntelt idiótákat, akiknek muszáj mindenképp valahol beszólni valami okosat, idézgetni még ha csak egy egyszerű töltött paprikáról van is szó. "Svájci barátom" pf, be ne sz@rjak. Teljesen mindegy hol kezdődik és meddig tart a Balkán, költözz, ott a helyed.

    VálaszTörlés
  15. A lényeg - a lényeg ez a tuti recept és punktum!!!!( mármint a Pécs környékieknek.)

    VálaszTörlés
  16. Gasztronóták! - senki nem hiányolja a töltelékből a fokhagymát? A recept többi hozzávalója (hagyma nélkül) szerintem is korrekt.
    Épp így főzöm most.

    VálaszTörlés
  17. @Névtelen
    Én fokhagymát sem szoktam bele rakni. De lehet, hogy más igen.

    VálaszTörlés
  18. MI IGEN IS FOKHAGYMÁVAL IZESITJÜK ANÉLKÜL IZTELEN , ÉS CSAK IS FÖTTKRUPLI KÖRETTEL!!! DUNAÚJVÁROSBÓL!!!

    VálaszTörlés
  19. A Svájci barátod bizonyára jót szórakozott rajtad, ugyanis a te útleveleden is csak azt írja, hogy Magyar Állampolgár.

    VálaszTörlés
  20. Nálunk is van külön gombóc mert én nem eszem meg a paprikát!miért olyan furi?

    VálaszTörlés
  21. Mi is a fenti mód szerint készítjük a töltött paprikát és baranyai vagyok. A menzás kajáknál divat mellé a főtt burgonya. Ezen kár vitatkozni! Ahány ház, annyi szokás!
    Viszont a fokhagymával vigyázni kell, mert egy erős karakteres ízt ad és hát felborítja a paradicsom-paprika-hús ízhatást ebben az esetben. De ez csak magánvélemény és ha mégis valakinek így ízlik, hát főzze kedvére valóan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen egyetértek. Egy alkalommal tettem egy gerezdet a töltelékbe kolbász íze lett.

      Törlés
  22. Zalai születésű vagyok, nincs svájci barátom, és a fenti recept szerint főzöm a töltött paprikát. És egy kis fokhagymával. Gombóc is lesz benne, ha a paprika kevésnek bizonyul.

    VálaszTörlés
  23. Azt nem tudom hogy készül nálunk, de ugyanígy néz ki, és csak magában esszük, kenyérrel. Dunántúlon vagyunk, tolna megyében. :) Mondjuk a képen nem látszik, de lehet, hogy nálunk sűrűbb.

    VálaszTörlés
  24. a recept jó, én pesti vagyok és szakácsnak tanulok, úgyhogy tudom milyen a különböző tájak ételeinek változata. annyit fűznék hozzá, hogy a nyers sertés húst nem nagyon ajánlott kóstolgatni, mivel tele van baktériumokkal, amik csak valamilyen magas fokozatú 85-150°C-os hőkezelés által tűnnek el. egy kicsi még nem árt, de elővigyázatosság kedvéért mondom.

    VálaszTörlés
  25. @Névtelen
    Igen, igazad van. Köszönöm a kiegészítést.

    VálaszTörlés
  26. sziasztok,en felvideki vagyok es ugyanigy keszitjuk a toltott paprikat:)) igy az igazi ha belefol a paprika ize,elvegre a neveben is benne van:))

    VálaszTörlés
  27. Nagyon tetszik a recepted :))Mindjárt ki is próbálom,a sütés-főzésben nem sok tapasztalatom van,remélem sikerül!Az oldalad meghozta a kedvem a konyhában tevékenykedéshez:)

    VálaszTörlés
  28. Magam módján édesanyámtól tanulva:)))
    A töltelék a szokásos.
    1kg darált comb,vagy véknya. De esetleg olcsóbb megoldás a nyesedék.
    Só, bors, paprika ízlés szerinti. Rizs és 2 db tojás.
    Ha kevés a tölteni való paprika akkor gombócokat készítek.
    Enyhén sós vízben kifőzöm a gombócokat.90%-ban puhára.
    A tölteléket kiszedem a vízből és rántást készítek. Ezután adom hozzá-külön külön a paradicsom sűrítményt és a tejfölt. Az "alaplevet" ízlés szerint sűríthetem ízesíthetem.
    A összeforralás után, /kevergetni kel az alaplevet nehogy odaégjen és vigyázni a sűrűségre/ visszateszem a töltött paprikákat,és a gombócokat.Lasú tűzőn összeérlelem. Nem kell hozzá főt burgonya.
    Jó pár napig lehet rá járni:)))
    Hűtőbe kell tárolni mert könnyen megsavanyodik.

    VálaszTörlés
  29. Kicsit szigorú ez a bevezető,pedig csak egy recept.Én a tölteléket hasonlóan csinálom de a mártásba ha csak ennyi cukrot tennék akkor nálunk senki nem enné.Ízlések és pofonok,mert pl. sózom is ,hogy a végeredmény jó kis markáns íz legyen.És láss csodát imádjuk.Más meg máshogy,így kerek a világ.Jó étvágyat.

    VálaszTörlés
  30. sziasztok, pécsi vagyok, a töltelékbe körömnyi fokhagyma kerül itt, a mártásba egy kis vereshagyma egészben, és zellerszár

    VálaszTörlés
  31. Én teszek bele kis sárgarépát meg petrezselymet is amit utólag kiveszek belőle ..ja és zellerzöldet ami nélkül sztem nem ér semmit.ja és egytálétel ami nagyon fontos

    VálaszTörlés
  32. Nekem nagyon tetszik a recepted, az én Anyukám is pont így csinálta és tanultam tőle, de Ő is tett a darált húshoz egy kis reszelt vöröshagymát (nem sokat) valószínűleg azért, mert hagyma nélkül nincs leves. Egyébként én békéscsabai vagyok!

    VálaszTörlés
  33. Szerintem egy a lényeg: mindenki úgy csinálja ahogy akarja, ahogy a családja szereti. Fogyasszuk lelkesen, jóízűen, a nyár egyik legjobb étele.
    Épp most lett kész a töltött paprikám, kb. 4 literes lábossal. Már alig várjuk, hogy egy kicsit hűljön, nagyon meleg van, addig csobbanunk egyet a medencében, asztal megterítve....

    VálaszTörlés
  34. Nagyon jó a recepted, a vöröshagyma tök felesleges, semmi ízt nem ad neki.De a fokhagyma, az nagyon kell bele, próbáld ki, nem csalódsz!Egy hajdúsági szakács.

    VálaszTörlés
  35. @Névtelen
    Köszönöm az ötletet, kipróbálom.

    VálaszTörlés
  36. Folyik a nyálam...

    Érdekes, hogy senki nem emlitette, hogy a rizst meg kell-e fözni vagy nyersen kerül a darált hús mellé ?
    Egy újszülött vagy egy egyedül maradt férjnek ez egy probléma lehet.

    VálaszTörlés
  37. @bpesti
    Természetesen nem kell a rizst előfőzni. Írtam volna, ha kellene.
    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  38. Én hajdúsági vagyok, s a töltött paprika családom egyik kedvenc étele. Édesanyámtól tanultam főzni, aki mindig vízben főzte meg a sóval, borssal fűszerezett darált hússal töltött paprikákat. Paradicsom csak a főzés legvégén, a rántással együtt került a levébe, ugyanis édesanyám szerint a paradicsomlében főzött étel könnyen lekozmál. Cukor a mi töltött paprikánkban egyáltalán nincs. Ja, és a rizst nem azért kell megfőzni előre, mert nem főne meg a töltelékkel együtt, hanem azért, hogy a fővéséhez szükséges jelentős mennyiségű nedvességet ne a húsból vonja ki, ezáltal keménnyé téve a tölteléket. Majd próbáld meg egyszer előfőzött rizzsel, meglátod a különbséget!

    VálaszTörlés
  39. Most főzöm, teljesen elbizonytalanodtam az itt olvasottaktól. Úgy csinálom ahogy évek óta szoktam. Rizst félig puhára, mert akkor nem repeszti szét a rizs a hízása miatt a paprikákat :), nálunk ez a magyarázata. vöröshagyma dinsztelve, kevés fokhagyma, só,bors,pirospaprika tojás csak a kimaradt töltelékhez aminek nem jut paprika, hogy egybe maradjon a húsgombóc.Ez mindig keményebb mint a paprikákban lévő. A rántástól és a paradicsomtól ég a gyomrunk,de szeretjük ezt az ételt.Ez ellen odakészítem a Renie-t.

    VálaszTörlés
  40. Szia megcsináltam !! úr isten csuda finom lett!!! A hús kicsit száraz volt ezért tettem étolajat a töltelékbe fantasztikus , hozzá kell tegyem most elösszőr föztem ilyet de az év végéig még vagy 20x biztos fogok még :))))))) Köszönöm ! (Hagyma dolog igaz, és időt is spórol )

    VálaszTörlés
  41. Válaszok
    1. Na én most bekevertem mindent és most tehetem bele a foghagymát

      Törlés
    2. Es a vöröshagyma mikor kell bele?

      Törlés
  42. Én is igy csinálom csak kevés fokhagymát teszek bele!

    VálaszTörlés
  43. Nekem mindkét oldalon az összes felmenőm dunántúli, és igen, a töltött paprika nálunk is a valóban megtöltött paprika paradicsommártással. Tény, hogy készül a másik étel is, de azt paradicsomos húsgombócnak nevezik. (Ez utóbbit én spec. nem szeretem, nem is főzöm.) Egyébként ahány ház, annyi szokás, úgyhogy nálunk kerül a gombócba pirított hagyma (egyrészt mert szeretjük, másrészt mert már nagyanyám is azzal készítette), és a rizst is puhítjuk, ráadásul főtt burgonyával tálaljuk. Igaz, hogy ehhez kifejezetten főzőkrumplit használunk, és kevés sós vízben főzzük hogy maradjon íze, de nálunk alap.

    VálaszTörlés
  44. nagyon jó a recept , én is igy főzöm ,egy kanál tejföl a töltelékbe ,sokkal lazább .Üdv szabi Gyuláról. /most főzöm !/

    VálaszTörlés
  45. A recept tényleg jó de a hozzáírt leírás nem tetszik.Miért kell ilyen katonásan kiosztani azokat akik másként szeretik? Főzze mindenki olyanra ahogyan szereti.Ha hagymával hát hagymával stb.

    VálaszTörlés
  46. Én azt hiszem tőled tanulok meg rendesen főzni. Borsófőzelék nagy kedvenc lett amióta úgy csinálom, ahogy az oldaladról vettem és csak
    "lopom lopom"innen a recepteket! Köszönöm neked!!!! Holnap ez lesz a menü! Remélem sikerül!

    VálaszTörlés
  47. Örülök, hogy tudod használni a recepteket.

    VálaszTörlés
  48. Na ez ám a tolerancia!!Ismered azt a szót ,hogy tájjelegű?Alig van olyan étel,amit mindenhol,mindenki egyformán készít el,szerintem nincs is.A legnagyobb parasztság lefikázni azt,aki nem úgy készít és eszik ételeket,ahogy te.Minden étel úgy jó,ahogy te megítéled?Hát inkább úgy,ahogy az ember szereti.Én nem szeretem a főtt krumplit és kevés kenyeret eszem,mert cukorbeteg vagyok.Üresen szem a töltött paprikát.Viszont mindenhez eszem savanyúságot vagy salátát.Bakker,mekkora bunkó vagyok!!A lecsót pl.eszik nokedlivel,rizzsel,tarhonyával,tojásosan,krumplival.Most akkor melyik a paraszt?Szerintem az,aki lenézi a másikat.A receptjeid jók,de a kommentjeid GÁÁÁZ!!

    VálaszTörlés
  49. @Névtelen
    Nem nézek le senkit, ez a blogomból kiderül. A parasztokat pedig tisztelem, eltaláltad, a szüleim paraszti munkával keresték a mindennapi betevőt.
    Ekkora indulat semmiért?

    VálaszTörlés
  50. fokhagymával ehetetlen, teljesen elviszi az ízét. A recept kiváló, hagyma sem kell bele, itt a paprika dominál, kísérő a hús és a paradicsom. Édesanyámé sajnos borzalmas, nem tudom leszoktatni a fokhagymáról.

    VálaszTörlés
  51. Én született baranyai voltam (Jelenleg Gödöllői 8 éve) és felénk is a töltött... attól töltött mert bele töltik valamibe egyébként nálunk is így készítik a töltött paprikát imádom. amúgy jó étvágyat mindenkinek. :D

    VálaszTörlés
  52. Nem értem, hogy egy recept miatt, hogy lehet embereknek egymást kritizálni, és megbántani.Senki nem ismeri, hogy ahány ház annyi szokás. Attól, hogy máshogy főzünk valamit, attól még tiszteletben lehet tartani a másik szokásait. Ezek vagyunk mi magyarok.

    VálaszTörlés
  53. Megkóstolni a nyers sertéshúst, ezen kéne inkább elgondolkodni??!! Kit érdekel hogy hagyma, fokhagyma, krumpli meg hasonlók..

    VálaszTörlés
  54. Nekem nagyanyáim mind megkóstolták a nyers daráltúst ha fasírt v ilyesmi készült. Amúgy nálunk a töltött paprika nagyon hasonló mint itt, krumpli nélkül simán kenyérrel. én speciel kenyér nélkül is imádom. fokhagyma szerintem is kell a darálthúsba ízesebb lesz tőle. Egyébként mindenki főzze úgy ahogy szeretné és ahogy szereti

    VálaszTörlés
  55. Veszprém megyében is töltik a paprikát,nálunk biztosan. Mivel nem mindenli szereti a főtt paprikát,mamám és anyukám is mindig rak bele simán gombócot. Ők előbb rántást csinálnak és azt húzzák fel, a husiba raknak kevés v.hagymát,abszolút nem érezni és tojást is. Kenyérrel,krumplival,magában is esszük,ki ahogy akarja. A Dunántúl nagy, a könyvek sem mindig szentírások.;-)

    VálaszTörlés
  56. Sziasztok.
    Én holnap szeretném meglépni a párom at egy kis töltött paprikaval és ezért tévedtem erre.az oldalra.
    Elolvastam az összes hozzászólást és csak annyit mondanék: nincs két egyforma ház, nincs két egyforma szokás.
    Én világéletemben úgy tudtam hogy a töltött paprika és a husgomboc paradicsommal két .
    külön étel. Érdekes volt olvasni hogy valahol nem
    De azért mert valaki nem úgy ismer valamit mint mi meg nem kell támadni.
    Lehet hogy.régen tényleg a dunÁntúlak másképp készítettek de mamár itt az internet vagy lehet hogy máshol tanulta és a családban ez a szokás maradt.
    Nekem a nagymamám erdélyben el ott két külön étel a paprika és a gombóc. Anyukám is így tudja ő pesti . Nálunk is van.egyfelé hagyomány. És én tisztelem mások hagyományait is a főzesi szokásokkal együtt. Legalább több felé változatot megismerhetek és kipróbáltok
    Koszos a receptet és érdekes volt olvasgatni is.

    VálaszTörlés
  57. Köszönöm a receptet! Igazi hazai ízek - ahogy anyukám is készíti :)

    VálaszTörlés
  58. A paprika nem reped szét a főzés közöt, ha a töltés után ujjal vagy fakanállal lyukat csinálunk a töltellékbe, hody a rizsnek legyen helye növekédesre

    VálaszTörlés
  59. Én így csinálom, és mindig puha a töltelék.
    A darált húshoz 3-4 tojást is teszek, a rizst nem főzöm elő, általában lapockából készítem / a töltelékbe olajat tenni semmire sem jó, mert az olaj kifolyik belőle/ a lapocka zsírosabb mint a comb.Vízbe teszem fel főzni, teszek néhány megtöltött paprikát amikor a víz felfő, kisebb lángra veszem , utána a maradékból gombócokat formálok és egyenként beleteszem a lábasba, ha megpuhult rántást készítek bele teszem a rántásba a paradicsomlét majd rá öntöm a töltelékekre, egy kicsit főzöm, ha kell cukrozom, sózom még és kész.Egy csomó plusz munkát megspórolok és nem ég oda.

    VálaszTörlés
  60. a jó kurva anyátokat hát köll bele a vöröshagyma, fokhagyma máskülönben szarnak sé híjják az egészet.így főzzük mi úgy itten Mártélyon

    VálaszTörlés
  61. Na ez szaftos kis blog. Most kezdtem készíteni a töltött paprikát, több receptet elolvastam, és én egy nekem tetsző módon készítem. rakok bele vöröshagymát, mert atöltött káposztába is teszek dísztolva és a káposztám verhetetlen. rizst is előfőzve teszek bele, fokhaymát nem teszek bele mert szerintem az kolbász ízűvé silányítja a tölteléket. Én a paradicsom mártással vagyok bajba. Majd a végén fogom rántással sűríteni de ez a cukor só keverék nem szokott jól sikerülni. Sózott paradicsom lével öntöttem fel illetve bele raktam az evőkanál cukrot, de nem elég édes. Bízom benne hogy jól jövök ki belőle.

    VálaszTörlés
  62. Nem azért kell előfőzni a rizst, mert nem fő meg egy óra alatt. Azért kell előfőzni, mert a készre főléshez a rizsnek VÍZRE van szüksége - nem véletlenül főzzük vízben -, és ha nincs előfőzve, akkor ezt a vizet, illetve nedvességet a töltelékből fogja "elvenni". Így lesz kemény a töltelék, így fog megtörténni az, hogy az ember félbe akarja vágni kanállal, és kilövi a tányérból.
    Viszont ha a rizs elő van főzve, akkor vajpuha marad.

    VálaszTörlés
  63. ...nem is beszélve arról, hogy miközben magába szívja a nedvességet, megnő a térfogata is, így könnyebben szétreped a paprika.

    VálaszTörlés
  64. @Névtelen
    Semmiképp sem "kell" előfőzni, senkit sem zárnak börtönbe, ha nem teszi. Én azt ajánlom, ne főzzük meg előre.
    Az előfőzött rizs mindenképp teljesen szétfő, szétesik, ezt én nem szeretem. Mivel a paprikák vízben és paradicsomban főnek, ezért a rizs nem a hústól vonja el a vizet akkor sem, ha nyersen teszem a töltelékbe.
    A kemény töltelék egyébként a túl sok tojás hozzáadása miatt következik be, ezért rakok 1 kg húshoz pusztán 1 tojást. Másik ok lehet a paprikák túl szoros töltése, a rizs dagadásához helyet kell hagyni.

    VálaszTörlés
  65. @Névtelen

    Mindenhol két külön étel, csak a blog írója gonoszkodik, vagy szeret másokat hülyének nézni és rossz színben feltüntetni, vagy ő nem fogta fel, hogy MINDENHOL két külön étel. (Szerintem ő meg lekvárral eszi a kocsonyát, mert ahonnét jött, ott van aki úgy eszi!

    VálaszTörlés
  66. @Névtelen
    Múlt héten töltött káposztát lehetett enni az egyik itteni menzán. Tudod miből állt? Gyalult savanyú káposzta, benne két meztelen húsgombóc. Tudod mit adnak errefelé, még étteremben is, ha az étlapra töltött paprika van írva? Paradicsom mártást, főtt krumplit és meztelen húsgombócot.
    Én nem innen jöttem, hanem ide jöttem (ideköltöztem 300 km-rel messzebbről). A kocsonya lekvárral szuper lehet. Tudod MINDENHOL. Meg még kiabáljál. HANGOSABBAN ÉS MINDENHOL KIABÁLJ!

    VálaszTörlés
  67. Tegnap főztem töltött paprikát ebédre a magam módján, nagyon fínom lett. Ma eszembe jutott, hogy megnézzem, más hogyan csinálja. Hát nem gondoltam, hogy egy ilyen egyszerü étel ilyen indulatokat tud kiváltani egyes emberekböl. Elgondolkodtató.


    VálaszTörlés
  68. @Wise Lady
    Csak halkan mondom. Nem ócska menzára kell menni, szerintem innen 300 km-re az olcsó menü ugyanolyan ócska, mint itt. Elhisszük, hogy honvágyad van, de azért nem kéne lefikázni azt a vidéket, ahová költöztél. Hidd el, itt is készülnek finom ételek. :-(

    VálaszTörlés
  69. Nem tudom, minek ennyit vitázni ezen.
    Én Fejér megyei vagyok, azaz dunántúli, és mégis ugyanígy csinálom a töltött paprikát. Hagyma nem játszik, a rizst ugyan előfőzöm, mert úgy vettem észre, hogy úgy puhábbak a gombócok, de ennyi a különbség.
    A krumplipüré mondjuk nálam is meredek, de én speciel szeretem főtt krumplival. Párom kenyérrel eszi. De láttam már olyan "elvetemültet" is, aki mindkettőt evett hozzá :)
    Ugyanez a helyzet a paprikába töltéssel. Én úgy szeretem, ezért 2-3 paprikát mindig megtöltök magamnak. Párom és a kisfam viszont nem eszi úgy meg, ezért nekik húsgombócként készül... Nem az a szempont, hogy hová valósiak vagyunk, és hogy mi a tradíció, hanem hogy ki hogy szereti, ilyen egyszerű ez.

    VálaszTörlés
  70. Az én nagyanyám és így anyám is paprikába töltötte a tölteléket. Mivel a főtt paprikát én nem ettem meg, ezért mindig kibontottam a tölteléket. Morgott is a mama. Ma már nekem is és a fiamnak is az egyik kedvenc ételünk. De én ha elkészült az étel, kibontom a paprikákból a tölteléket - mindből - és így esszük. Bizony főtt krumplival, hogy laktatóbb legyen. Köszönöm a szerzőnek a mácsik szó megfejtését - eszembe se jutott volna. Mi itthon mindig így neveztük, de nem tudtam honnan jön. Boldog lehet az a család, ahol a háziasszony még maga gyúrja a tésztát, mert összehasonlíthatatlanabbul jobb mint a miliméteres bolti. Tudom, fáradtságos munka, de egy részét lehet szárítani és néhány hét után ugyan olyan jó mint frissen.
    Pénzes Csaba
    Zalaegerszeg

    VálaszTörlés
  71. Én évekkel ezelőtt keresgéltem töltött paprika recepteket, ezt megzabáltam, és elkészítettem édesem elsők töltött paprikáját.Hatalmas sikert aratott, azóta is csak így főzöm!:)

    VálaszTörlés
  72. Megtaláltam! Elnézést, okos a telefonom!;)

    VálaszTörlés
  73. Fokhagyma,és vöröshagyma nélkül csinálom,és fordítva.
    Nekem így egyszerűbb,először megcsinálom a szószt,amíg az elfődögél a rántásik,addig összekeverem a darált húst rizzsel,és 1 tojással. Aztán töltöm a paprikákat,ami kimarad,abból külön gombóc,és zutty a szószba. Híg rántást csinálok,mire a paprika megpuhul,úgyis besűrűsödik.

    VálaszTörlés
  74. Nagyon régóta így készítem. A nagyszüleimtől örököltem a receptet...A nagyszüleim kispesti és sülysáp születésűek.
    Akinek nem tetszik a recept lapozzon tovább és ne tegyen mocskolódó, nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket!
    Ez a recept olyan mint pl. a töltött káposzta. Ahány település annyiféleképpen főzik. És ez így jó. Legalább mindenki megtalálja a saját szája ízének valót.

    VálaszTörlés

@templatesyard