Aranygaluska




Ezt a receptet kezdő háziasszonyként találtam valahol, s akkoriban a fontos receptjeim egy kockás iskolai füzetbe írtam. A füzet azóta is ott van a szakácskönyvek között a konyhában, de ma már csak két dolog miatt veszem elő, ha almáspitét vagy aranygaluskát sütök, de akkor mindig. Pedig a recepteket azóta már máshol gyűjtöm - a számítógépen -, de ebben a két esetben mindig innen dolgozom.
Mindig duplaadagot készítek, egy 38x22 cm-es tepsiben, két rétegben.

Aranygaluska



Hozzávalók:

A tésztához:
300 g finomliszt
50 g rétesliszt
2 tojássárgája
40 g vaj
20 g élesztő
30 g cukor
2,5 dl tej
csipet só

Töltelékhez:
50 g vaj
80 g darált dió + 50 g cukor - vagy dejó (ez már édesített eleve)
esetleg mazsola

Elkészítés:
A tésztához valókat beleteszem a kenyérsütőbe, utoljára a langyos tejben feloldott élesztőt és az olvasztott vajat, megdagasztatom. Ha nincs kenyérsütő, akkor egy tálba teszem és robotgép spiráljával addig dagasztom, míg szép sima és hólyagos lesz.
Hagyom negyedórát kelni, újra elindítom a gépet, és még egyszer megdagasztatom. Ezután hagyom, hogy duplájára keljen. Ekkor kivajazom a tepsit, és egy kis tálban megolvasztom a vajat. Kézzel, egyenesen a kenyérsütő üstjéből tésztadarabokat csippentek, egy kissé gömbölyűre formázom, de nem kell sokat foglalkozni vele, nem túl szorosan teszek egy réteget a tepsibe. Mielőtt kicsippentem a tésztát, az ujjaimat egy kissé bemártom az olvasztott vajba. Ha egy réteg kész, szilikonecsettel minden galuskát bekenek olvasztott vajjal. Megszórom a cukros darált dióval.



Ezután még egy réteget rakok, ugyanígy. Beteszem a hideg sütőbe, és kelni hagyom kb. 20 percet.



Ekkor begyújtom rá a sütőt 200 fokon, 10 perc múlva leveszem 180 fokra és kb. 30-35 perc alatt készre sütöm. Ha közben nagyon pirulna a teteje, alufóliával kell lazán lefedni.
Bármilyen édes mártás illik hozzá - csoki, vanília, karamell stb.

37 megjegyzés:

  1. Szeretjük,nagyon! De jó ducikák!:-)Nyami..

    VálaszTörlés
  2. Itt Zalában nagyon picurkákra szaggatják, láttam olyat, hogy még megkelve is csak dió nagyságú, ahonnan jövök, nem így csinálják. De így több a pihe-puha belseje, jobban szeretem így.

    VálaszTörlés
  3. Pogácsaszaggatóval szoktam én,kb.eggyel kisebb,de így olyan guszta!El tudom képzelni,milyen fini!Még egy nyam...

    VálaszTörlés
  4. Tényleg gyönyörű!
    Én is több rétegben sütöm és pogácsaszaggatóval szaggatom. Ha van türelmem, minden darabot egyenként belehempergetek a cukros dióba....Nincs mindig:)

    VálaszTörlés
  5. Jajjj, engem ez a latvany kinoz, de komolyan! Hat fantasztikus ize lehet! Soha nem csinaltam meg, de azt hiszem ez a kep meggyozott!

    VálaszTörlés
  6. Na végre! Már ezeréve szeretnék írni, de egyszerűen nem töltötte be annyira a komment-oldalt, hogy megjelenjen vagy ki tudjak jelölni egy profilt. Azt hittem, felrobbanok!

    Nagyon jól néz ki a galuskád, nagyon megkóstolnám. Még sosem ettem. De ne haragudj, mi az a dejó? Lehet, hogy buta kérdés, úgyhogy, lehet nevetni is :P , de én ilyen "gyümölcsről" még nem hallottam.

    Most ide írok mindent, mert nem biztos, hoyg ismét tudok majd...

    A paradicsomsaláta öntetét én is ki fogom próbálni. Mustárosan, így még sosem csináltam.

    A Rigó Jancsid pedig egyszerűen fantasztikusan néz ki. Bevallom, a receptjét még nem olvastam el (nem igazán tudok még gép előtt ülni), de kinézetre eddig ez az első, ami a leginkább hasonlít arra, amit mi is RJ nevével illetünk.

    Puszillak

    VálaszTörlés
  7. Szia, megkerültél?
    Vedd le az oldaladról a legújabb csili-vili képvetítőt, mert lefagyasztja a böngészőt. Nem lehet kommentelni. Elképzelhető, hogy a te mozgásodat is ez gátolja. Én már nem is merek odamenni. Rainbow oldala pedig kiakasztja az egész böngészőt, vírusos. Próbáltam üzenni neki is.

    Nálunk Dejó néven lehet kapni eg dió kiváltására alkalmas készítményt. Ez aprított napraforgómagból készül, és én nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  8. Wise Lady, parancsod számomra ... parancs. :D Megtettem. Nem gondoltam volna, hogy másoknál ez bekavarhat, meglehet, hogy emiatt volt gond nálam is. Én csak fel akartam dobni valamivel azt a semmitmondó, halvány képet, talán jobban járnék, ha egyáltalán nem illusztrálnám fotóval. Mindegy. Most már jöhetsz nyugodtan, ilyet akkor nem is teszek fel többé. Fontosabb számomra a visszajelzés, mint az, hogy csilli-villi képeim legyenek!:)

    Akkor most már tudom, mi a dejó, húsvétkor mi is használtunk egy zacskó olyat, dióval keverve. Igen, napraforgótörmelék és búzacsíra meg cukor volt benne, nagyjából kb. ennyi. Köszi a felvilágosítást.
    Puszi

    VálaszTörlés
  9. Parancsról szó sincs :D
    Az ilyen cicomákkal nagyon kell vigyázni, mert rettenetesen bele tudnak kavarni egy oldalba.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szeretem. Az egyik legfinomabb édesség a világon! :)

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    Gondolom az élesztő alatt friss élesztőt értesz?!
    Lehetne használni szárítottat is? Ha igen szerinted hogyan?

    VálaszTörlés
  12. Én mindig friss élesztőt használok, a szárítottal nincsenek jó tapasztalataim. Azon kevés alkalommal, amikor használtam, előtte mindig felfuttattam cukros langyos tejben.
    De sohasem olyan szép a kelt tészta vele, és sokkal nehezebb is adagolni, márpedig az élesztő mennyiséget be kell tartani grammra, mert vagy kevés, és nem kel meg, vagy sok és megérződik az íze.

    VálaszTörlés
  13. Végre találtam egy teljesen szimpi aranygaluska receptet ! Hurrá :)
    Majd referálok...
    Bye :)

    VálaszTörlés
  14. A fenti mj. tőlem származik :)
    Szóval, dupla adaggal próbálkoztam... és mind elfogyott !!!
    Köszi a receptet. Az egyszerűsége és varálhatósága fogott meg.
    Csak így tovább, sok sikert !

    VálaszTörlés
  15. (variálhatósága)

    VálaszTörlés
  16. Andrea: nagyon-nagyon örülök ennek!

    VálaszTörlés
  17. Elég sok aranygaluska receptet kipróbáltam már, de egyik sem volt az igazi. Most végre megtaláltam!!!! Elkészítettem és csodálatos lett. Mikor anyu meglátta azt mondta ennyire szép egyik sem volt. Lehet, hogy a rétesliszt az oka? Eddig sosem használtam. Nagyon köszi. Most már bátran kipróbálok több receptet is nálad.

    VálaszTörlés
  18. @Timi
    Hát ez szuper!
    A rétesliszt csodás dolog, külföldön nem is lehet kapni, jobban meg kellene becsülnünk. Kelt tésztába mindig teszek, és sok más helyre is jó.

    VálaszTörlés
  19. nagyon köszi hogy feltöltötted:)
    nekem anyukám szokott csinálni és nagyon finom!
    de most ezt akarjuk kipróbálni

    VálaszTörlés
  20. Nekem is tetszik a recept, lánykám ezt rendelte hétfőre, a névnapjára. Több helyen is találtam, de ez a legjobb. Viszont én azt hittem, a tésztába is kell dió.. Úgy nem lehetne? Utoljára nagymamám készítette, de az már régen volt...

    VálaszTörlés
  21. @Ritmus
    Nem szoktunk a tésztába diót tenni. Elképzelhető, hogy lehetne, sosem próbáltam. Gondolom nehezíti a tésztát.

    VálaszTörlés
  22. Nagyon guszta holnap megcsináljuk az asszonyal.

    VálaszTörlés
  23. Nemrég találtam rá az oldalra de már több sütit is megcsináltam a receptjeid alapján.Az aranygaluska elsőre sikerült pedig nem hittem volna, hogy sikerülni fog mert még sosem csináltam és 18 évesen azt sem mondhatnám hogy sok tapasztalatom van de sikert ért el a lakótársaim körében.Lenne egy olyan kérdésem, hogy vanilia sodó recept nincs mert azt nem találtam és máshonnan néztem de nem lett olyan finom.előre is köszönöm valamint a sok receptet is köszönöm

    VálaszTörlés
  24. Szia. recepted elsőre nagyon jónak tűnt, de valamiért nekem kevés lett a beletett liszt. Pedig mindenből ugyanannyit használtam mint amennyit leírtál pontosan. El nem tudom képzelni, hogy miért, de nemaj. Megoldottam, most váom, hogy megkeljen.

    Edina

    VálaszTörlés
  25. Valóban a 350 g liszt a 2,5 dl tejjel még nokedlinek is híg, de erre csak akkor jöttem rá, mikor dagasztott a gép. Szóval szerintem nem tökéletes a recept, jóval több liszt kell hozzá.
    Most kelesztem, bízom benne, hogy jó lesz.

    VálaszTörlés
  26. @Névtelen
    Elsőre 2 dl tejjel kell próbálkozni, és valóban a dagasztás kezdetén hígnak tűnik, de csak hagyni kell a gépet dagasztani, és meglátod, hogy összeáll. A tésztának lágynak kell lennie, mert csak akkor lesz könnyű, puha, "repülős". Én mindig hozzáteszem az egész 2,5 dl tejet.

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm a receptet! Annyit módosítottam a dolgon, hogy nem tepsibe hanem vastag falú kerek vasedényben készítettem el, okulva az előttem szólókhoz pogácsa szaggatóval készítettem minden golyót külön meghempergettem cukrozott dióban. Vanília sodóval eredeti vaníliával készítettem. Végtermék felejthetetlen és mindig kevés. Főként a lábas falánál lévő kicsit pirultabbak a leg leg leg finomabbak.

    VálaszTörlés
  28. Szia. Ha jól értem, akkor a dupla adag át eredeti hozzávalók kétszeresét jelenti, az eredeti a szimpla adag. (nagy adaggal szeretnék csinálni) Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És még egy észrevétel: a hozzávalók felsorolásánál 300 g liszt szerepel, míg sz egyik komment 350 g lisztet említ....

      Törlés
  29. @Zita Fanta
    A hozzávalóknál 300 g finomliszt, és 50 g rétesliszt szerepel. Ez együtt 350 g.

    VálaszTörlés
  30. Szia, már többször megcsináltam, fantasztikus! A látvány és csodálatos íze a család és barátok kedvence:):)

    VálaszTörlés
  31. @Kinga Kovacs
    Igazán örülök ennek! Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  32. Szia,nagyon szeretem az oldaladat,és csak annyit szeretnék,hogy én a tésztát 12 darabra vágom,majd kézzel rudat sodrok,amilyen széles a pléhem,megkenem olajjal johet a másik...,hagyom kelni mielott sutobe teszem,felkockázom de nem vágom át csak nem is tudom,hogyan írjam ,csak végig húzom amekkora darabokat szeretnék kapni,sulés után nagyon szépen szétlehet darabolni. zsuzska voltam csak még kezdo!

    VálaszTörlés
  33. Jó kis recept, kipróbáltam, többször, mindig nagyon finom! Köszönöm szépen 😘

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! Pont tegnapelőtt én is sütöttem, és most is finom lett.

      Törlés

@templatesyard