Sertéspörkölt és pirított tarhonya


A nyaralás után meglátogattuk anyukámat, ő főzte nekünk ezt az ebédet a következő módon.

Sertéspörkölt



Hozzávalók: ezzel a számítással nagyon sok emberre is főzhetjük
Személyenként 30 dkg vegyes sertéshús: lapocka, comb, oldalas
Negyedannyi vöröshagyma, mint amennyi hús
Minden 1 kg húshoz:
1 evőkanál zsír
1/2 zöldpaprika (elhagyható)
1/2 paradicsom (elhagyható)
10 szem bors
csipet kömény
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)

esetleg erős paprika

Elkészítés:
A húsokat 3-4 cm-es kockákra vágjuk, a hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A zsírt felforrósítjuk és a húst elkezdjük pirítani rajta. Kb. 5 percig pirítsuk, amíg a húsok fehérek lesznek, közben folytonosan keverjük, rázogassuk. Ekkor hozzáadjuk a hagymákat, és azzal is pirítjuk, pároljuk még legalább 5 percet. Ekkor kevés vízzel felöntjük (1 kg hús esetén kb.0,5-1 dl, attól függ, mennyi levet ereszt maga a hús), beleadjuk a paprikát, paradicsomot, a fűszereket, sót a pirospaprika kivételével. Lefedjük, és felforraljuk. Lassú tűzön fedő alatt főzzük kb. 1 órát, közben ellenőrizzük, hogy elég leve van-e, ha kell kevés vizet adjunk hozzá. Ha már a hús megfőtt, beletesszük a pirospaprikát is, összerázogatjuk, és kb. 5 perc alatt összeforraljuk. A paprika besűríti a szaftot, vigyázzunk, nehogy odakapjon.

Pirított tarhonya

Hozzávalók:
250 g tarhonya
1 evőkanál zsír vagy olaj
2,5 dl víz


Elkészítés:
A zsiradékot felforrósítjuk, beletesszük a tarhonyát, folytonos keverés mellett megpirítjuk. Ráöntjük a vizet, megsózzuk, lefedjük és a lángot mérsékelve kb. 5-8 percig pároljuk. Ekkor megkeverjük. Ha kicsit megfogta az alját, akkor kevés vizet löttyintsünk rá, zárjuk el a tüzet és hagyjuk a fedő alatt megpuhulni, ami kb. félóra.

4 megjegyzés:

  1. Szeretem!:D

    Én a hagymával kezdem, utána megy rá a hús, a paprika...
    De mindegy, hogy mi a sorrend, mert remek étel! Viszont én nokedlivel szeretem a legjobban!:D

    VálaszTörlés
  2. Igen, úgy is lehet, azt hívjuk paprikásnak. Ez viszont pörkölt, itt ez a sorrend.
    Én is nokedlivel szoktam leggyakrabban.

    VálaszTörlés
  3. @szepyke Igen, az a paprikás, a bográcsos pörköltnél is mindig a hagyma a hús után kerül a bográcsba...épp most főzi Édesapám a friss disznóvágás után a pörköltet, én meg a tarhonyát csinálom hozzá:)))

    VálaszTörlés
  4. A tarhonyát kétszer annyi vízzel öntöm fel, különben túl száraz, ropogós marad. :)

    VálaszTörlés

@templatesyard