A következő megjegyzést kaptam a házi mályvacukor és a házi fondant színezésével kapcsolatban:
"Még valamit hadd kérdezzek (előző névtelen). Ha nem szeretnék ételfestéket használni, de mégis vinnék bele valami színt (fiaim vannak, szóval valami olyan kéne) akkor a céklán és a szedren kívül tudtok még valamit?"
Ha tudtok ételt színező természetes dolgot, kérlek osszátok meg velünk, válaszoljunk a kérdésre. Azt hozzáteszem még, hogy elég erős színezőhatású és nem macerás anyagokat keresünk, tehát pl. a vöröshagyma héja nem jó ebből a szempontból.
Én összegyűjtöm ezeket, kap egy menüpontot a navigációban. Ha van blogotok, azt is ki fogom ebben a gyűjteményben linkelni.
Eddig tehát: szeder, cékla
Én ezt tudom hozzátenni:
Sáfrányos szeklice - a növény szárított virága.
A borászat és a gyógyszeripar színezésre használja. Kétféle színezőanyag van benne, vörös és sárga. Gyógynövényboltban, bioboltban kapható. A húslevest is színezték vele, hogy szép aranysárga színű legyen.
Kurkuma, nagyon szép sárgára színez és ha keveset használunk belőle, akkor különösebb íze sincs.
VálaszTörlésTintahal tintája - azt nem tudom, hogy hol lehet hozzájutni nálunk, de más országokban használják, feketére színez.
Pirospaprika - használják édes sütikhez is.
Ennyi jutott most az eszembe.
Spenót mindenképp! A tésztákat is spenóttal szinezik zöldre.
VálaszTörlésA fekete bodza bogyók leve kékes lila színfestékként már réges-régen közkedvelt volt, bőr, fa, textil, sőt hajfestésre is. Napjainkban a természetes ételszínezékek között rangos helyet foglal el.
VálaszTörlésSzerintem a kipréselt csalánlevél leve zöldre szinez.
VálaszTörlésÁfonyalé kékre színez, meggylé rózsaszínre, lilára, pirosra. Spenót zöldre. Sárgarépalé sárgára. Natúr almalétől (frissen préselt) meg garantáltan bebarnul.
VálaszTörlésA jó érett Othello szőlő leve a bordó-lila-kék tartományban színez, attól függően, hogy mennyire savas közegbe kerül (hasonlóan a bodzabogyóhoz, szederhez).
VálaszTörlésEbben a cikkben ugyan tojásfestéshez adják a tippeket, de a felsorolt természetes színezők többségét más célra is el bírom képzelni.
VálaszTörlésSárgarépa,pritaminpaprika,kurkuma,spenót,paradicsom(sajthoz,tésztához,krémhez,stb.)
VálaszTörlésMég nem láttam a felsorolásban a piros- és fekete ribizlit. Az eper és a málna szép rózsaszínes-pirosas árnyalatot ad. Szerintem az erős teafőzet és lilakáposzta is alkalmas lehet ételek színezésére.
VálaszTörlésKék, zöld, fekete, sárga, piros, narancs és bordó. Ja lila, rózsaszín.
VálaszTörlésHa jól látom.
Nagyon ötletesek voltatok, köszönöm.
Még várok színezőt, ha eszetekbe jut.
Én Flat cat-nél láttam egy nagyon jó zöld szinezőt, a matchát, szeritnem ezt fondant vagy marcipán színezésére is lehet használni, mert por állagú.
VálaszTörléshttp://flat-cat.hu/2009/07/28/kekszekrol-megint-cheddaros-cayenne-borsos-es-kokuszos-zold-teas/
Ami eszembe jútott még az a sáfrány, meg még ovastam cékla porról is, de sajnos lelőhejet nem találtam. Fondant és marcipán színezésre, ha intenzív színt akarunk elérni, akkor sajnos nem túl jók ezek a folyékony természetes színezők, mert nagyon megváltoztatják a masszánk álagát, és akkor nem lehet vele dokgozni, pasztel szineket ezekkel is el lehet érni. Pl én már kíséleteztem besűrített megyszörppel, de nem jött össze, a masszám már nagyon híg volt, de színt még nem sokat kapott tőle. A cékalalevet azért még ki fogom próbálni én is, szeritnem az intenzívebb.
A tintahal tintájára én is gondoltam már, kíváncsi vagyok valaki talál-e lelőhelyet.
Szeretnék Neked e-mailt küldeni, tanácsra lenne szükségem. Segítenél? :-)
VálaszTörlésÉn voltam a kérdező, és szeretném nagyon szépen megköszönni mindenkinek az ötleteket!
VálaszTörlésKakaóport próbált valaki??? ��
VálaszTörlés