Apró trükk - egy csipet cukor



Mindannyian tudjuk, hogy számos étel sokkal finomabb, ha nem azonnal fogyasztjuk, hanem valamennyit áll. Közismert mondás, hogy a töltött káposzta annál finomabb, minél többször melegítjük. Általában azt szoktuk mondani: hagyjuk az ételt állni, hogy összeérjenek az ízek.
Ilyen fogások a húslevesek, töltött káposzta, mártások, saláták stb.
Nos valójában a megfőtt ételben ilyenkor a következő történik. A lassú hűlés hatására, elkezdődnek a bomlási, kémiai átalakulási folyamatok. Akárhogy is, de az étel elkezd "romlani", "előemésztődni". Ez az ízek keveredését, megváltozását okozza, finomabbnak találjuk. Természetesen egészségre abszolút nem káros, feltéve, hogy nem sokáig hagyjuk állni, összeérni.
Van azonban olyan eset, amikor nincs időnk ezt az érési folyamatot biztosítani, azonnal tálalnunk kell. Ilyenkor vessük be azt az aprócska fogást, hogy az ételbe egy csipet (tényleg csak csipet) cukrot adjunk.
A cukor ugyanis felgyorsítja az érlelődési folyamatokat, mert táplálékul szolgál ezekhez az átalakulásokhoz. 10 perc alatt elérhetjük a kívánt ízharmóniát, tálaláskor összeért ízeket produkálhatunk.

7 megjegyzés:

  1. úgy néz ki, hogy pont erre vagyok allergiás... erre a finom kis bomlásra (sör, bor, savanyú káposzta, sajtok és társaik)

    VálaszTörlés
  2. Ezt ismertem és néha alkalmazom is...

    HA esetleg érdekel az esküvő, látogass el ide: http://krisztaboro.blogspot.com/2009/08/az-eskuvo.html . A fotók feldolgozása közben jöttem rá, hogy a kajákról nincsenek képek, csak a videófelvételeken vannak meg, azt meg pillanatnyilag nem tudom feldolgozni. Úgyhogy, nem lesz lagzis post. Vagy max. megmutatom a tortát, mert arról vannak képek.

    VálaszTörlés
  3. Köszi, megnézem. Egy gasztroblogger elfelejti a kajákat? :D Jól nézünk ki :DDD
    Jó lesz tortás poszt is.

    VálaszTörlés
  4. Jaj, W.L., még ott sem volt a fotómasina! Násznagyi kötelezettségeim és főleg a sok tánci-tánci közepette:D úgysem lett volna időm fényképezni!:D

    VálaszTörlés
  5. Én is sok ételhez használom a cukrot. A legtöbb zöldségleveshez, főzelékhez mindig teszek egy lehelletnyit. Kihozza az ízeket. Kikerekíti egésszé, tökéletessé.

    VálaszTörlés
  6. W.L. igazad van, arany középút: Csak EGY csipet!
    Szimpatikus és érdekes a blogod, csak így tovább!

    Ha valakit érdekel, miben mennyi cukor van (édességek, gyorsételek, üdítőitalok, stb.) fussa át ezt az oldalt:
    http://www.sugarstacks.com/

    Tanulságos lesz, ígérem! :)

    VálaszTörlés

@templatesyard