Blogspotos blog - Mit tegyek, hogy ne vesszen el?

Scofield blogja eltűnt. Többen kérdezgetik, mit tegyenek, hogy az a rengeteg munka, ami egy blogban van, ne szálljon el.
Nekem részben szakmám, részben hobbim a webprogramozás és szerkesztés, ezért gondoltam, írok egy kis cikket, hátha segít azoknak, akik nem értenek hozzá.
Hogy egy picit értsük, miért más a blogspotos blog, mint pl. a blog.hu oldalak, egy -két mondatot írok róla, remélem hasznos lesz, aki pedig tudja ezeket a dolgokat, az lapozzon.

Ma a blogok túlnyomó részét programozás szempontjából háromféle nyelvváltozat adja, a klasszikus html, a php és az xml, a css pedig a stílus nyelve ehhez a háromféléhez (ezek persze összefüggő dolgok, mind HTML, de nem mennék bele). A blogspoton xml nyelvű blogot kapsz, ha kiválasztod, vagy feltöltöd valamelyik sablont. Ez egyetlen .xml kiterjesztésű fájlban tárolja a kinézetet és a működést. Ha a sablonon változtatsz, felteszel dolgokat az oldalsávba, kiválasztasz valamilyen widgetet (pl. a linkwithin mindenkinél fent van), ez a változás beíródik ebbe a fájlba.

1. Amikor változtatsz a sablonon, ne csak a mentés gombot nyomd meg, hanem mentsd el ezt a változtatott sablont a saját számítógépedre egy külön mappába. Pl sablon1.xml, sablon2.xml stb. néven (ékezetet, nagybetűt, szóközt sose használj fájlnevekben!). Így mindig a legnagyobb szám fogja jelenteni a legutolsó változtatás utáni állapotot.

Ezt így teheted meg:
Menj ide: Irányítópult - Elrendezés - HTML kód szerkesztése
Itt ezt találod: Sablon biztonsági mentése és visszaállítása - Teljes sablon letöltése
Válaszd ezt a parancsot - utána Mentés gomb - fáljnév megadása, hely kitallózása - Mentés.

2. Ha azt akarod, hogy a blogodnak egy ilyen elmentett sablon legyen a kinézete-működése, akkor így csináld:
Menj ide: Irányítópult - Elrendezés - HTML kód szerkesztése
Itt ezt találod: Sablon biztonsági mentése és visszaállítása - Helyi számítógépen tárolt sablonfájl feltöltése
Nyomd meg a Tallózás gombot, keresd meg a fájlt, nyomd meg a Feltöltés gombot.

A blognak azonban a harmadik része a legfontosabb, ez pedig a tartalom, azaz a posztok. A konkrét bloghoz tartozó képeknek a Picassa webalbumon keresztül biztosít tárhelyet a Google, így a képek fizikailag nem vesznek el. A posztok csak a rájuk hivatkozó linkeket tartalmazzák. Maga a posztszöveg viszont olyan helyen van, amelyhez közvetlenül nem férsz hozzá, de elmentheted magadnak a tartalmat is egy fájlban. Ez az egyik gond az ilyen blogokkal, hogy nem férhetünk hozzá közvetlenül a tárhelyhez és az adatbázishoz. Ez persze egy normál felhasználónak nem is szükséges, ha nem mulasztja el a rendszeres tartalommentést, akkor a blogja bármikor visszaállítható.

3. A tartalommentést így teheted meg:
Menj ide: Irányítópult - Beállítások - Alapbeállítások
Itt ezt találod: Blogkezelő eszközök Blog exportálása
Add ki ezt a parancsot, nyomd meg a Blog letöltése gombot, és mentsd el azon a néven, amit ajánl: blog és a dátum. A dátumról látod, melyik a legújabb mentés. Ez is egy xml fájl lesz.

4. Ha vissza akarod állítani a blogodat, vagy egy másik blogba át akarod vinni ugyanezt a tartalmat (ezeket a posztokat), akkor ezt csináld:
Menj ide: Irányítópult - Beállítások - Alapbeállítások
Itt ezt találod: Blogkezelő eszközök Blog importálása
Add ki ezt a parancsot, tallózd ki a gépedről a lementett xml fájlt, nyomd meg a Blog importálása gombot.

Vigyázz, mert ugyanezen a helyen van egy Blog törlése gomb is, ami megszünteti a blogodat! Ilyenkor 90 napig még visszaállíthatod a blogot, de azután erre a webcímre már nem, csak egy másikra.

Összefoglalva:
A blogodat két xml fájl jelenti. Az egyik a sablon, melyet minden változtatáskor érdemes elmenteni, a másik a tartalom xml fájl, melyet minden posztírás után érdemes elmenteni. Ebből a két fájlból bármikor helyreállíthatod a blogot. Ha viszont törölted, a 90 nap is eltelt, akkor csak egy másik webcím alá.

Mi történhetett Scofield blogjával? Ha beírod a címét, akkor azt a választ kapod, hogy a blogot eltávolították, vagyis kiadódott a Blog törlése parancs.
Lehet-e véletlen?
Ha ezt a parancsot kiadod, akkor a következő jelenik meg:
A törölt blogok 90 napon belül még visszaállíthatók, azután végleg törlődnek. Az aktuális Google Fiók használatával ezen a címen hozhatsz létre új blogot.
Mielőtt törlöd a blogot, nem szeretnéd exportálni azt?
Törlés
Mégse
Szóval véletlenül nem lehet, csak szándékosan.

28 megjegyzés:

  1. Megyek, mentegetek! Köszönöm.
    Mondjuk, egy ideje, mióta "beparáztatott" a blogspot, azóta rendszeresen mentem, úgy ahogy leírtad, de néha azért megfeledkezem róla...
    Most megint észbe kaptam, tehát, loholok menteni!

    Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  2. Ugye-ugye? Pedig neked külön is mondtam, hogy mentés minden nap! Ejnye-bejnye.

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Wise Lady,
    azzal kezdem, hogy lementem a bejegyzésed egyben:))
    Aztán naponta mentek!!!
    Köszi!!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, ez nekem is nagyon jól jött most!! :-)

    VálaszTörlés
  5. Hű, még én sem mentettem soha! Eszembe sem jutott! Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Limara gyorsan, mert a te blogodban rengeteg munka van!

    VálaszTörlés
  7. Köszi Lady!
    Még én sem mentettem soha! :( Bár nekem vannak más jellegü problémáim. Ha visszajöttünk a nyaralásból, majd segítenél nekem egy kicsit? :)

    VálaszTörlés
  8. Természetesen, szívesen segítek, írd meg emailben.
    Szuper nyaralást nektek!

    VálaszTörlés
  9. Szia Wise Lady!
    Köszi a bejegyzést, tényleg nagyon hasznos!
    A sablon mentése nem sikerül, ezt írja ki folyton:
    Nem jeleníthető meg az XML-lap.
    A bemenő XML-adatok nem tekinthetők meg a(z) stíluslap használatával. Javítsa a hibát, majd kattintson a Frissítés gombra, vagy próbálkozzon később.


    --------------------------------------------------------------------------------

    Rendszerhiba: -2146697204. Hiba történt a(z) 'http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd' erőforrás feldolgozása köz...

    Ezt a mentést már régebben is meg akartam csinálni, akkor sem sikerült. Szerinted?
    (A tartalom mentése ment.)
    Köszönöm!
    Üdv: Marica

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Ezt akkor írja ki a böngésző, ha egy xml lapot meg akarsz nyitni, nem a mentéskor.
    Szerintem a fálj mentése megtörtént, ott kell lennie a számítógépeden, és ha kétszer rákattintottál, akkor üzeni az explorer, hogy nem tudja megjeleníteni. Attól a fájl még megvan, és bármikor vissza tudod tölteni.

    VálaszTörlés
  11. Szóval megvan a fájl, csak nem tudod külön megnézni, de működik.

    VálaszTörlés
  12. Ha Firefoxot nyitsz és File-Open file parancsot adsz, akkor láthatod is a sablonfájlt. Az explorert külön buherálni kell, hogy megjelenítse az xml-ket.

    VálaszTörlés
  13. Jaj, de jó, hogy megtaláltam ezt az oldalt! Szeretnék segítséget kérni! Szilmarilla néven van egy blogom, és bevallom nem mentettem! Viszont próbáltam hátteret változtatni, de nem sikerült, kétségbeesve próbáltam visszaállítani az oldalt, de úgy meg voltam ijedve, nem is tudom, hogy állt vissza! (jó, jó szőke nő és a PC!) Most az a gondom, hogy amit azóta tettem fel képet a bejegyzésseel, mások blogjában nem látszik a bloglistájukban, bár onnan megnyitva látszanak az új megjegyzéseim is! Mit lehet tenni ilyenkor? Légyszi segíts! szilmarilla

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Pontosan mit takar nálad ez a kijelentés, hogy megpróbáltál hátteret változtatni?
    Választottál egy új sablont? Vagy csak egy háttérképet?
    Első ránézésre:
    A Scribe téma kódjához képest rengeteg a teljesen más kódrészlet, ami szerintem egy másik sablonból maradhatott benne. Itt találtam olyan feedet, ami bekavarhat, ha egy linklistában vagy.
    Az első lépés az lenne, hogy a blogod tartalmát mentsd el egy fájlba:
    Irányítópult - Alapbeállítások - Blogkezelő eszközök - Blog exportálása
    Mentsd el, és ezt a fájlt küldd el csatolva emailben. Megnézem, hogy jó-e a mentés, hogy a blogtartalom biztos ne vesszen el. Ha jó, akkor lehet bátran szórakozni, az én tanácsom az lesz, hogy egyszerűen csak válassz egy új sablont. Persze előtte az oldalsávot szépen le kell majd mentegetni.
    Most ments, aztán folytatjuk.

    VálaszTörlés
  15. ez nekem is nagy segítség volt, köszönöm! hogy mik nem vannak?! ezután naponta mentek, és Wise Lady nevét rebegem hálával. köszönöm még egyszer,

    Judit

    VálaszTörlés
  16. Húha, ez most jól jött! Viszont amiért idetaláltam, az a linkwithin probléma volt, azaz nálam nem nűködik, hiába telepítgetem újra fel. Egyszerűen csak a legelső bejegyzést mutatja, azt is csak szöveggel (cím), se képek, se semmi. Szerinted mi lehet a baj?

    VálaszTörlés
  17. Szia.
    Feltölttöttem a blogspotos blogomra egy új sablont. Minden működik, egyetlen kivétellel. Nem lehet megjegyzést írni a bejegyzésekhez. Amikor letöltöttem a sablont, akkor valahol olvastam, hogy ez a veszély fennállhat, amit lehet valami html kóddal orvosolni. Ám sajnos azt az oldalt nem mentettem, mondván velem ez úgysem fordul elő.
    És most itt vagyok, a szép új blogommal, ahová senki nem tud megjegyzést fűzni.
    A blogom:
    grettyszerintavilag.blogspot.com

    Tudnál nekem segíteni, kérlek?

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  18. @gretty
    Én tudtam megjegyzést küldeni a blogodba.
    Rákatt a poszt alján a Megjegyzés küldése opcióra és a kisablakban lehet kommentelni.

    VálaszTörlés
  19. Szia irisz vagyok ,kezdő segíts nekem ha tudsz!Csináltam egy blogot,de valahogy 14 lett belőle, mert ugy látom minden bejegyzés egy külön blog lett valahogy!most kitöröltem a tartalmat hátha csak 1 marad de nem!tudnál segíteni?A blogotnem akarom töröltetni!fuggonylakasdekor.blogspot.com Köszönöm irisz

    VálaszTörlés
  20. @Névtelen
    Minden bejegyzés címére rákattintva, az megjelenik egy külön oldalon is. De az nem új blog. Látsz az Irányítópultban 14 külön blogot a listában? Nem. 1 blogod van csak, de minden bejegyzéshez tartozik egy új oldal is. Ha mindegyik külön ablakban nyílik meg, annak az az oka, hogy a beállításaid olyanok, hogy minden link új ablakban nyílik meg.

    VálaszTörlés
  21. Szia!Köszi a választ megnézem a beállításokat de nem értem hogy miért nincs rajta a kép a sablonon mikor rá keresek.Ma pl.változtattam a szövegen,egy címsor színén, elmentettem és mégsem látható!Tudnál segíteni? Köszi írisz!

    VálaszTörlés
  22. Kedves Wise Lady!Elküldtem a kódot amit adtál.Biztos elszúrtam valamit,mert nen történt semmi!Illetve annyi hogy előjőtt megint minden bejegyzésem!Holnap szeretném még atartalmat bőviteni és utána indítani de nem merek már hozzá sem nyúlni!Csatlakozom az előttem szólóhóz szőke nő és a PC! Segítenél kérlek!@irisz5

    VálaszTörlés
  23. Helo!!nem akarok én eröszakos lenni, csak segitsd megérteni,kérlek

    VálaszTörlés

@templatesyard