Töltött káposzta gerslivel


Ezt az ételt mindössze egyszer főzöm egy évben, mindig karácsony környékén. A felét lefagyasztom, így kétszer eszünk belőle, nagyjából egy hónap szünettel. A legfinomabb töltött káposzta disznóöléskor készül, ilyenkor a töltelékbe való hús vegyes, a legkülönbözőbb részek keveréke, ezért nagyon ízletes. Az alföldi hagyományok szerint ezt az ételt a lehető legegyszerűbben főzik, én is így szoktam, mindenféle "cifrázásnak" ellene vagyok.
Magyarországon a töltött káposzta első leírása 1695-ben, a Tótfalusi szakácskönyvben jelent meg.


Hozzávalók:
1 kisebb savanyúkáposzta fej
1 kg sertéshús darálva (lapocka, comb, dagadó vegyesen)
250 g árpagyöngy (gersli)
1 tojás
1 evőkanál őrölt pirospaprika
őrölt fehérbors
körömnyi babérlevél
3 teáskanál só

Elkészítés:
A káposztafejről lehántom egyenként a leveleket, és a torzsarészt egészen vékonyra levágom, így a levél könnyen hajlítható lesz.
A gerslit folyóvízzel átmosom, sem beáztatni, sem előfőzni nem szoktam.
A darálthúshoz ütök egy tojást, beleteszem a pirospaprikát, 2 teáskanál sót, borsot, gerslit, és alaposan elkeverem. Meg szoktam kóstolni, hogy elég sós-e (a gersli is felvesz főzés közben sót). Kanállal tölteléket teszek a káposztalevélre, alulról ráhajtom, egyik oldalról is ráhajtom, feltekerem, most a másik oldalán az ujjammal a levelet betömködöm. Ha kész, a megmaradt leveleket és a fej középrészét apróra vágom. Ebből egy maréknyit a lábas aljára hintek, beleteszem a töltött káposztákat, egy marék aprókáposztával meghintem. (A maradék káposztát lefagyasztom). Közé dobom a picurka babérlevelet, egy teáskanál sóval meghintem, ráöntök annyi hideg vizet, hogy épp ellepje, lefedem és felforralom. Forrás után mérsékelem a lángot, és lassú forralással kb. 1,5 órát főzöm. Sem rántást, sem habarást nem teszek bele. Hagyom hűlni. Tálaláskor mindenki tetszés szerint tejföllel sűríti.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak néz ki. Gyerekkoromban csinálta anyu gerslivel.

    VálaszTörlés
  2. Nemrég ettem toros káposztát gerslivel, isteni volt.
    Nálunk is töltött káposzta rejlik a kamrában, tegnap disznótorban voltunk. Rizzsel van. :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a töltött káposztát, gerslivel még nem ettem.:-))

    VálaszTörlés
  4. Imádom, én már így is ettem és nagyon finom

    VálaszTörlés
  5. Így még nem ettem... nálunk általában rizzsel készül. Anyósom néha tarhonyával készíti, úgy is nagyon finom... :-)

    VálaszTörlés
  6. Ez a tökéletes recept, mióta az eszemet tudom, így csinálta a nagyim is és az édesanyám is, csak az arányokra már nem emlékeztem pontosan, de most csak pislogtam, mikor rákerestem receptre, mert mindenhol rántással van meg paradicsomlével...KÖSZÖNÖM a szerzőnek :)

    VálaszTörlés
  7. @Névtelen
    A paradicsomos savanyúkáposzta hússal Zala megyében egy ma is gyakran főzött étel. Én most itt élek, és ezt is megszerettem. De a "szármát" azt mindig az alföldi módon, azaz így főzöm. A családi disznóöléseken mindig így főzte édesanyám is.

    VálaszTörlés
  8. Köszi ezért is meg a töltött paprika receptért is! Ezek az igaziak:)

    VálaszTörlés
  9. A gerslis az igazi,de semmi rántás meg hasonló baromságok.
    Ez az igazi hamisítatlan toltottkaposzta

    VálaszTörlés
  10. Hát legközelebb kipróbálom gerslivel, mert nekem a rizstől mindig kemény a töltelék. Mikor megfő, akkor még jó puha, ha áll megkeményszik. És ezt tapasztalom a tejberizsnél is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a gerslitől lágyabb lesz majd, de ha kicsit zsírosabb húst használsz, pl. lapockát,sokat segit😊

      Törlés

@templatesyard