Waldorf saláta

Állítólag 1893-ban a new yorki Waldorf Astoria Hotel főpincére, Oscar Tschirky találta ki. Eredete körül vannak viták, mindenesetre a recept először az 1896-ban megjelent "The Cook Book by 'Oscar of the Waldorf'" szakácskönyvben szerepelt.
A klasszikus változat almát, szárzellert és majonézt tartalmaz, a dió később integrálódott a receptbe. Azóta számos változata létezik, a dió helyett más olajos magot használnak, állandó összetevő a szőlő, létezik cseresznyés, grapefruitos változat, adnak hozzá aszalt gyümölcsöket, majonéz helyett tejszínt, joghurtot tesznek rá és így tovább.
Ez a diós, szőlős változat.

Waldorf saláta




Hozzávalók:
2 db angol zeller szár
2 alma (zöld és piros)
1 dl majonéz + 1 teáskanál tejföl
2 evőkanál citromlé
200 g szőlő
100 g dióbél

őrölt bors

1 tojásból majonézt keverek, szokás szerint mustárral, sóval, fehérborssal és citromlével ízesítem.
Az almákat kicsumázom, hámozom, és 1x1 cm-es kockákra vágom, beleteszem a tálba, a citromlével meglocsolom. A zellerszárakat hosszában félcentis csíkokra vágom, majd félcentisre felkockázom, hozzáadom az almához. A szőlőszemeket félbevágom, késheggyel kifordítom a magokat, ezt is a többihez adom. A diógerezdeket kézzel durvára tördelem, a salátába szórom.
A majonézt 1 teáskanál tejföllel lágyítom, rákanalazom a salátára és óvatosan összeforgatom. Épp csak halványan legyen majonézes, nem szokás sokat hozzáadni.
Ha kell, még sózom, borsozom.
Mi fokhagymás sülthöz fogyasztottuk, köretként. Jól illik baromfisültekhez is. Előételnek is megfelel.
Hagyományosan zöld salátaleveleken tálalják.
Az almát nem muszáj meghámozni, akkor jelentősége van a két különböző színnek. Színesebb a saláta, ha piros szőlőszemeket teszünk bele.

5 megjegyzés:

  1. De nagyon guszta és olyan jó, hogy leírtad, "zsenge" asszony koromban ettem egy elegáns fogadáson, azóta nem került a tányérunkra, de most mentem a receptet.:))

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon nem szeretem a zellert. Még a halványítót sem. Nekem "sok" és erőszakos íz a zeller íze.:(

    VálaszTörlés
  3. Nem halványító! hanem halványított.
    Sokan nem szeretik, sebaj, nem vagyunk egyformák.
    Milyen a nyaralás?

    VálaszTörlés
  4. Ma már sütött a nap, de még kicsit hideg a víz. De holnap már indul a gumimatracozás!:DD

    VálaszTörlés

@templatesyard