Ehhez az ételhez leginkább idő szükséges. Van aki előfőzi a csülköt és utána pirítja sütőben, én is próbáltam már így is. De mégiscsak akkor a legfinomabb, ha nem főzzük ki belőle az ízeket előtte, hanem ő maga szépen először remegős puhára, majd kívülről ropogós pirosra sül a sütőben, saját levében, vizezés nélkül. Ehhez azonban sok idő és türelem kell. Így aztán, ha ez van ebédre, akkor már reggel 8-kor nekiállok, hogy 1-kor ehessünk. Mondjuk csinálni vele nem nagyon kell semmit.
Kell még hozzá egy fedeles tepsi és egy dl sör.
Még finomabb ez az étel, ha rászánom a fáradságot és időt, és az egészet a római tálban készítem el: Csülök római tálban.
Hozzávalók:
1,5 kg csülök
1,5 kg krumpli
2 fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
só
bors
zsír (vagy olaj)
1 dl sör (vagy tej)
Elkészítés:
A csülköt akkora darabokra vágom, hogy le tudjam fedni a tepsit. A bőrét késsel becsíkozom. Ezután besózom, borsozom és 3 gerezd péppé nyomott fokhagymával bekenegetem. Állni hagyom félórát-órát.
Ezután beleteszem a tepsibe, bőrével lefelé, melléteszem a zsírt, öntök hozzá 1 dl vizet, lefedem, és a 180 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm-párolom, míg puha nem lesz. Ez kb. 1,5-2,5 óra, a hús korától függően. (Ha nincs fedeles tepsi, alufóliával is lefedhető, ekkor néha rá kell nézni és esetleg kevés vizet löttyinteni alá, ha szükséges.) Közben egyszer megfordítom a húsokat.
Míg sül, a krumplit meghámozom, hasábokra vágom. A vöröshagymákat 8 felé vágom. Ha már puha a csülök, de van még egy kis leve is, akkor mellé-alá teszem a krumplit, vöröshagymát, és teszek még néhány gerezd fokhagymát is közé. A krumplit is megsózom, ismét ráteszem a fedőt és sütöm kb. negyedórát.
Ezután a fedőt leveszem, lének már nem kell alatta lenni, csak a zsírjának, a csülök bőrét sörrel (vagy tejjel) megkenem, és még kb. 30 perc alatt pirosra pirítom. Közben egyszer-kétszer még megkenegetem a csülökbőrt.
Savanyúsággal tálalom.
Az egyik kedvencem,de még nem készítettem.Mindig étteremben eszem.Nagggggyon guszta!
VálaszTörlésKüldtem Neked macikat,nézz be hozzám légyszí!:-)
Istenien néz ki! És egy nagyon finom étel, szó mi szó! :)
VálaszTörlésA sózást és fűszerezést nem lehet mondjuk este megcsinálni?mert akkor 1 órát már nyertünk.
VálaszTörlésAndrea igazad van, meg lehet.
VálaszTörlésÉn legtöbbször este veszem ki a fagyasztóból, hogy reggelre kiengedjen.
Persze ha friss, akkor...
Ma ez lwaz az ebéd.Már este befűszereztem.Köszi a receptet!
VálaszTörlésNo és milyen lett, hogy ízlett?
VálaszTörlésElkészítettem többször is. Kedvenc receptem. Én elötte ki szoktam áztatni a csülköt, mert előfordult, hogy nagyon sós volt.
VálaszTörlésIstván
A nyers, pácolatlan csülök nem lehet sós...
VálaszTörlésMegcsináltam, isteni lett! Én előző este befűszereztem. És reggel 9-től sült fél 2-ig összesen. De vajpuha lett, és omlós. Még egy kicsit megbolondítottam oreganóval, majorannával és két kis babérlevéllel is. Köszönöm a receptet, olyan egyszerű volt, hogy még én, aki nem süt-főz, is neki mertem állni.
VálaszTörlésRamóna
Vasarnap megprobalom en is elkesziteni. Ezen oldalon tetszett eddig legjobban ez a recept es szerintem is a legfinomabb, ha nincs elöfözve.Nem vagyok egy kimondott konyhatünder, de, ezt kiprobalom, mert nagyon egyszerü. Andrea P.
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésRemélem ízlik majd.
Köszönöm a receptet nagyon finom lett!!!
VálaszTörlésNagyi vagyok Én ma is ezt csinálok de nem tepsiben hanem VOK-ban kb. 1 órát párolom majd levéve a fedőt lesütöm zsírjára. Isteni finom a lényeg : Én teszek hozzá / pácolás után / arany mazsola szemeket, héjastúl almát négy felé vágva sőt néha aszalt szilvát. Fenséges . Próbáljátok ki aranyoskáim ! Nagyika
VálaszTörlésMa elkészítem,de én előző este páclevet készítettem(szemesbors,babérlevél só,köménymag)felforraltam;amikor kihűlt a csülökre öntöttem ebbem állt egy éjjel..A többi a fent leírtak szerint..
VálaszTörlésEz alapján készítettem el a csülköt és csoda finom lett. Szerintem így finomabb mint az előfőzött.
VálaszTörlésIgazán örülök!
Törlés