A Pavlova-torta Ausztrália és Új-Zéland nemzeti desszertje.
Itt olvashattok egy fantasztikus összefoglaló cikket róla. Nem is szaporítom a szót, olvassátok el. Én így sütöm:
Pavlova torta
Hozzávalók: 18 cm átmérőhöz
2 hűtött tojásfehérje
80 g porcukor
1 kávéskanál ecet
1 vaníliáscukor vagy vaníliakivonat
1/2 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl tejszín
gyümölcsök
Elkészítés:
A sütő aljába két rétegű alufóliát teszek, előmelegítem. Gázsütő 1-es fokozat, 150 fok.
Egy magas tálban alacsony fordulaton félig felverem a tojásfehérjét. Hozzáadom az ecetet és kemény habot készítek. Ekkor háromszori adagban hozzáadom a porcukrot és a vaníliát is. Ezzel szép fényesre verem. Legvégül rászitálom a keményítőt és egy-két fordulattal elkeverem benne a mixerrel.
Egy tepsit kikenek vajjal. A habot evőkanállal beleteszem a közepébe, és kör alakúra formázom úgy, hogy belül mélyebb legyen, kívül egy vastag peremmel, magassága 4-5 cm-es. Betolom a sütőbe és kb.60-70 percig sütöm-szárítom. Szép rózsaszínű lesz.
Ha kész, pici színt is kapott, akkor a becsukott sütőben hagyom kihűlni.
Nagyon óvatosan vékony lapáttal szedem fel a tepsiről, mert egy picit a vajazás ellenére is leragadhat. Én zománcos tepsiben sütöm, valószínű, hogy teflonban nem ragad oda. A sütőpapírozás a pavlovánál nem járható út.
Tálaláskor a kevés porcukorral felvert tejszínhabot a mélyedésbe kanalazom, majd darabolt gyümölcsöket helyezek rá.
Most félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és sárgadinnyekockákat raktam rá.
A pavlova szeletelése nem egyszerű feladat, főként, ha sok tejszínhab és gyümölcs van rajta. Recés késsel szeletelhetjük.
Egyszerűbb, ha egyszemélyes korongokat sütünk, 4 db elfér egy tepsiben.
A pavlova alapot felhasználása előtt megsüthetjük. Így ünnep, vendégség alkalmával csak megtölteni kell.
Vegyünk egy akkora nylonzacskót, amelybe a tortaalapot kényelmesen belecsúsztathatjuk. Tegyük bele a pavlovát, fogjuk össze a nyílást kis lyukat hagyva, szívjuk ki a levegőt (tüdővel), de úgy, hogy azért elég laza maradjon, ne roppanjon meg a torta. Befőttesgumi vagy ólomdrótocska segítségével zárjuk le. Így ropogós marad felhasználásig.
Bűnre csábítasz ezzel! Nagyon szeretem! :))
VálaszTörlésIstenien nez ki, biztosan olyan fincsi is:)) Csak nyelek jo nagyokat.:))
VálaszTörlésMég sosem mertem nekiállni... Lehet hogy majd most? :)
VálaszTörlésnagyon jó a leírásod, szerintem ez alapján sikerülni is fog! valamiért félek tőle. :))
Pedig a habcsókot imádom.
Tényleg megcsinálom, annyira jól néz ki...
Csak bátran, nem nehéz.
VálaszTörlésMég én se készítettem,de finom lehet! Jól néz ki, édesnek....sajnos:-)
VálaszTörlésÉs ha a kukoricakeményítőt liszttel helyettesítem? Mivel kis, szeeegény egyetemista vagyok, csak az alap található meg a kamrámban:)
VálaszTörlésU.i.: a kis, szeeegény egyetemista hálás a gyors-OLCSÓ-egészséges rovatodért:*
Szerintem nyugodtan helyettesítsd.
VálaszTörlésA jövőre nézve viszont azt mondanám, hogy a keményítő az alapcucc legyen. Saját pudingot főzhetsz vele, nagyon sokféle ízben, süteménykrémeket csinálhatsz, stb. SOKKAL olcsóbban, mint ha boltban veszel ilyesmit. És még nagyon sok helyen használható. 500 g 300 Ft körül van, és sokáig elég. Nekem kb. két hónapig.
A rovatot nem vezetem elég lelkiismeretesen, utálom kiszámolni a dolgokat.
Nekem bejön a sütőpapír a pavlovánál. szerinted miért nem járható?
VálaszTörlés@4Gyerek
VálaszTörlésNekem nem vált be, a pavlovaalap törékeny, nehezebb leszedni róla apapírt, mintha a tepsiből szedem ki. Szilikonlapot is szoktam használni.