Sajtmártás




Sajtmártás:

150 g félkemény sajtot durvára reszelek.
1/2 fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát nagyon apróra vágok. 50 g vajat felforrósítok, és a hagymákat megpárolom benne. Ráteszek 2 evőkanál lisztet, elkeverem, ráöntök 2 dl tejet. Csomómentesre keverem, felforralom. Teszek bele fehérborsot, sót, kevés szerecsendiót reszelek rá. Tejjel addig hígítom, amíg híg mártást kapok, összeforralom. Leveszem a tűzről és a sajtot beleforgatom. Forralni már nem kell.
Legvégül ízlés szerint aprított petrezselyemzöldet is tehetünk bele.



Főtt tésztára tehetjük, húsok mellé, krumplinudlihoz (gnocchi), párolt rizshez is jól illik.

16 megjegyzés:

  1. Nemrég tanultam mwg ezt is,nagyon jól leírtad. Azóta minden héten vagy ezt,vagy besameles-gombás-vagy sonkás tésztát készítek.

    VálaszTörlés
  2. Majdnem épp így készítem, de eddig valamiért nem tettem bele hagymát...Most majd azzal is megpróbálom!
    Ellenben néha pirítok alá pár szeletnyi felkockázott sonkát- ez amolyan pikk-pakk ebéd nálunk spagettivel.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm szuper a recepted,letesztelem ma a gyerekeken:)

    VálaszTörlés
  4. isteni finom köszönöm a receptet én tortellinihez készítettem el!
    az apósom azt mondta máskor is kér ilyet:)

    VálaszTörlés
  5. @Melus
    Örülök, hogy ízlett! Az após dícsérete pedig duplán számít !

    VálaszTörlés
  6. Ma délután ebédre megcsináltam, és 17 évesen megkaptam a legnagyobb bókot amit nő kaphat a párjától: "Ilyen jó sajtmártást anyum sem tud"

    Most dagad a májam a büszkeségtől.

    Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finom, ma csináltam ilyet.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen a mártás receptet, nagyon ízlett!:-)

    VálaszTörlés
  9. Ez egy szuper recept,kipróbáltam, az első sajtmártás, ami igazán ízlett, ajánlom mindenkinek!
    Köszönjük!

    VálaszTörlés
  10. Régen én is készítettem sajtmártást, mindig sikeresen, most egyszerűen akárhogy készítem el, sosem sikerül, és nem tudok rájönni miért. Összecsomósodik a sajt, vagy egyszerűen csak nem akar felolvadni... már nem tudom. Anyum tanácsára csak akkor raktam bele a sajtot, miután levettem a tűzről, de semmi különbség. Ha valaki tudna segíteni, miért csinálja ezt velem, azért nagyon hálás lennék. :(
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  11. @Névtelen
    Anyudnak igaza van. A forró mártást leveszed a tűzről, és már csak beleforgatod a sajtot.
    A csomósodásnak, kicsapódásnak az az oka, hogy mostanában már a legtöbb olcsó sajt nem tejből készül, hanem tejpótló szerekből (hidrogénezett olajokból). Ezért hőállóak, és nem olvadnak meg. A megoldás, hogy a boltban szigorúan csak tejalapú sajtot kérj. Ne vásárolj előre csomagolt sajtot, mert annak hiányzik a papírja, azon ugyanis rajta van az összetétel. Az eladóval olvastasd el a sajthasábon lévő papírt, és szólj, hogy csak tejalapút adjon.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen a tanácsot! Megfogadom.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon nagyon jó ez a recept! Én szűzérmére készítettem szósznak, bejött mindenkinek :)))

    VálaszTörlés
  14. Isteni finom, köszönjük!!!! :D

    VálaszTörlés

@templatesyard