Sajtmártás:
150 g félkemény sajtot durvára reszelek.
1/2 fej vöröshagymát és két gerezd fokhagymát nagyon apróra vágok. 50 g vajat felforrósítok, és a hagymákat megpárolom benne. Ráteszek 2 evőkanál lisztet, elkeverem, ráöntök 2 dl tejet. Csomómentesre keverem, felforralom. Teszek bele fehérborsot, sót, kevés szerecsendiót reszelek rá. Tejjel addig hígítom, amíg híg mártást kapok, összeforralom. Leveszem a tűzről és a sajtot beleforgatom. Forralni már nem kell.
Legvégül ízlés szerint aprított petrezselyemzöldet is tehetünk bele.
Főtt tésztára tehetjük, húsok mellé, krumplinudlihoz (gnocchi), párolt rizshez is jól illik.
Nemrég tanultam mwg ezt is,nagyon jól leírtad. Azóta minden héten vagy ezt,vagy besameles-gombás-vagy sonkás tésztát készítek.
VálaszTörlésMajdnem épp így készítem, de eddig valamiért nem tettem bele hagymát...Most majd azzal is megpróbálom!
VálaszTörlésEllenben néha pirítok alá pár szeletnyi felkockázott sonkát- ez amolyan pikk-pakk ebéd nálunk spagettivel.
Nagyon köszönöm szuper a recepted,letesztelem ma a gyerekeken:)
VálaszTörlésisteni finom köszönöm a receptet én tortellinihez készítettem el!
VálaszTörlésaz apósom azt mondta máskor is kér ilyet:)
@Melus
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! Az após dícsérete pedig duplán számít !
Ma délután ebédre megcsináltam, és 17 évesen megkaptam a legnagyobb bókot amit nő kaphat a párjától: "Ilyen jó sajtmártást anyum sem tud"
VálaszTörlésMost dagad a májam a büszkeségtől.
Köszönöm a receptet.
@Timi
VálaszTörlésIgazán örülök!
Nagyon finom, ma csináltam ilyet.
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett.
Köszönöm szépen a mártás receptet, nagyon ízlett!:-)
VálaszTörlésEz egy szuper recept,kipróbáltam, az első sajtmártás, ami igazán ízlett, ajánlom mindenkinek!
VálaszTörlésKöszönjük!
Régen én is készítettem sajtmártást, mindig sikeresen, most egyszerűen akárhogy készítem el, sosem sikerül, és nem tudok rájönni miért. Összecsomósodik a sajt, vagy egyszerűen csak nem akar felolvadni... már nem tudom. Anyum tanácsára csak akkor raktam bele a sajtot, miután levettem a tűzről, de semmi különbség. Ha valaki tudna segíteni, miért csinálja ezt velem, azért nagyon hálás lennék. :(
VálaszTörlésKöszönöm!
@Névtelen
VálaszTörlésAnyudnak igaza van. A forró mártást leveszed a tűzről, és már csak beleforgatod a sajtot.
A csomósodásnak, kicsapódásnak az az oka, hogy mostanában már a legtöbb olcsó sajt nem tejből készül, hanem tejpótló szerekből (hidrogénezett olajokból). Ezért hőállóak, és nem olvadnak meg. A megoldás, hogy a boltban szigorúan csak tejalapú sajtot kérj. Ne vásárolj előre csomagolt sajtot, mert annak hiányzik a papírja, azon ugyanis rajta van az összetétel. Az eladóval olvastasd el a sajthasábon lévő papírt, és szólj, hogy csak tejalapút adjon.
Köszönöm szépen a tanácsot! Megfogadom.
VálaszTörlésNagyon nagyon jó ez a recept! Én szűzérmére készítettem szósznak, bejött mindenkinek :)))
VálaszTörlésIsteni finom, köszönjük!!!! :D
VálaszTörlés