2009. augusztus 15., szombat

Pommes frites - Szalmakrumpli - az igazi ropogós sült krumpli

12 megjegyzés


A világon mindenhol elterjedt és közkedvelt burgonyasütési mód. Francia elnevezésén ismerjük, pedig a franciák mellett a belgák és a spanyolok is állítják, tőlük származik ez az étel. No nekünk mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom.
A pommes frites (ejtsd: pom frit) lényege az, hogy a krumplit elősütik forró zsiradékban, majd amikor elkezd púposodni és hólyagosodni akkor kiveszik, és hagyják lehűlni. Közvetlenül tálalás előtt visszateszik a forró zsiradékba, és készre sütik. Ettől az eljárástól finom, ropogós lesz.

A sült krumplit soha sem sózzuk, mindenki a tányérján sózza, mert a sótól megszottyadna.
Az elősütött és lehűtött krumplit nylonzacskóban le is szoktam fagyasztani, és elővéve, fagyasztott állapotában sütöm készre, ha pl. sok embernek akarok sült krumplit adni. Ilyen módon előkészíthetünk egy ünnepi ebédet, vendégséget napokkal előbb is.
Még egy apró trükk a krumplisütéshez: a krumplikat egészben, héjastól mosom meg, nem pedig hámozva. Megtörlöm papírtörlővel, és ezután hámozom, darabolom. Így nem lesz vizes a sütnivaló krumpli.
Az igazi pommes frites nem olajban, hanem házi, kisütéssel készített zsírban sül (nem préselt, mint a bolti), egészen más az íz, és csak legenda, mely szerint a zsírban sült krumpli csicsog a zsírtól. Egészen minimális az eltérés a zsiradékfelvétel között, és ez a legenda az olaj széleskörű elterjesztésekor alakult ki.
A módszert természetesen bármilyen formájúra vágott krumplival lehet alkalmazni.

Pommes frites - Szalmakrumpli

A krumplikat héjastól megmosom, megtörlöm. Meghámozom őket, és kb. 7 mm-es szeletekre vágom, a szeleteket pedig 7 mm széles csíkokra.
Egy nagyobb nehéz sütőserpenyőbe házi zsírt (vagy napraforgó olajat) teszek és felforrósítom kb. 180 fokra. Annyi krumplit teszek bele, amennyi még kényelmesen mozgatható, keverhető. Pár perc alatt addig sütöm, míg elkezd a krumpli felülete hólyagosodni. Ekkor kiszedem egy mélytányérba. A krumplit így sütöm ki két-három adagban, majd hagyom kihűlni.
Tálalás előtt ismét felforrósítom a zsiradékot, és ugyanekkora adagokban, meg-megkeverve, aranysárgára sütöm. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedem. Ha mind kisütöttem, akkor a tálon rázogatok egy keveset, hogy a zsiradék leitatódjék, majd a papírtörlőt kihúzom a krumpli alól.
Mindenki magának sózza a tányérján.
Ha olajban sütöm, akkor is így járok el, azzal a könnyebbséggel, hogy az elősütést és a készresütést egy forgókosaras fritőzben csinálom. Ilyenkor csak ki kell emelni kosarastól az elősütés után, készresütéskor pedig visszateszem a kosarat. Így egyszerre nagyobb adagot (1/2-1 kg krumpli) is tudok sütni.
A fotón zsírban, serpenyőben sült krumpli látható.

Megjegyzések

12 megjegyzés ehhez: "Pommes frites - Szalmakrumpli - az igazi ropogós sült krumpli"

duende írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 12:53

Nálam is fenn van, és nekem is pontosan ez a módszerem!
A kétszer sütés. Isteni ropogós csoda a végeredmény! :)

Megemlegettem ám a sültcsibecombjaidat a svéduborka bejegyzésemben! :)

Mónika írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 13:16

Elég régóta főzök, de ezt én nem tudtam. Köszönöm ezentúl így csinálom a gyerekek nagy örömére.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 14:06

Duende: láttam a krumplidat igen. No majd megnézem a svéduborkát is.

Mónika: Tényleg ropogósabb, érdemes kipróbálni. Arról nem is beszélve, hogy ha van krumplisütőkosarad, akkor egyszerű is. Na meg így frissen, ropogósan lehet tálalni is.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 17:37

és persze belga módra MARHAZSÍR

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 17:58

Komolyan? Milyen a marhazsír, leírhatnád. Van egyáltalán a marhának szalonnája?

Zolda írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 20:03

Én úgy olvastam - bár még nem próbáltam ki - hogy a hasábokra vágott krumplit forró vízben meg kell jól mosni, hogy kiázzon belőle a keményítő, megszárítani és így ropogós, Mekis krumplit kapunk. Ki fogom próbálni, csak utálok olajban sütni... Zolda

Kiddy írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 15. 21:59

A pommes frites az pomfri??? Te jó ég. Ezt a kifejezést németből tanultam sok-sok éve, pommesz frájtsz-ként. Juj, elbújtam!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 16. 16:55

Kiddy, csak azért szólok, nehogy rosszul rögzüljön: igazából pom fritnek kell mondani, t-vel a végén. De a leírás értékéből ez nem von le semmit, Wise Lady pontos volt és alapos, mint mindig.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 16. 17:19

Már javítom is, köszönöm. Tényleg eltévesztettem.

Erniefromh írta... [Válasz erre...]
2010. január 16. 15:16

Csak a francia nevezi frite -ként, egyébként frie. Tehát nem követett el hibát.

Eunika írta... [Válasz erre...]
2010. május 6. 13:52

Hollandiaban is nagyon kedvelt a szalmakrumpli (itt patat a neve). Annyira, hogy szinte minden utvegen lehet kapni, amit persze holland modon majonezzel esznek.
Amugy Hollandiaban ritkan keszitenek szalamkrumplit igazi krumplibol, altalaban elorefabrikalt krumplikeszitmenyt szoktak hasznalni. Teny, hogy az egyszeri sutes utan is ropogosabbra sikerul, mint az igazi.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. szeptember 16. 21:23

Mc. Donalt változat:
A hasábokat cukros vizbe tesszük, majd papirtörlőn lecsepegtetjük.Így ugyanolyan, kissé karamelles ízű lesz mint a Mc. Donaltban.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com