2009. augusztus 4., kedd

Töltött paprika

76 megjegyzés
Nos, nem tudom, máshol hogyan, de nálunk a töltött paprika tipikus nyári étel. Egy ételtörténeti leírásban olvastam, hogy a töltött dolgok készítésében a Duna éles határvonalat húz. Attól keletre a tölteléket ténylegesen bele is teszik a töltenivalóba, míg a nyugati irányban csak a tölteléket készítik, bundája nélkül. Megdöbbentő dolog volt Zalába költözésem után első ízben találkozni a töltött paprikának nevezett étellel, amely mind közönségesen egy vízízű paradicsomos húsgombócot jelentett, hasonlóan vízízű krumplival tálalva. Vajon errefelé senkiben sem merült fel soha az a kérdés, hogy most akkor mitől is töltött? Pláne paprika? Mikor hangot is adtam ezeknek a kérdéseknek, akkor értetlen tekintetekkel szembesültem, hogy dehát, mióta világ a világ, a töltött paprika így néz ki. No azóta a már említett mű helyrerakta ezeket a dolgokat bennem, de azért a kisördög ott motoszkál: mégis mi lenne, ha holnaptól rántott békacombnak kezdeném nevezni a hirtelensült sertéscombot? Comb-comb, ugyebár. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy errefelé mákostésztának - mákos csík - mácsik - hívnak mindenfajta tésztaételt, mondjuk pl. a káposztástésztát is, de ezt majd a mákostésztánál fogom bővebben kifejteni.) Érdekesek a népszokások, nyelvi kifejezésmódok.
Visszakanyarodva a (szerintem) igazi töltött paprikához, sokféle elkészítési mód ismeretes, édesen-savanyúan, zellerrel-anélkül, rántással-anélkül, paradicsomléből-friss paradicsomból, sőt tejföllel, és még számtalan kardinális dolog felmerülhet.
Ami azonban számomra elfogadhatatlan 3 féle darálthúsos ételnél, úgymint fasírt, töltött paprika és töltött káposzta, ha a töltelékbe vöröshagymát tesznek. Azonnal észreveszem, elnyomja a hús és paradicsom kellemes aromáját, tolakodóan kiérződik, azt a hatást kelti bennem, mintha egy kicsit odakozmált volna ez az étel. Tudom, ezzel a véleményemmel most sok embert magamra haragítok, de csak egyet tudok javasolni nekik: én már kóstoltam vöröshagymás tölteléket, tegyék meg, hogy egyszer megkóstolják anélkül, hogy azonnal lássák, miről beszélek.
Hasonlóan nem tudom tolerálni, ha a töltött paprikához főtt krumplit, sőt az elvetemültek egyenesen krumplipürét követelnek. Ehhez az ételhez semmi más, mint jóféle friss, puha bélű, ropogós héjú kenyér dukál.
Értetlenül állok továbbá azon receptek előtt, amelyekben a rizst előfőzik! Erre semmi szükség, mert az 1 óra alatt meg fog főni, ez egészen biztos.
Én a töltött paprikát pontosan ugyanúgy főzöm, ahogy édesanyám, és ebből egy jottányit sem vagyok hajlandó engedni. Egyetlen különbség van csak, néha megengedem magamnak azt az elhajlást, hogy zellerrel ízesítem a paradicsomot, de csak nagyon ritkán, mondjuk, minden századik esetben.
Töltött paprikához sose kérjünk a hentestől "darált húst" (egyébként sem javaslom), ha ízleteset akarunk enni, hanem válasszunk egy szép darab lapockát vagy combot és daráltassuk le vele, esetleg daráljuk le magunk otthon.
Hosszú bevezető után itt van tehát az én (illetve édesanyámé is) változatom.

Töltött paprika


Hozzávalók:
kb. 8-10 db zöldpaprika
500 g darált sertéslapocka vagy comb
100 g rizs
1/2 tojás
1 teáskanál pirospaprika (hogy ne legyen a töltelék hókadt színű)
bors

1,5 l házi paradicsomlé vagy 3 dl sűrített paradicsom (egy kis üveg)
1 evőkanál zsír vagy 2 evőkanál olaj
1 evőkanál finomliszt
1 evőkanál cukor

Anyagköltsége kb.1100-1200 Ft, 4 adag

Elkészítés:
A paprikákat kicsumázom és megszagolom, erősek-e. Ha igen, és gyerekek is esznek majd belőle, akkor jó forró vízzel átöblítem a belsejüket. A darált húst összekeverem a tojással, rizzsel, pirospaprikát, borsot és sót teszek bele. Meg kell kóstolni, elég sós-e, mert a tányéron már nem lehet sózni, és nem jó, ha sótlan.
Beletöltöm a paprikákba és egy fazékba teszem őket. A paradicsomlevet megsózom. Ha nincs paradicsomlevem, akkor a sűrített paradicsomot vízzel felengedem, elkeverem, sózom. Beleteszem a cukrot is, ráöntöm a paprikákra. Ha felforrt, lefedem, és 1 órán át főzöm. Közben a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítek, hagyom kihűlni, így biztosan nem lesz csomós. 1 óra múlva a rántást kevés vízzel felengedem és a paprikákra öntöm. Rázogatással, forgatással oszlatom el. Még 5 percig forralom.

Megjegyzések

76 megjegyzés ehhez: "Töltött paprika"

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 4. 13:16

Nálunk is teljesen így készül a töltött paprika - jegyzem egyik kedvenc ételem !!!! Csak egy picit több cukrot teszek a levébe :)))

Receptgyűjtő írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 4. 13:42

Mi is így szeretjük, és nálunk is így készül! :-)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 4. 13:44

Hát ez nagyszerű, legalább nem vagyok egyedül :D

duende írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 4. 13:51

Én is imádom, és idén még nem is készítettem. De amik késik, nem múlik.
Pedig képem is van róla, két éves. Csak a vega változatról.

csongi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 4. 20:42

Mi itt Győrben beletöltjük a paprikába a tölteléket. Én a Nagymamámtól láttam, hogy az elején készíti a lisztes rántást és arra önti a hideg paradicsomlevet, azóta én is így készítem. Egyébként én egész nyáron elélnék rajta, imádom!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. január 12. 10:44

Kérdezném, hogy mitől lesz omlós a paprikában a töltelék? Nekem kicsit megkeményedik. Mondjuk én nem teszek bele tojást. De lehet a tojástól lenne lazább????

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. január 12. 17:36

@Névtelen
Ha nem teszel tojást, nem baj. Én is max. egyet, de csak akkor, ha legalább 1 kg húsból készítem.
Keményebb lesz, ha a hús nagyon szálkás, száraz, vagy túl kevés a rizs benne. Comb esetén keményebb. Zsírosabb húsnál puhább.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. február 4. 23:38

nalunk is es meg is ZALA!!!!!!!!!!!!!!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. június 29. 13:58

Ez borzalom!

Noematska írta... [Válasz erre...]
2011. június 30. 21:11

@Névtelen
Miért, Te borzból főzöd?

Marianna Kiss írta... [Válasz erre...]
2011. július 9. 16:22

Ez az igazi töltött paprika nálunk is így készül Hajdú-Biharban

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. július 17. 13:05

Én ugyan Zalában lakom, de a Bodrog-Tisza közén tanultam főzni, volt anyósomtól.Én is ugyanígy készítem a töltött paprikát, de még a környezetem is. A gyúrt tésztákat is mindig másképp vágom. Nálunk a krumplis tészta csakis szabógallérra vágva kerül az asztalra.Minden kifőtt tésztának más és más az alakja, s ebből kifolyólag az íze is. Mi a szaftos húsok mellé gyakran eszünk dunsztba elrakott meggyet, vagy szilvát.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. július 20. 11:00

Ugyan így csinálom én is! Plusz vöröshagyma (bocs) :) és én is több cukrot rakok bele... Krumplival el sem tudnám képzelni. és sajnálom a dunántúliakat :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. július 25. 7:43

Zalaiként kikérem magamnak! Én a Dunától keletre ettem először olyan töltött káposztát, hogy csak gombóc volt benne! De így jártam a töltött paprikával is, ahol a háziasszony arra hivatkozott, hogy a paprikát megfőve senki sem akarja megenni!!!!!! Nálunk otthon mindig paprikába töltve készült, az más, ha sok lett a töltelék, akkor a maradékot meztelen főzte meg édesanyám. Én tőle tanultam és magam is így készítem, férfi létemre nem is akármilyet! Nem kell sajnálni a dunántúliakat! Én az alföldieket sajnálom! Svájci barátomtól idézve: a Dunától keletre kezdődik a Balkán!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. július 25. 9:42

@Névtelen
Kikérheted magadnak, de attól még a gasztronómia története nem fog visszamenőleg változni.
Én nem kérem ki magamnak, hogy a Dunától keletre kezdődik a Balkán, csak mosolygok rajta.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 9. 15:12

Gratulálok, nagyszerű hozzászólás. Úgy látszik, TI mindenhol ott vagytok. Én pedig földrajzi behatárolás nélkül sajnálom az öntelt idiótákat, akiknek muszáj mindenképp valahol beszólni valami okosat, idézgetni még ha csak egy egyszerű töltött paprikáról van is szó. "Svájci barátom" pf, be ne sz@rjak. Teljesen mindegy hol kezdődik és meddig tart a Balkán, költözz, ott a helyed.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 9. 16:18

A lényeg - a lényeg ez a tuti recept és punktum!!!!( mármint a Pécs környékieknek.)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 19. 15:45

Gasztronóták! - senki nem hiányolja a töltelékből a fokhagymát? A recept többi hozzávalója (hagyma nélkül) szerintem is korrekt.
Épp így főzöm most.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 19. 15:47

@Névtelen
Én fokhagymát sem szoktam bele rakni. De lehet, hogy más igen.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 20. 8:28

MI IGEN IS FOKHAGYMÁVAL IZESITJÜK ANÉLKÜL IZTELEN , ÉS CSAK IS FÖTTKRUPLI KÖRETTEL!!! DUNAÚJVÁROSBÓL!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. szeptember 10. 12:13

A Svájci barátod bizonyára jót szórakozott rajtad, ugyanis a te útleveleden is csak azt írja, hogy Magyar Állampolgár.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. szeptember 23. 11:51

Nálunk is van külön gombóc mert én nem eszem meg a paprikát!miért olyan furi?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. október 20. 13:59

Mi is a fenti mód szerint készítjük a töltött paprikát és baranyai vagyok. A menzás kajáknál divat mellé a főtt burgonya. Ezen kár vitatkozni! Ahány ház, annyi szokás!
Viszont a fokhagymával vigyázni kell, mert egy erős karakteres ízt ad és hát felborítja a paradicsom-paprika-hús ízhatást ebben az esetben. De ez csak magánvélemény és ha mégis valakinek így ízlik, hát főzze kedvére valóan!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. október 20. 18:43

Zalai születésű vagyok, nincs svájci barátom, és a fenti recept szerint főzöm a töltött paprikát. És egy kis fokhagymával. Gombóc is lesz benne, ha a paprika kevésnek bizonyul.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. november 14. 19:06

Azt nem tudom hogy készül nálunk, de ugyanígy néz ki, és csak magában esszük, kenyérrel. Dunántúlon vagyunk, tolna megyében. :) Mondjuk a képen nem látszik, de lehet, hogy nálunk sűrűbb.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. december 19. 16:45

a recept jó, én pesti vagyok és szakácsnak tanulok, úgyhogy tudom milyen a különböző tájak ételeinek változata. annyit fűznék hozzá, hogy a nyers sertés húst nem nagyon ajánlott kóstolgatni, mivel tele van baktériumokkal, amik csak valamilyen magas fokozatú 85-150°C-os hőkezelés által tűnnek el. egy kicsi még nem árt, de elővigyázatosság kedvéért mondom.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2011. december 19. 17:04

@Névtelen
Igen, igazad van. Köszönöm a kiegészítést.

hollevi írta... [Válasz erre...]
2012. január 3. 20:36

sziasztok,en felvideki vagyok es ugyanigy keszitjuk a toltott paprikat:)) igy az igazi ha belefol a paprika ize,elvegre a neveben is benne van:))

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. február 20. 18:37

Nagyon tetszik a recepted :))Mindjárt ki is próbálom,a sütés-főzésben nem sok tapasztalatom van,remélem sikerül!Az oldalad meghozta a kedvem a konyhában tevékenykedéshez:)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. április 29. 14:03

Magam módján édesanyámtól tanulva:)))
A töltelék a szokásos.
1kg darált comb,vagy véknya. De esetleg olcsóbb megoldás a nyesedék.
Só, bors, paprika ízlés szerinti. Rizs és 2 db tojás.
Ha kevés a tölteni való paprika akkor gombócokat készítek.
Enyhén sós vízben kifőzöm a gombócokat.90%-ban puhára.
A tölteléket kiszedem a vízből és rántást készítek. Ezután adom hozzá-külön külön a paradicsom sűrítményt és a tejfölt. Az "alaplevet" ízlés szerint sűríthetem ízesíthetem.
A összeforralás után, /kevergetni kel az alaplevet nehogy odaégjen és vigyázni a sűrűségre/ visszateszem a töltött paprikákat,és a gombócokat.Lasú tűzőn összeérlelem. Nem kell hozzá főt burgonya.
Jó pár napig lehet rá járni:)))
Hűtőbe kell tárolni mert könnyen megsavanyodik.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 22. 16:51

Kicsit szigorú ez a bevezető,pedig csak egy recept.Én a tölteléket hasonlóan csinálom de a mártásba ha csak ennyi cukrot tennék akkor nálunk senki nem enné.Ízlések és pofonok,mert pl. sózom is ,hogy a végeredmény jó kis markáns íz legyen.És láss csodát imádjuk.Más meg máshogy,így kerek a világ.Jó étvágyat.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 30. 21:25

sziasztok, pécsi vagyok, a töltelékbe körömnyi fokhagyma kerül itt, a mártásba egy kis vereshagyma egészben, és zellerszár

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 10. 12:15

Én teszek bele kis sárgarépát meg petrezselymet is amit utólag kiveszek belőle ..ja és zellerzöldet ami nélkül sztem nem ér semmit.ja és egytálétel ami nagyon fontos

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 10. 12:27

Nekem nagyon tetszik a recepted, az én Anyukám is pont így csinálta és tanultam tőle, de Ő is tett a darált húshoz egy kis reszelt vöröshagymát (nem sokat) valószínűleg azért, mert hagyma nélkül nincs leves. Egyébként én békéscsabai vagyok!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 24. 12:35

Szerintem egy a lényeg: mindenki úgy csinálja ahogy akarja, ahogy a családja szereti. Fogyasszuk lelkesen, jóízűen, a nyár egyik legjobb étele.
Épp most lett kész a töltött paprikám, kb. 4 literes lábossal. Már alig várjuk, hogy egy kicsit hűljön, nagyon meleg van, addig csobbanunk egyet a medencében, asztal megterítve....

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. június 28. 23:28

Nagyon jó a recepted, a vöröshagyma tök felesleges, semmi ízt nem ad neki.De a fokhagyma, az nagyon kell bele, próbáld ki, nem csalódsz!Egy hajdúsági szakács.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. június 29. 6:37

@Névtelen
Köszönöm az ötletet, kipróbálom.

bpesti írta... [Válasz erre...]
2012. július 6. 14:33

Folyik a nyálam...

Érdekes, hogy senki nem emlitette, hogy a rizst meg kell-e fözni vagy nyersen kerül a darált hús mellé ?
Egy újszülött vagy egy egyedül maradt férjnek ez egy probléma lehet.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. július 6. 14:51

@bpesti
Természetesen nem kell a rizst előfőzni. Írtam volna, ha kellene.
Jó étvágyat hozzá!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. július 8. 12:27

Én hajdúsági vagyok, s a töltött paprika családom egyik kedvenc étele. Édesanyámtól tanultam főzni, aki mindig vízben főzte meg a sóval, borssal fűszerezett darált hússal töltött paprikákat. Paradicsom csak a főzés legvégén, a rántással együtt került a levébe, ugyanis édesanyám szerint a paradicsomlében főzött étel könnyen lekozmál. Cukor a mi töltött paprikánkban egyáltalán nincs. Ja, és a rizst nem azért kell megfőzni előre, mert nem főne meg a töltelékkel együtt, hanem azért, hogy a fővéséhez szükséges jelentős mennyiségű nedvességet ne a húsból vonja ki, ezáltal keménnyé téve a tölteléket. Majd próbáld meg egyszer előfőzött rizzsel, meglátod a különbséget!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. szeptember 25. 6:37

Most főzöm, teljesen elbizonytalanodtam az itt olvasottaktól. Úgy csinálom ahogy évek óta szoktam. Rizst félig puhára, mert akkor nem repeszti szét a rizs a hízása miatt a paprikákat :), nálunk ez a magyarázata. vöröshagyma dinsztelve, kevés fokhagyma, só,bors,pirospaprika tojás csak a kimaradt töltelékhez aminek nem jut paprika, hogy egybe maradjon a húsgombóc.Ez mindig keményebb mint a paprikákban lévő. A rántástól és a paradicsomtól ég a gyomrunk,de szeretjük ezt az ételt.Ez ellen odakészítem a Renie-t.

Laraa Cool írta... [Válasz erre...]
2012. november 27. 18:38

Szia megcsináltam !! úr isten csuda finom lett!!! A hús kicsit száraz volt ezért tettem étolajat a töltelékbe fantasztikus , hozzá kell tegyem most elösszőr föztem ilyet de az év végéig még vagy 20x biztos fogok még :))))))) Köszönöm ! (Hagyma dolog igaz, és időt is spórol )

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2012. november 30. 23:44

@Laraa Cool
Nagyon örülök, hogy finom lett!

mókuska írta... [Válasz erre...]
2012. december 1. 17:51

Én is igy csinálom csak kevés fokhagymát teszek bele!

Stendhal írta... [Válasz erre...]
2012. december 6. 16:37

Nekem mindkét oldalon az összes felmenőm dunántúli, és igen, a töltött paprika nálunk is a valóban megtöltött paprika paradicsommártással. Tény, hogy készül a másik étel is, de azt paradicsomos húsgombócnak nevezik. (Ez utóbbit én spec. nem szeretem, nem is főzöm.) Egyébként ahány ház, annyi szokás, úgyhogy nálunk kerül a gombócba pirított hagyma (egyrészt mert szeretjük, másrészt mert már nagyanyám is azzal készítette), és a rizst is puhítjuk, ráadásul főtt burgonyával tálaljuk. Igaz, hogy ehhez kifejezetten főzőkrumplit használunk, és kevés sós vízben főzzük hogy maradjon íze, de nálunk alap.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. január 25. 11:53

nagyon jó a recept , én is igy főzöm ,egy kanál tejföl a töltelékbe ,sokkal lazább .Üdv szabi Gyuláról. /most főzöm !/

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. február 1. 6:25

A recept tényleg jó de a hozzáírt leírás nem tetszik.Miért kell ilyen katonásan kiosztani azokat akik másként szeretik? Főzze mindenki olyanra ahogyan szereti.Ha hagymával hát hagymával stb.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. március 21. 20:42

Én azt hiszem tőled tanulok meg rendesen főzni. Borsófőzelék nagy kedvenc lett amióta úgy csinálom, ahogy az oldaladról vettem és csak
"lopom lopom"innen a recepteket! Köszönöm neked!!!! Holnap ez lesz a menü! Remélem sikerül!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. március 21. 22:30

Örülök, hogy tudod használni a recepteket.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. április 7. 12:48

Na ez ám a tolerancia!!Ismered azt a szót ,hogy tájjelegű?Alig van olyan étel,amit mindenhol,mindenki egyformán készít el,szerintem nincs is.A legnagyobb parasztság lefikázni azt,aki nem úgy készít és eszik ételeket,ahogy te.Minden étel úgy jó,ahogy te megítéled?Hát inkább úgy,ahogy az ember szereti.Én nem szeretem a főtt krumplit és kevés kenyeret eszem,mert cukorbeteg vagyok.Üresen szem a töltött paprikát.Viszont mindenhez eszem savanyúságot vagy salátát.Bakker,mekkora bunkó vagyok!!A lecsót pl.eszik nokedlivel,rizzsel,tarhonyával,tojásosan,krumplival.Most akkor melyik a paraszt?Szerintem az,aki lenézi a másikat.A receptjeid jók,de a kommentjeid GÁÁÁZ!!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. április 8. 23:20

@Névtelen
Nem nézek le senkit, ez a blogomból kiderül. A parasztokat pedig tisztelem, eltaláltad, a szüleim paraszti munkával keresték a mindennapi betevőt.
Ekkora indulat semmiért?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. május 6. 7:09

fokhagymával ehetetlen, teljesen elviszi az ízét. A recept kiváló, hagyma sem kell bele, itt a paprika dominál, kísérő a hús és a paradicsom. Édesanyámé sajnos borzalmas, nem tudom leszoktatni a fokhagymáról.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. május 22. 14:42

Én született baranyai voltam (Jelenleg Gödöllői 8 éve) és felénk is a töltött... attól töltött mert bele töltik valamibe egyébként nálunk is így készítik a töltött paprikát imádom. amúgy jó étvágyat mindenkinek. :D

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. június 29. 8:23

Nem értem, hogy egy recept miatt, hogy lehet embereknek egymást kritizálni, és megbántani.Senki nem ismeri, hogy ahány ház annyi szokás. Attól, hogy máshogy főzünk valamit, attól még tiszteletben lehet tartani a másik szokásait. Ezek vagyunk mi magyarok.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. július 1. 10:56

Megkóstolni a nyers sertéshúst, ezen kéne inkább elgondolkodni??!! Kit érdekel hogy hagyma, fokhagyma, krumpli meg hasonlók..

Panni Andruk írta... [Válasz erre...]
2013. július 14. 17:03

Nekem nagyanyáim mind megkóstolták a nyers daráltúst ha fasírt v ilyesmi készült. Amúgy nálunk a töltött paprika nagyon hasonló mint itt, krumpli nélkül simán kenyérrel. én speciel kenyér nélkül is imádom. fokhagyma szerintem is kell a darálthúsba ízesebb lesz tőle. Egyébként mindenki főzze úgy ahogy szeretné és ahogy szereti

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. augusztus 11. 18:45

Veszprém megyében is töltik a paprikát,nálunk biztosan. Mivel nem mindenli szereti a főtt paprikát,mamám és anyukám is mindig rak bele simán gombócot. Ők előbb rántást csinálnak és azt húzzák fel, a husiba raknak kevés v.hagymát,abszolút nem érezni és tojást is. Kenyérrel,krumplival,magában is esszük,ki ahogy akarja. A Dunántúl nagy, a könyvek sem mindig szentírások.;-)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. augusztus 18. 21:21

Sziasztok.
Én holnap szeretném meglépni a párom at egy kis töltött paprikaval és ezért tévedtem erre.az oldalra.
Elolvastam az összes hozzászólást és csak annyit mondanék: nincs két egyforma ház, nincs két egyforma szokás.
Én világéletemben úgy tudtam hogy a töltött paprika és a husgomboc paradicsommal két .
külön étel. Érdekes volt olvasni hogy valahol nem
De azért mert valaki nem úgy ismer valamit mint mi meg nem kell támadni.
Lehet hogy.régen tényleg a dunÁntúlak másképp készítettek de mamár itt az internet vagy lehet hogy máshol tanulta és a családban ez a szokás maradt.
Nekem a nagymamám erdélyben el ott két külön étel a paprika és a gombóc. Anyukám is így tudja ő pesti . Nálunk is van.egyfelé hagyomány. És én tisztelem mások hagyományait is a főzesi szokásokkal együtt. Legalább több felé változatot megismerhetek és kipróbáltok
Koszos a receptet és érdekes volt olvasgatni is.

Kissné Iványi Zsuzsanna írta... [Válasz erre...]
2013. augusztus 28. 12:27

Köszönöm a receptet! Igazi hazai ízek - ahogy anyukám is készíti :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. szeptember 1. 18:15

A paprika nem reped szét a főzés közöt, ha a töltés után ujjal vagy fakanállal lyukat csinálunk a töltellékbe, hody a rizsnek legyen helye növekédesre

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. szeptember 6. 13:32

Én így csinálom, és mindig puha a töltelék.
A darált húshoz 3-4 tojást is teszek, a rizst nem főzöm elő, általában lapockából készítem / a töltelékbe olajat tenni semmire sem jó, mert az olaj kifolyik belőle/ a lapocka zsírosabb mint a comb.Vízbe teszem fel főzni, teszek néhány megtöltött paprikát amikor a víz felfő, kisebb lángra veszem , utána a maradékból gombócokat formálok és egyenként beleteszem a lábasba, ha megpuhult rántást készítek bele teszem a rántásba a paradicsomlét majd rá öntöm a töltelékekre, egy kicsit főzöm, ha kell cukrozom, sózom még és kész.Egy csomó plusz munkát megspórolok és nem ég oda.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. június 8. 10:32

a jó kurva anyátokat hát köll bele a vöröshagyma, fokhagyma máskülönben szarnak sé híjják az egészet.így főzzük mi úgy itten Mártélyon

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. július 26. 9:22

Na ez szaftos kis blog. Most kezdtem készíteni a töltött paprikát, több receptet elolvastam, és én egy nekem tetsző módon készítem. rakok bele vöröshagymát, mert atöltött káposztába is teszek dísztolva és a káposztám verhetetlen. rizst is előfőzve teszek bele, fokhaymát nem teszek bele mert szerintem az kolbász ízűvé silányítja a tölteléket. Én a paradicsom mártással vagyok bajba. Majd a végén fogom rántással sűríteni de ez a cukor só keverék nem szokott jól sikerülni. Sózott paradicsom lével öntöttem fel illetve bele raktam az evőkanál cukrot, de nem elég édes. Bízom benne hogy jól jövök ki belőle.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2015. március 5. 10:12

Nem azért kell előfőzni a rizst, mert nem fő meg egy óra alatt. Azért kell előfőzni, mert a készre főléshez a rizsnek VÍZRE van szüksége - nem véletlenül főzzük vízben -, és ha nincs előfőzve, akkor ezt a vizet, illetve nedvességet a töltelékből fogja "elvenni". Így lesz kemény a töltelék, így fog megtörténni az, hogy az ember félbe akarja vágni kanállal, és kilövi a tányérból.
Viszont ha a rizs elő van főzve, akkor vajpuha marad.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2015. március 5. 12:17

...nem is beszélve arról, hogy miközben magába szívja a nedvességet, megnő a térfogata is, így könnyebben szétreped a paprika.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2015. március 5. 14:31

@Névtelen
Semmiképp sem "kell" előfőzni, senkit sem zárnak börtönbe, ha nem teszi. Én azt ajánlom, ne főzzük meg előre.
Az előfőzött rizs mindenképp teljesen szétfő, szétesik, ezt én nem szeretem. Mivel a paprikák vízben és paradicsomban főnek, ezért a rizs nem a hústól vonja el a vizet akkor sem, ha nyersen teszem a töltelékbe.
A kemény töltelék egyébként a túl sok tojás hozzáadása miatt következik be, ezért rakok 1 kg húshoz pusztán 1 tojást. Másik ok lehet a paprikák túl szoros töltése, a rizs dagadásához helyet kell hagyni.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2015. szeptember 8. 14:17

@Névtelen

Mindenhol két külön étel, csak a blog írója gonoszkodik, vagy szeret másokat hülyének nézni és rossz színben feltüntetni, vagy ő nem fogta fel, hogy MINDENHOL két külön étel. (Szerintem ő meg lekvárral eszi a kocsonyát, mert ahonnét jött, ott van aki úgy eszi!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2015. szeptember 8. 17:49

@Névtelen
Múlt héten töltött káposztát lehetett enni az egyik itteni menzán. Tudod miből állt? Gyalult savanyú káposzta, benne két meztelen húsgombóc. Tudod mit adnak errefelé, még étteremben is, ha az étlapra töltött paprika van írva? Paradicsom mártást, főtt krumplit és meztelen húsgombócot.
Én nem innen jöttem, hanem ide jöttem (ideköltöztem 300 km-rel messzebbről). A kocsonya lekvárral szuper lehet. Tudod MINDENHOL. Meg még kiabáljál. HANGOSABBAN ÉS MINDENHOL KIABÁLJ!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2015. október 16. 2:35

Tegnap főztem töltött paprikát ebédre a magam módján, nagyon fínom lett. Ma eszembe jutott, hogy megnézzem, más hogyan csinálja. Hát nem gondoltam, hogy egy ilyen egyszerü étel ilyen indulatokat tud kiváltani egyes emberekböl. Elgondolkodtató.


Névtelen írta... [Válasz erre...]
2016. július 19. 21:28

@Wise Lady
Csak halkan mondom. Nem ócska menzára kell menni, szerintem innen 300 km-re az olcsó menü ugyanolyan ócska, mint itt. Elhisszük, hogy honvágyad van, de azért nem kéne lefikázni azt a vidéket, ahová költöztél. Hidd el, itt is készülnek finom ételek. :-(

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2016. december 30. 12:24

Nem tudom, minek ennyit vitázni ezen.
Én Fejér megyei vagyok, azaz dunántúli, és mégis ugyanígy csinálom a töltött paprikát. Hagyma nem játszik, a rizst ugyan előfőzöm, mert úgy vettem észre, hogy úgy puhábbak a gombócok, de ennyi a különbség.
A krumplipüré mondjuk nálam is meredek, de én speciel szeretem főtt krumplival. Párom kenyérrel eszi. De láttam már olyan "elvetemültet" is, aki mindkettőt evett hozzá :)
Ugyanez a helyzet a paprikába töltéssel. Én úgy szeretem, ezért 2-3 paprikát mindig megtöltök magamnak. Párom és a kisfam viszont nem eszi úgy meg, ezért nekik húsgombócként készül... Nem az a szempont, hogy hová valósiak vagyunk, és hogy mi a tradíció, hanem hogy ki hogy szereti, ilyen egyszerű ez.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2017. április 2. 10:47

Az én nagyanyám és így anyám is paprikába töltötte a tölteléket. Mivel a főtt paprikát én nem ettem meg, ezért mindig kibontottam a tölteléket. Morgott is a mama. Ma már nekem is és a fiamnak is az egyik kedvenc ételünk. De én ha elkészült az étel, kibontom a paprikákból a tölteléket - mindből - és így esszük. Bizony főtt krumplival, hogy laktatóbb legyen. Köszönöm a szerzőnek a mácsik szó megfejtését - eszembe se jutott volna. Mi itthon mindig így neveztük, de nem tudtam honnan jön. Boldog lehet az a család, ahol a háziasszony még maga gyúrja a tésztát, mert összehasonlíthatatlanabbul jobb mint a miliméteres bolti. Tudom, fáradtságos munka, de egy részét lehet szárítani és néhány hét után ugyan olyan jó mint frissen.
Pénzes Csaba
Zalaegerszeg

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2017. június 24. 14:34

Én évekkel ezelőtt keresgéltem töltött paprika recepteket, ezt megzabáltam, és elkészítettem édesem elsők töltött paprikáját.Hatalmas sikert aratott, azóta is csak így főzöm!:)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2017. június 24. 14:36

Megtaláltam! Elnézést, okos a telefonom!;)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2017. szeptember 4. 14:58

Fokhagyma,és vöröshagyma nélkül csinálom,és fordítva.
Nekem így egyszerűbb,először megcsinálom a szószt,amíg az elfődögél a rántásik,addig összekeverem a darált húst rizzsel,és 1 tojással. Aztán töltöm a paprikákat,ami kimarad,abból külön gombóc,és zutty a szószba. Híg rántást csinálok,mire a paprika megpuhul,úgyis besűrűsödik.

Vasasné Sós Eszter írta... [Válasz erre...]
2017. október 5. 13:12

Nagyon régóta így készítem. A nagyszüleimtől örököltem a receptet...A nagyszüleim kispesti és sülysáp születésűek.
Akinek nem tetszik a recept lapozzon tovább és ne tegyen mocskolódó, nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket!
Ez a recept olyan mint pl. a töltött káposzta. Ahány település annyiféleképpen főzik. És ez így jó. Legalább mindenki megtalálja a saját szája ízének valót.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com