2009. augusztus 20., csütörtök

Csülök Pékné módra

13 megjegyzés

Ehhez az ételhez leginkább idő szükséges. Van aki előfőzi a csülköt és utána pirítja sütőben, én is próbáltam már így is. De mégiscsak akkor a legfinomabb, ha nem főzzük ki belőle az ízeket előtte, hanem ő maga szépen először remegős puhára, majd kívülről ropogós pirosra sül a sütőben, saját levében, vizezés nélkül. Ehhez azonban sok idő és türelem kell. Így aztán, ha ez van ebédre, akkor már reggel 8-kor nekiállok, hogy 1-kor ehessünk. Mondjuk csinálni vele nem nagyon kell semmit.
Kell még hozzá egy fedeles tepsi és egy dl sör.
Még finomabb ez az étel, ha rászánom a fáradságot és időt, és az egészet a római tálban készítem el: Csülök római tálban.



Hozzávalók:
1,5 kg csülök
1,5 kg krumpli
2 fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma

bors
zsír (vagy olaj)
1 dl sör (vagy tej)

Elkészítés:
A csülköt akkora darabokra vágom, hogy le tudjam fedni a tepsit. A bőrét késsel becsíkozom. Ezután besózom, borsozom és 3 gerezd péppé nyomott fokhagymával bekenegetem. Állni hagyom félórát-órát.



Ezután beleteszem a tepsibe, bőrével lefelé, melléteszem a zsírt, öntök hozzá 1 dl vizet, lefedem, és a 180 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm-párolom, míg puha nem lesz. Ez kb. 1,5-2,5 óra, a hús korától függően. (Ha nincs fedeles tepsi, alufóliával is lefedhető, ekkor néha rá kell nézni és esetleg kevés vizet löttyinteni alá, ha szükséges.) Közben egyszer megfordítom a húsokat.



Míg sül, a krumplit meghámozom, hasábokra vágom. A vöröshagymákat 8 felé vágom. Ha már puha a csülök, de van még egy kis leve is, akkor mellé-alá teszem a krumplit, vöröshagymát, és teszek még néhány gerezd fokhagymát is közé. A krumplit is megsózom, ismét ráteszem a fedőt és sütöm kb. negyedórát.



Ezután a fedőt leveszem, lének már nem kell alatta lenni, csak a zsírjának, a csülök bőrét sörrel (vagy tejjel) megkenem, és még kb. 30 perc alatt pirosra pirítom. Közben egyszer-kétszer még megkenegetem a csülökbőrt.
Savanyúsággal tálalom.

Megjegyzések

13 megjegyzés ehhez: "Csülök Pékné módra"

Andi írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 20. 13:20

Az egyik kedvencem,de még nem készítettem.Mindig étteremben eszem.Nagggggyon guszta!
Küldtem Neked macikat,nézz be hozzám légyszí!:-)

duende írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 20. 19:32

Istenien néz ki! És egy nagyon finom étel, szó mi szó! :)

Andrea írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 21. 17:15

A sózást és fűszerezést nem lehet mondjuk este megcsinálni?mert akkor 1 órát már nyertünk.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 21. 20:43

Andrea igazad van, meg lehet.
Én legtöbbször este veszem ki a fagyasztóból, hogy reggelre kiengedjen.
Persze ha friss, akkor...

Andrea írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 23. 7:03

Ma ez lwaz az ebéd.Már este befűszereztem.Köszi a receptet!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. augusztus 23. 23:28

No és milyen lett, hogy ízlett?

István írta... [Válasz erre...]
2011. november 26. 15:27

Elkészítettem többször is. Kedvenc receptem. Én elötte ki szoktam áztatni a csülköt, mert előfordult, hogy nagyon sós volt.
István

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. május 18. 20:46

A nyers, pácolatlan csülök nem lehet sós...

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2012. augusztus 26. 14:10

Megcsináltam, isteni lett! Én előző este befűszereztem. És reggel 9-től sült fél 2-ig összesen. De vajpuha lett, és omlós. Még egy kicsit megbolondítottam oreganóval, majorannával és két kis babérlevéllel is. Köszönöm a receptet, olyan egyszerű volt, hogy még én, aki nem süt-főz, is neki mertem állni.

Ramóna

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. január 18. 18:30

Vasarnap megprobalom en is elkesziteni. Ezen oldalon tetszett eddig legjobban ez a recept es szerintem is a legfinomabb, ha nincs elöfözve.Nem vagyok egy kimondott konyhatünder, de, ezt kiprobalom, mert nagyon egyszerü. Andrea P.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. január 21. 16:22

@Névtelen
Remélem ízlik majd.

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. október 6. 13:38

Köszönöm a receptet nagyon finom lett!!!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2014. február 21. 12:52

Nagyi vagyok Én ma is ezt csinálok de nem tepsiben hanem VOK-ban kb. 1 órát párolom majd levéve a fedőt lesütöm zsírjára. Isteni finom a lényeg : Én teszek hozzá / pácolás után / arany mazsola szemeket, héjastúl almát négy felé vágva sőt néha aszalt szilvát. Fenséges . Próbáljátok ki aranyoskáim ! Nagyika

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com