2009. június 18., csütörtök

Ribizli dzsem

9 megjegyzés

Szerencsére kevés ribizlit "kellett" befőznöm, a szemezgetését nem nagyon szeretem.
Egy-két üveggel jól jön, legyen választék. Amúgy is meggy dzsemet főztem, egy munkával hozzácsaptam ezt is. A dzsemet majdnem ugyanúgy főztem azzal a kivétellel, hogy a ribizlibe nem turmixolok bele, azt szeretjük, ha a zselében egész szemek vannak.

Ribizli dzsemHozzávalók:
1000 g ribizli
500 g cukor
1 tasak 2:1 zselésítő (pektin)

Elkészítés:
A ribizlit leszemezgetem úgy, hogy még a vékony pici szár se maradjon rajta. Rászórom cukrot, lefedem, egy napig áll. Másnap hozzákeverem a pektin és felforralom, 2 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetőt és fejre állítom. Negyedóra múltán visszafordítom, hagyom kihűlni. Beteszem a kamrába.

Update: Ehhez az intenzív feketés-lilás mélybordó színhez csak annyit: az a tapasztalatom, hogy előzetes lecukrozással intenzívebb, szebb színe lesz a dzsemnek. Gondolom a cukor kicsalja a gyümölcs levét, és ezzel együtt a színezékeket is kioldja. Eper, ribizli, meggy, cseresznye, málna esetében is ezt tapasztaltam. Sőt az egres dzsem is zöldebb-sárgább.

Megjegyzések

9 megjegyzés ehhez: "Ribizli dzsem"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 18. 11:50

A karácsonyi gesztenyetortámhoz pont ribizlilekvár kell! És milyen gyönyörű lett. Én még nem is láttam még ribizlit.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. június 18. 15:07

Mi most délután megyünk leszedni a ribizlit. Rengeteg van. Idén szörp lesz belőle, mert tavalyról maradt zselé még, elég sok üveggel.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 18. 16:17

Szepyke: ribizli dzsemet nem láttál? Néha lehet kapni, külföldi, jó drága (kis üveg 400-600 Ft). Érdemes egy-két kilót eltenni, nálunk olcsó a piacon.

Duende: Kíváncsian várom a receptet. Nekünk nincs hegyünk, így van egy-két gyümölcs, de mindenből kevés.

Maimoni írta... [Válasz erre...]
2009. június 18. 19:27

A mamám mindig sokat eltett, és én nem is emlékszem arra, hogy szerettem-e. Amikor nagyobb lettem, nekem kellett leszednem a ribizlit - na, azt utáltam. És enni sem szerettem magában a gyümölcsöt, mert savanyú volt. Aztán, mikor meghalt a mama, utána eltűnt az életemből a ribizlidzsem is. Viszont, ahogy az ízlésem változott, most már biztos, hogy ízlene.

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 18. 19:56

Jaj, dehogynem, azt láttam, csak idén még nem láttam ribizlit, mint gyümölcsöt. De ma közben már ez is megtörtént. Még horror drága, pedig egy üveggel szerintem abból is elteszek, ez már biztos, a tiéded látván!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 18. 22:01

Általában mag nélkül, paszírozva szokták errefelé, de mi így szeretjük, meg annyit nem is ér. Leszedni is utálatos, szemezgetni is.
Itt nem drága, 300 volt múlt szombaton egy kiló. Én is összesen 2 kilót főztem, néhány kisüveggel.

Betti írta... [Válasz erre...]
2009. június 19. 7:08

Szia!

Köszönöm az elismerést, így lapozgatva az oldalad, nagyon nagy megtiszteltetés :)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2010. július 10. 18:59

Ribizli dzsem vagy szörp készítésének fontos mesterfogása. Kell hozzá egy, a húsdarálóhóz hasonló, csőrős fém paradicsompasszírozó, amit tekerve a gyümolcslét és a hús lazább részét a lukacsos csőrön átnyomja és a végén kijön a mag, kocsány, és a durvább héj.
A megmosott NYERS gyümölcsöt kell átpasszírozni (leszemezés nélkül, kocsánnyal együtt), és az így kinyert lé tetszés szerint feldolgozható. Én az én passzírozómon 5 kg ribizlit (fekete ribizlit is) egy óra alatt átpasszírozok. Ennél gyorsabb és egyszerűbb megoldást a ribizli "kimagozására" nem ismerek.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2010. július 10. 19:06

Ilyen passzírozóm nekem is van, málnához sárgabarackhoz szoktam használni. Ribizlihez csak leszemezve. A kocsányos passzírozástól kocsányíze lesz a dzsemnek. Nem szeretem.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com