Éhezés és pazarlás


A mai hírek között olvastam:

"Minden eddiginél többen éheznek szerte a világon, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteken közzétett éves jelentése szerint idén 1 milliárd 20 millióan, azaz minden hatodik ember nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz.

Az éhezők száma több mint százmillióval, azaz 11 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 915 milliónál. A rosszul táplált emberek - akik naponta 1800 kalóriánál kevesebb energiatartalmú élelmiszert fogyasztanak - szinte kizárólag fejlődő országokban élnek. Legnagyobb számban, 642 millióan Ázsiában és a csendes-óceáni régióban, legnagyobb arányban pedig Afrikának a Szaharától délre eső térségében, ahol a lakosság 32 százaléka, azaz 265 millió ember éhezik. Latin-Amerikában és a karibi térségben 65 millió, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 42 millió, a fejlett országokban pedig összesen 15 millió ember számít rosszul tápláltnak."



Ismét megbizonyosodtam arról, hogy mennyire szerencsés helyre születtem én és a gyerekeim! Amikor nemcsak, hogy nem éhezem, hanem módom van remek alapanyagokhoz jutni és azokból minőségi ételeket készíteni. Nem sajnálok szabadidőt és fáradságot, hogy érdekes, változatos és finom alapanyagokat, recepteket kutassak fel.
Valószínűleg a konyhámban megfőzött ételekből minden változtatás nélkül jóllakhatna még két kisgyermek. És én szívesen oda is adnám. Sajnos azonban az éhezőkhöz képest módosabb emberektől az adományozott élelmiszer és pénz nem jut el azokhoz, akik rászorulnak. Kézen-közön eltűnik, ellopják.
Súlyos pénzeket vagyunk képesek fizetni azért, hogy fogyjunk, pedig csak kevesebbet kellene ennünk. A világon rengeteg ember éhezik, nem kevés ember pedig elhízott, túlsúlyos.
Gyakran elfeledkezünk óriási szerencsénkről, és azt sem tudjuk mit találjunk már ki, főzés ürügyén. Nyakatekert, "különleges receptek után vadászunk, pazarlóan bánunk az anyagokkal.
A törvények körül sincs minden rendben. Az EU szerintem jódolgában már sokszor nem is tudja mit csináljon.
Micsoda hülye szabályozás az, hogy az éttermek, nagykonyhák a még jó, de megmaradt ételeket nem oszthatják szét a rászorultak között ingyen?!? Holmi - már elnézést, de - mondvacsinált egészségügyi okokra hivatkoznak. Olyan emberek nem kaphatják meg, akik egyébként gyakran esznek kukából származó ételmaradékot! Tessék mondani, az nem egészségtelen? Hahó, Illetékes Úr/Hölgy (már majdnem elvtársat írtam).
Nyugdíjasok, akik a rezsi, gyógyszerek kifizetése után örülnek, ha valami húsfélét ehetnek néhanapján, vagy hiteleiket, számláikat fizető, de munkanélkülivé vált emberek családtagjai szívesen elfogadnák az éttermekben megmaradt, felszolgálatlan ételeket, ha esténként kiosztanák. De nem, törvényt hoztak, hogy nem lehet! Miért? Hát csak. Népegészségügyi okokból. Mi van???
Miféle valóságtól elrugaszkodott törvény az, ami nem engedi, hogy a nagyban keletkezett moslékot ne vihessék el állattenyésztők, hogy jószágaikkal megetessék? Mióta világ a világ, a moslékot megkapták az állatok, és semmi baj nem volt ezzel. Miért kellett ezt lehetetlenné tenni?
Jobb, ha az állatok "mindenféléből" készített tápot kapnak? Antibiotikummal, génmódosított növényekkel, adalékokkal "dúsított" táplálékon híznak meg és azután kerülnek a tányéromra? Hogy az én - és a gyerekek! - szervezetébe is bejussanak ezek a mosléknál nyilvánvalóan egészségtelenebb anyagok? Ahelyett, hogy természetes, emberi fogyasztásból megmaradt ételhulladékkal etetnénk? Nem, mi kidobjuk, mert olyan úri szerencsénk van, hogy erre a földrészre születtünk, messze tőlünk az éhezők sokasága, szóval hozhatunk mindenféle törvényeket, mégha ésszerűtlen is.
De mást mondok. Elnézünk csak a szomszédig? Akinek esetleg kevesebb vagy silányabb minőségű, kevésbé egészséges táplálék jut az asztalára? Budapesten már aligha. Itt vidéken, kisebb városokban, falvakban még talán gyakrabban. Egy-egy kistányérnyi kóstoló, a szívességekért, amit egymásért tesznek az emberek. De vigyázat, lekezelően, terhelően ne adjunk!
Hány és hány éhező kisgyermek van csak Magyarországon is? No igen, sokszor a szülő miatt. Minden arra alkalmatlan, felelőtlen embernek is lehet gyermeke. Ha lehet segítsünk mégis, a gyerekek erről nem tehetnek. Viszont van, aki "csak" szimplán szegény. Elvesztette a munkáját, egészségét. Segítsünk közvetlenül. Legalább itt, ebben az országban ne legyen olyan ember, aki éhezik, hisz nekünk van élelmünk elegendő. Van! Éppen elég, még akkor is, ha panaszkodunk.

5 megjegyzés:

  1. Egyetértek az írásoddal, de én úgy érzem, hogy ebben az országban lassan nehéz lesz jó alapanyaghoz jutni. Én leginkább a hozzánk közel lévő piacra járok, egyre inkább hanyagolom a hiper-szupermarketeket. A tejet házit veszek 160 ft-ért, nem pedig boltit 250 ft-ért. Persze lehet venni 130 ft-ért is boltit, na de az milyen tej lehet? Hogy miért adjanak a Gazdák inkább tápot a jószágnak, mint moslékot? Mert akkor miből élnének meg a tápot gyártók? Én örülök, hogy Anyósoméktól kapunk jó kis házi csirkét, tyúkot, kacsát és libát.
    Ha nekünk van olyan ételünk, amit mi már nem eszünk meg, akkor én azt a kuka tetejére teszem, nem pedig bele. Persze itt nem levesre és főzelékre gondolok. Talán ezzel is tudunk segíteni.
    Viszont akik leginkább anyagilag tudnának segíteni a rászorulókon, azok ezt nem teszik meg, mivel (már elnézést), de tojnak rá, az a fontos, hogy nekik jól megy, a többi pedig nem lényeg.
    Bocs a hosszú hozzászólásért.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Csongi, és egyetértek.

    VálaszTörlés
  3. Én is úgy "dobom" ki a már nem kellő ételt, hogy külön teszem. Mondjuk én szinte mindent külön dobálok, mert aberált módon szelektálva gyűjtöm a szemetet. Teljesen egyetértek azzal, amit írtál. Az EU sok mindenben a józan ész kizárásával hoz szabályokat. Mintha ők nem emberek lennének. Illetve, gondolom, ott sem tudják, hogy milyen a létminimumon, vagy alatta élni. :(

    VálaszTörlés
  4. Mi szinte semmilyen ételt nem dobunk ki. Kutya cica megkapja, ami megmarad kenyér pedig a szomszéd csirkéi kapják, de amúgy sem vagyunk abban a helyzetben, hogy pazaroljunk.
    Egy kis faluban lakom az Alföldön, itt vannak emberek akik éheznek. Leginkább minőségi éhezésre gondolok, de előfordul mennyiségi is.
    A saját szemmellel láttam, hogy a segélyből egyből kannásat és dohány ”kell” venni. Érdekes, hogy ételre nincs pénz, de élvezeti cikkekre van. A törvényi szabályozás természetesen rossz, de az emberek mentalitásán is kellene változtatni, mert amíg „Kocsma után első a család”, addig nem fog a helyzet változni.

    VálaszTörlés
  5. Ezek a hozzászólások mind-mind női szerzőktől származnak!!
    A férfinép miért nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal,pedig ők vannak döntően döntési helyzetekben,lásd a politikusok között a nő-férfi arányokat.
    Majd ha nekik is feltűnnek ezek a dolgok, akkor a tápgyártók nem fognak tovább gazdagodni,mert lesz rá törvény, hogy a jó fajta ételmaradékot, moslékot az állatok megkaphassák.De amíg érdekekről van szó, finoman fogalmazva, SEMMI nem fog változni.Addig maradnak a kicsiben,sutyiban oda tett ételmaradékok,mert nem mindenki szereti, ha juttatunk másnak is,megszólnak, kibeszélnek,sajnos van még "pár" év, amíg ez majd a helyére kerül.

    VálaszTörlés

@templatesyard