Hozzávalók: 6 db zsemléhez
200 g finomliszt
100 g rétesliszt
2 evőkanál teljes kiőrlésű búzatönkölyliszt
1 teáskanál sikér
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
12,5 g élesztő (negyed)
1,75 dl tej
Elkészítés:
Az élesztőt feloldom a langyos tejben. Minden hozzávalót beleteszek a kenyérsütő gépbe, megdagasztatom, egy órát kelesztem. Ha letelt, kiveszem a tésztát, átgyúrom, és hat egyforma darabot mérek belőlük. Nekem 90g-osak lettek. Megformázom, és sütőlapra helyezem. A sütőt kicsit belangyosítom, itt kelesztem még kb. félórát, majd begyújtom 220 fokra, és készre sütöm őket. Kb. 20 perc.
Hmm, de jól néznek ki! Hogy lett a tetejük aolyan szép sima? Nekem szinte mindig berepedezik. Hoygan formázod őket?
VálaszTörlésNa jól nézünk ki:))) Én meg azt szeretném, ha jobban berepedezne. Talán mert nem takarom le sütéskor?
VálaszTörlésElvágom, kimérem darabokra. A két kezembe fogom, alul vannak az ujjaim. És az ujjakkal alulra, középre nyomom a tésztát egy párszor. Közben a teteje meg kisímul. Nehéz leírni. Cserébe áruld el, hogyan csinálod a berepedezést?
Szép szabályos zsemlék lettek....
VálaszTörlésA berepedezés nem attól van, hogy hideg vízzel kell a forró zsemlét megspriccelni??-mintha Limara ezt írta volna...
Bár titokzatos okból kifolyólag nekem nem cserepesedik....De a hiba biztosan bennem van.
Én mindig megspriccelem, de olyan berepedezés nekem se jön létre, mint Limarának. Bár most, hogy belegondolok, nem baj.
VálaszTörlésnagyon szépek! :)
VálaszTörlésNem tudom aktuális-e még a kérdés, de azt hiszem azért nem repedezik, mert van benne tej és biztos olyan gyorsan "elpuhul" sütés után a héja, hogy nincs ideje kicserepesedni. Talán ha tej helyett víz lenne benne?
VálaszTörlésAmúgy a recept tetszik. Attól tartok ezt is ki kell majd próbálnom :)
@lax20
VálaszTörlésIgen, igazad van. A tej miatt olyan kalácsszerű lesz a héja is.