Holstein szelet


Ez az étel mindig egyetemista éveimre emlékeztet. Volt még menza a hagyományos értelemben, de aki akart, az rendelhetett a la carte ételeket is, persze csak egyszerűbbeket, és az is nagyon olcsó volt. A holstein szelet népszerű volt, mert a plusz egy tojás miatt laktatóbbnak számított. Nagyon sokszor ettem, mindig frissen készítették. Azóta elkészítem itthon is egyszer-egyszer, nagyjából évente egy-két alkalommal.
Az étel nehézsége abban áll, hogy 3 féle dolog is van benne, ami igazán frissen jó csak, a hirtelensült, a tükörtojás és a sültkrumpli. Így az időzítés lényeges, ezért 4-nél több személyre nem is szeretem készíteni - nem tudnék én is odaülni az asztalhoz.

Holstein szelet



Hozzávalók: 4 személyre
4 nagy, 0,5-0,7 mm vastag sertéskaraj, csirkemell vagy pulykamell szelet
4 tojás
majoranna

teljeskiőrlésű finomliszt (nálam búzatönköly)
olaj

Elkészítés:
A húsokat vékonyra szeletelem, hogy ne kelljen klopfolni. Kevés majorannával bedörzsölöm. Sózni nem szabad, mert a só kivonja a húsnedveket. Egy tányérba kevés teljeskiőrlésű búzatönköly lisztet öntök. Mielőtt kisütöm a húst, fritőzben megsütöm a krumplit, papírtörlőre szedem. Két nehéz (teflon) serpenyőbe kevés olajat öntök. Az egyiket takaréklángra veszem, a másikat nagy, erős lángra. A takaréklángon lévőbe beleütök egymás mellé 4 tojást és lassan tükörtojást sütök. Akkor van kész, ha a fehérje megdermed, de a sárgája folyós. Közben a hússzeleteket belehempergetem a lisztbe, lerázogatom. Nem kell rá vastag réteg, csak épphogy. Beleteszem a felhevített olajba. 15 másodpercig sütöm, megfordítom. Ezt az oldalt készre sütöm (max. 1 perc), visszafordítom és a másik oldalt is készre sütöm. Közben kiveszem a megsült tojásokat is. A tálaló tányérra sorbarakom a húsokat, megsózom, mindegyikre egy tojást helyezek, megsózom. Azonnal tálalom a krumplival együtt.

8 megjegyzés:

  1. A Holstein-módra készült ételről először a Széfben hallottam.:-$ Nagyon jól néz ki a képen, bár tényleg gyakorlottnak kell lennie a készítőnek, hyog minden klappoljon a tálaláskor!:)

    VálaszTörlés
  2. Én meg azon csodálkozom, hogy tudod pillanatok alatt, evés előtt még ilyen szépen lefotózni az ételt.....
    Ráadásul finom is ez a Holstein, kétségtelen!

    VálaszTörlés
  3. Ott a gép, az állvány előkészítve. Vagy evés előtt, vagy utána fotózom. Most ez az én adagom volt, a többiek kaptak enni. Általában 10-12 fénykép készül, de ha süti van, akkor nyugodtan szórakozom vele, mert nem kell azonnal, frissen megenni. Ilyenkor van, hogy 50 kép is készül. Régebben főként az élesség miatt. De most einstandoltam a videoállványunkat, állandóan ott tartom az étkezőben, így minden kép éles, inkább a beállítással szórakozom.

    VálaszTörlés
  4. probáld ki ugy hogy sajtot reszelsz rá isteni....

    VálaszTörlés
  5. A húst nem azért kell klopfolni, hogy vékony legyen hanem a benne lévő rostok megpuhuljanak és ne ugorjon össze a hús a sütésnél :) :)

    VálaszTörlés
  6. @Névtelen
    A klopfolás roncsolja a sejteket, és ezért én nem használom. A nem klopfolt hús nem ugrik össze, a klopfolt pedig de.

    VálaszTörlés
  7. szép vékony szelet :) 0,5-0,7 mm

    VálaszTörlés
  8. Szia!
    Nagyon jó az oldal, örülök, hogy ilyen részletesen le van írva.
    Na, de ezen felröhögtem, mert vizuális vagyok:
    " Vagy evés előtt, vagy utána fotózom." :D

    VálaszTörlés

@templatesyard