Kőleves minálunk - tökbélből


Időtlen idők óta valahányszor tököt főzök, sosem dobom ki a kivájt belet, magokat, hanem levest főzök belőle. Ilyenkor már reklamálják a gyerekeim - ugye nem dobtad ki a tök belét? -, mintha valaha is megtettem volna. Hogy mikor és miért kezdtem el, képtelen vagyok visszaemlékezni már, valahol olvastam, hallottam, vagy csak én magamtól, már meg nem mondom.
Az alap a finom tökízt adó bél, a magokból pedig kifő a tökmagolaj. Az alaplé szép sárga színű lesz. Aztán az kerül még bele, ami épp van itthon. Igazi "kőleves" ez, mint a mesében, mert annál finomabb, minél többféle jó kerül még hozzá. Gyakorlatilag bármely levesnek lehet az alapja. Szoktam készíteni húsleves vagy zöldségleves módjára, rántással vagy anélkül, fehéren, pirosan, tejföllel, tárkonyosan, lestyánnal. Mindent elbír. Minthogy most főztem tökfőzeléket, így tökbélleves is készült, most így:

Tökbél leves



A tökbelet kanállal kivájom, egy tányéron éles késsel vagy ollóval jópár magot meghasítok, hogy a tökmagból kifőhessenek az olajok. Hideg vízzel felengedem, és forrásig melegítem. Ekkor azonnal leveszem a lángot, és nagyon lassú tűzön, pöszörögve, akár a húslevest, főzöm egy félórát. (Ha nagyon forr, zavaros lesz). Félrehúzom a tűzről, hagyom leülepedni. Sűrű gézen átszűröm. Kész az alap.
Ezután lehet kezdeni a leves főzését.

Én most a következőket főztem vele:
1 darab karajcsont
1 kis fej vöröshagyma
1 vastag szál új répa
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 szál zellerzöld
1 szál lestyánzöld
10 szem egész feketebors
1 szelet paradicsom
1 szelet zöldpaprika
1 porszemnyi kardamom mag töredék (nagyon intenzív az íze)
1 chilipaprika egészben

Addig főzöm lassú tűzön, míg a csonton a hús megfő. Az elején a habot leszedem. Külön kifőzöm a levestésztát és tálalom.

8 megjegyzés:

  1. Csak ámulok és bámulok! Még sosem hallottam ilyen levesről!

    Tökmagolaj - már nem lehet rossz! Szuper!

    VálaszTörlés
  2. Hát ilyet még én sem hallottam! De biztos nem lehet rossz, ha tökböl van! :)))

    VálaszTörlés
  3. Ezt nem ismertem, de legközelebb, ha tököt főzök, ilyen leves is lesz. Nagyon szeretem az egyszerű, de ötletes és finom dolgokat. Ez nagyon tetszik! :) Kösziiiiiiii !!!!!!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Én valahol olvastam,de még nem próbáltam!!!Valószínű, a tökmagban lévő olaj a ludas, attól ilyen jó....Micsoda szép színe van-klassz ötlet megint!!!

    VálaszTörlés
  5. Az Édesanyám nagyon sokszor főzött ilyet.De jó,hogy eszembe jutattad!Rengeteg tök van itthon.

    VálaszTörlés
  6. Biztos nagyon fiatalok vagytok. Mert a tökből készült húsleves más néven háborús leves, mikor nem volt hús ebből csinálták. Minnél érettebb a tök annál finomba.

    VálaszTörlés
  7. Bocsánat, először rosszul írtam, mint mostanában sokszor... Helyesen: tudja (!)

    VálaszTörlés

@templatesyard