Szomszédunk kertjében vannak meggyfák. Találtunk pár éve a kertünkben két magoncot, a kerítés mellett nőttek a mi kertünkben. Átültettük próba-szerencse alapon, és megmaradtak. Nem gondoltam, hogy teremnek hamar, mert a magoncok nem szoktak, de két év múlva már volt rajtuk fél kilónyi, mostanra pedig van rajta több is. Szép nagy szemű, édesebb fajtájú gyümölcs nő rajtuk. Egyáltalán nem is permeteztük, így abszolút bio. Nem akkora mennyiség terem, hogy ne fogyna el nagy része sütibe, mártásnak, levesnek, de pár üveg dzsem is kikerült belőle.
A jól bevált cukrozós módszerrel csináltam, így levet ereszt, mire a főzésre kerül sor.
Meggy dzsem
Hozzávalók:
1000 g meggy
500 g cukor
1 tasak 2:1 zselésítő
Elkészítés:
A meggyet magozóval kimagozom, és a lekvárfőzőedénybe teszem, ráöntöm a cukrot, lefedem. Másnap hozzáadom a zselésítőt, felforralom és 2 percig főzöm. Botmixerrel néhány helyen belekavarok. Forrón üvegekbe öntöm, a tetőt rácsavarom és 10-15 percre a tetejére fordítom. Visszafordítom, hagyom kihűlni, beteszem a kamrapolcra.
De szépek! :)
VálaszTörlésMár én is alig várom, hogy legyen meggy!
Viszont te még epreset készíthetsz!
VálaszTörlésDe szép színe van! Nekem még van egy pár napom felkészülni... Csak jövő héten jön a meggyem, amit befőzök. Ez gyönyörű lett!
VálaszTörlésIgen, gyönyörű a színe, alig lehetett fényképezni, annyira feketésbordó.
VálaszTörlésHm... nagy kedvencem. Nálunk úgy látszik előbb beérett jóval a hegyen.
VálaszTörlésCsodásak a képek! :)
Szepyke megnyugtatlak, nekünk bio a meggyünk és nem volt kukacos! Az is igaz, hogy időben leszedtük, nem hagytuk túlérni. Kíváncsi leszek a nagy meggyprojektedre.
VálaszTörlésDuende: köszi.
Én is azt a gyönyörű, mély színét akartam megdícsérni....
VálaszTörlésHétvégén nekem is hozzák,rákészülök:))))
Én is épp így csináltam :-)Olyan gyönyörű színe van!
VálaszTörlésNagyon szépek.Mi is épp most magoztuk ki a meggyet,életem első dzsemje készül.Remélem sikerül.
VálaszTörlésZselésítővel gyerekjáték. Ha első, akkor a tartósító nélküli dzsemet a helyedben csak pár üveggel próbálnám, ha beválik, akkor lehet jövőre mind. Az üvegre tégy celofánt, a celofánra késhegynyi, de tényleg csak pici szalicilt. Így csavard rá a tetőt. Biztosan jól fog sikerülni, esetleg írj a tapasztalatodról.
VálaszTörlésSzia Wise Lady.Sikerült,mégpedig nem is akárhogy.Nagyon fini lett!Nem tettem szalicilt,mert a zselésítő tartalmaz tartósítót.Köszi a tippet.Most majd jöhet a sárgabarack.
VálaszTörlésGratulálok Johi és örülök, hogy megírtad. Igen, igazad van, abban tényleg van.
VálaszTörlésZselésítő nélkül nem lehet készíteni dzsemet? Én próbálok minden mű cucc nélküli dolgot csinálni, eddig a főzésben, de most kipróbálnám a dzsemet is.
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésDehogynem, régen is anélkül főzték. Ilyenkor addig kell főznöd a lekvárt, amíg a víz nagy része el nem párolgott és be nem sűrűsödött. Ez 1 óra vagy több is lehet. Cukrot is többet kell bele tenni, mert a cukorszirup is fokozza a sűrűséget. A zselésítő helyett pedig régen azt is csinálták, hogy almával együtt főzték a gyümölcsöt - abban almapektin van, és a mai zselésítő is pektinből áll.
Milyen arányban tettek bele almát?plekg meggyet?
Törlés