Az első borsó az idén. Férjem nagyon szereti ezt a fajta levest, ki is fejtegette a borsót, kisfiunk is segített. Így ezt főztem legelsőnek.
Piros borsóleves
Hozzávalók:
1 kg hüvelyes borsó (kb. 1/2 kg fejtve)
1 szál sárgarépa
1 szál zöldségzöld
3 cm-es póréhagymadarab
5 szem egészbors
csipet cukor
egy szeletke vaj
1 evőkanál finomliszt (nem púpos)
1 teáskanál pirospaprika
késhegynyi lestyán
Elkészítés:
Néhány zsenge borsóhüvelynek lehúzom a legkülső vékony hártyáját és azt is a borsóhoz teszem. A borsót és a karikára szelt répát kb. 5 percig dinsztelem a vajon, a csipet cukrot rászórom és azt is megpirítom. Ráteszem a lisztet, elkeverem, lehúzom a tűzről és a pirospaprikát is hozzákeverem. Felengedem vízzel. Beleteszem a pórét, borsot, lestyánt, zöldségzöldet, megsózom. Puhára főzöm. Közben 1 tojásból csipetkét készítek és beleszaggatom. Egy percig forralom még.
Levestésztát is használhatunk.
Ezt én frissen facsart citrommal és tejföllel eszem. Imádom!!!!
VálaszTörlésNálunk is piros, csak galuska-szerű betét kerül bele..Nincs is jobb a friss zöldborsólevesnél!!!
VálaszTörlésÉn szoktam fehéret is főzni: http://hungariancook.blogspot.com/2009/03/anya-borsolevese-vajgaluskaval.html.
VálaszTörlésAzt is nagyon szeretjük. És a fehéret szoktam tárkonyosan és tejföllel is.