Rizskoch - rizsfelfújt


Mivel ribizli és meggy dzsemet főztem, világos, hogy egy-egy üveget meghagytam azonnali fogyasztásra. Lázadás is lenne, ha nem. Múltkorjában kérdezte a kisfiam tőlem: Anya, jön haza mostanában az Adri (nagy tesó)? Mondom: kisfiam nem tudok róla. Erre ő: hát akkor mire őrizgeted az eperlekvárt?
Szóval nem tudom megéri-e nálunk az eper, málna, ribizli a telet, annyira szereti. Én meg a legvégén mindig hagyom magam, és csak fel-felbontogatom őket. De nem baj, nem bánom.
Szóval a friss dzsemhez azonnal adódott, hogy rizskochot készítsek. Jó nagy tepsivel természetesen, mert elfogy, megeszik a fiúk.

Rizsfelfújt - rizskoch



Hozzávalók: egy gáztepsihez
400 g rizs
4 dl víz
8-10 dl tej
100 g vaj
6 tojás
200 g cukor
1 evőkanál keményítő (vagy finomliszt)
csipet só
reszelt citromhéj

Elkészítés:
A rizst duplafenekű edényben vízfürdőben készítem. Ha ehhez nincs kedvem, akkor mikróban főzöm, így nem kell folyamatosan figyelni, kevergetni, nem ragad le.
A rizst egy mosás után felengedem a vízzel, csipet sót teszek hozzá és főzni kezdem. Ha már beszívta a vizet, akkor ráöntöm a tejet és lassú tűzön, egyszer-egyszer megkeverve addig főzöm, míg a rizs még roppanós, a tejet meg beitta (kb. 20-25 perc). Ezután hagyom kihűlni. Hűlés közben továbbpuhul, ezért nem kell megfőzni egészen!
Előveszem a tepsit, begyújtom a sütőt 200 fokra. A kihűlt rizst a tepsibe öntöm, és egy villával szétszedegetem az összetapadt részeket, szemekre kevergetem. A vajat mikróban megolvasztom és rálocsolgatom, belekeverem. Reszelek rá citromhéjat is.
A tojásokat a cukorral robotgép segítségével nagyon habosra, fehérre keverem (mint amikor piskótát sütök), a végén hozzászitálom a keményítőt is. Felét a rizsre öntöm, óvatosan elkeverem, majd a másik felét is belekeverem. A sütőbe teszem, 5 perc múlva 180 fokra mérsékelem a lángot és készre sütöm, kb. 30-40 perc alatt. Kiveszem, hagyom egy kicsit hűlni, a tepsiben szeletelem. Ez a rizskoch nem száraz a vaj, a keményítő, a lágyabb habos tojás miatt, illetve a csak leöblített rizsről a rizsnyák is bennemarad, az is közrejátszik ebben.

14 megjegyzés:

  1. Ez már elfogyott, de ha jössz gyorsan sütök még (persze hozol pl. epres rétest?!?)

    VálaszTörlés
  2. Ezer éve készülök rá.... nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  3. Szinte ugyanígy készítem,csak teszek bele vagy mazsolát,vagy valami aszalt gyümit.Nagyon jól néz ki és a dzem is! :-)

    VálaszTörlés
  4. Jaja, a mazsola az fincsi bele. Én a fiam miatt nem teszek, mert ő nem szereti.

    VálaszTörlés
  5. Hát az enyém se,épp most írtama pitémnél! :-)
    Csak az egyik felébe szoktam!

    VálaszTörlés
  6. Igen, látod tényleg, azt is lehet, hogy a felébe:)))

    VálaszTörlés
  7. Nálunk is ez volt a menü a héten, nagyon szeretjük, és így készítjük mi is, kevés eltéréssel!
    Nagyon jól néz ki a Tiéd!

    VálaszTörlés
  8. Tényleg jól néz ki, és ebből nálunk sem elég semennyi sem...Meg az eperlekvárból úgyszintén nem tudok eleget befőzni:))))

    VálaszTörlés
  9. koszosan rakod bele a rizst?Azé az komoly!Ettől eltekintve jó recept!

    VálaszTörlés
  10. A zacskóban lévő rizs nem koszos, a rizsfeldolgozás, a hántolás stb. folyamán a "kosz" már lekerül róla. A baktériumokat pedig úgysem tudod lemosni, és a hőkezelés úgyis elpusztítja őket. Ha viszont megmosod, akkor pont a rizsnyák mosódik le róla, ami krémesebbé teszi. Ez tejberizs, rizottó, rizskoch esetében pedig nagyon fontos.

    VálaszTörlés
  11. Jól néz ki...Nekem is meg kellett csinálnom a receptet, kis változtatással (nem volt türelmem kivárni míg kihűl ezért egyből ömlesztettem mindent,de így se lett rossz :) és)tettem bele mazsolát is.... Nagyobbik fiad nem piszkálja ki ;)
    Jó főzést!
    Juli

    VálaszTörlés

@templatesyard