Mifelénk sokszor lehet kapni a piacon vargánya gombát. 10-20 dkg levesbe, raguba nem is megfizethetetlen. A gomba hajlamos a kukacosodásra, ezért csak fiatal gombát vegyünk, és nézzük is meg alaposan.
A vargánya intenzív ízű, ezért finoman bánjunk vele.
Vargányaleves
Hozzávalók:
20 dkg fiatal vargánya
1 lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
50 g vaj
2 közepes krumpli
2 dl tejszín vagy tejföl
1 negyed paradicsom
csipet majoranna
1/2 kardamom mag
csipet bazsalikom
bors
só
Elkészítés:
A hagymát, fokhagymát felszeletelem és a vajon megdinsztelem. Felöntöm 3 dl vízzel. Beleteszem a darabokra vágott krumplit. Közben a gombát megtisztítom a földes részektől, megmosom. A szivacsos belső részt lehúzom a kalapról, ezt hozzáteszem a leveshez. Beleteszem a fűszereket is. Addig főzöm, míg a krumpli teljesen megpuhul.
A gomba többi részét felszeletelem. A levest botmixerrel összeturmixolom krémesre, hozzáadom a tejfölt is. A szeletelt gombát kevés vízben 2-3 percig párolom (nem kell tovább!) egy másik lábasban, majd az összeturmixolt leveshez adom. A sűrűséget tejjel állítom be, egyet rottyantok rajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése