Lestyán sózva





Egyik kedvenc fűszerem a lestyán. Már írtam egyszer a vegetáról a nátrium-glutamát tartalma kapcsán, de szó mi szó, a vegetát nagyon sokan használják, mert van valami ellenállhatatlan íz, ami megkedveltette. Ez pedig a lestyán, a "titkos" adalék, ami miatt sokáig verhetetlen volt az ételízesítők választékában. Aranyszabály, amibe vegetát tennél, helyettesítsd azt lestyánnal. Így elkerülöd a tartósítószereket és adalékokat, viszont kapsz egy finom ízt az ételedbe. Azért vigyázni kell vele, nagyon intenzív az íze, egy kis levélágacska elegendő. Továbbá ne tegyél mindenbe, mert az összes ételed egyenízű lesz. Kiemeli az ételek ízét (pl. húslevesek), de el is nyomhatja azt. Szóval csak csínján.

A lestyán nagyon régóta termesztett és használt ízesítő- és gyógynövény. Fentebb említettek miatt a német nyelvterületen magginövény, nálunk vegetanövény néven is emlegetik. Zellerre emlékeztető intenzív illata és íze van. Étvágyjavító és vízhajtó hatással rendelkezik.
Levelét és gyökerét is szokás használni. Napos, nem túl kötött talajú helyen nevelhető. Ha nem kap elég napot és vizet, azt illóolajtartalma sínyli meg. Magról is vethető, de leggyakrabban tőosztással szokás szaporítani. Nagyra megnő, 1,5-2 méter magasra is, bokorszerű növény. 3-4 évente érdemes megújítani, mert az öregedő növénynek csökken az illóolajtartalma. Az én kertemből sajnos kikopott, ezért elhatároztam, az idén újra teszek egy sarokba, legyen saját vegetabokrom.

Tegnap egy nylonzacskónyi lestyánlevéllel állított haza a férjem, munkatársától hozta, tőle fogunk tövet is kapni. Lemértem, 130 g volt. Ez a mennyiség egész évben elegendő lenne. Pár szálat lefagyasztottam, de a többit sem volt szívem kidobni. Szárítással sokat veszít az aromájából, ezért úgy döntöttem, sózva teszem el.

Lestyán sózva



A lestyánról levágom az erős, vastag szárakat, megmérem. 100 g lestyánhoz 30 g sót veszek. Keresek egy átlátszatlan vagy sötét színű jól záródó üveget. Nekem most egy tejfehér átlátszatlan befőttesüvegem volt. A leveleket apróra vágom, és a sóval rétegezve az üvegbe rakom. Másnap és harmadnap megrázogatom az üveget, hogy a só még jobban eloszoljon. Kb. negyedévig tartható így el. Ha tudjuk hűtőszekrényben tartani, akkor tovább is.
Használatakor kombináljuk be az ételbe a fűszer sótartalmát is.

11 megjegyzés:

  1. Nagy bánatomra nincs lestyánom! :( Majd jövöre megpróbálok otthonról szerezni.
    Szép az edényed! Mi volt benne? Úgy látom valamilyen meggy! :))

    VálaszTörlés
  2. Nem rossz a szárított sem. Sötét üvegben egy évig használható marad. Én, hogy az előző kipusztult, használtam.
    Kettő ilyenem van. Olasz befőttesüveg.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon finom fűszer. A hugom esetét a mai napig emlegeti az egész család. Ugyanis nagy hangon kijelentette, hogy ő utálja a lestyánt. Majd nem sokára rá főztem egy egyszerű krumplilevest, lestyánnal is ízesítettem. El volt ájulva. Hogy mi ez az isteni íz, mit tettem a levesbe? Mondom nek: amit annyira utálsz: lestyánt! :)) Elkerekedett a szeme. Azóta is szereti és használja.
    Szerintem egyszer valahol olyat evett, amibe túl sokat raktak belőle. Úgy tényleg nem jó.

    Nálunk is volt itt az udvarban, csak sajnos a bontással elpusztították. :( Pedig csak jöttem haza a piacról, és csippentettem belőle egy-egy levélkét hazafelé, ha kellett valamibe.

    VálaszTörlés
  4. Olyan nehezen tudok hozzád belépni, kommentelni. Egyszerűen folyamatosan kivágódom, a kommenteket van, hogy negyedszerre fogadja csak el... Mi lehet a gond? Böngésző kérdése, vagy másé?

    VálaszTörlés
  5. A duplázás a Blogger sajátossága, máshol is (pl. lapozás) kell alkalmazni, ezen nem tudok segíteni.
    Először jelentkezz be, azután kommentelj, ne akkor akarj bejelentkezni. Az explorertől sincs nagyon odáig. (Nyilván a Chrome-t szereti legjobban).
    Én sokféle és több helyen lévő gépről szoktam kommentelni, kezelni a blogot, és a duplázáson kívül nem tapasztaltam gondot. Azért majd megnézem a kódot.

    VálaszTörlés
  6. Jöttem Chrome alatt. Próbálkozom...

    VálaszTörlés
  7. Ezt tényleg jobban szeretni, egyből engedte a kommentet.:DD

    VálaszTörlés
  8. Jah, a Blogger és a Chrome is Google cucc, szeretik egymást. No meg nekem a sablonom is más.
    Explorellel is kipróbáltam:
    1. profil kijelölése
    2. megírtam a megjegyzést
    3. ellenőrző szó begépel
    4. bejelentkező ablak beugrik, bejelentkezés
    5. ott a komment (x)
    Szóval műxik.

    VálaszTörlés
  9. Szia Wise Lady!
    Van tipped arról,hogy hol kaphatnék lestyánt? nagyon szeretem én is, és hát a vegetát is szeretném lecsökkenteni, így most már egyszerű is lenne, csak találnék lehetőséget arra, hogy hol jutok hozzá :(
    Segítséged előre is köszönöm:
    Hugi

    VálaszTörlés
  10. Hugi, ha van egy kis sarok a kertben, akkor ültess. Nagyon nagyra megnő, akinek van, szívesen ad egy kis tövet. Vagy kertészettől rendelni is lehet.
    Ha nincs kerted, akkor tudd meg, melyik ismerősödnek van lestyánja, és ő ad neked minden héten, hisz nem lehet annyit elfogyasztani, amennyit hajt. Vagy tedd el így sózva, nekem ez az eltevés itt, még most is jó (1 év).

    VálaszTörlés

@templatesyard