Cukkini pesto - az én változatom


Minap Max honlapján jártam, és egy remek cukkinipestot olvastam nála. Azonnal eldöntöttem, hogy ezt nekem ki kell próbálnom. Mégpedig minél hamarabb.



Este volt már, másnap röntgenre kellett mennem, tudtam, hogy ezer év lesz, mire szabadulok. A gyereket persze magammal kell vinnem, mi lesz az ebéddel, hisz jó, ha délre végzünk. Levesem volt, kézenfekvő, hogy egy tészta főzése mellett döntöttem. No de mi van itthon? Hát tészta és sajt volt, de mártásnak való nemigen. És mivel Max ajánlotta a pestot tésztára is, gondoltam, megpróbálom. Igen ám, de a pestohoz valók közül is hibázott egy s más.
No másnap kora reggel elindultunk a röntgenre. Itt vártunk jó másfél órát. Aztán pedig jó sok felvételt készítettek a gerincemről, lábamról. Talán tíznél is többet. Már ez is aggasztott, mekkora dózist kapok én a sugárzásból? Elkészültünk, vártunk az eredményre jó félórát. Eredmény helyett azonban vissza kellett mennem, mert az egyik felvétel nem sikerült, újabb félóra, újabb röntgensugár adag. Aztán megint félóra az eredmény várása. Közben eleredt az eső, sűrűn, kitartóan esett. Elindultunk a buszhoz, egy pici esernyő alatt fiammal ketten, és már közel a megállóhoz láttam, elsuhan a busz. Bizony a következő félóra múlva jön, a megállóban nincs váró, ami alá behúzódhatnánk, gyalog elindulni lehetetlen mert esik is, messze is van.
Sebaj, voltak még ketten, akik szintén lekésték a buszt, beszélgettünk, tréfálkoztunk, hogy teljen az idő. Fiacskám megszámolta az esernyőmön a pöttyöket, 233 db fekete pötty található rajta. Jött végre a busz, megint félóra, hisz körbekerüli a várost, de másik nincsen. De mindennek vége szakad egyszer, éppen háromnegyed egyre haza is értünk.
No, gyorsan az ebéd. Levest feltettem melegíteni, vizet felforrni a tésztának.
Mi van a pestohoz? Cukkini, petrezselyem, fokhagyma, oliva volt. Nem volt bazsalikomom, ehelyett szárítottat vettem elő. Nem volt parmezánom, ehelyett egy darabka edami sajtot találtam. Fenyőmag sem volt (bár ez el is hagyható), de volt jóféle dióbelem. Medvehagymám se volt, de ott nő a snidling a konyhaablakban, az is jó lesz. Gyorsan előkaptam az aprítót, és ezt a mennyiséget két adagban készítettem el benne (sajnos pindurka az aprító). Nagyon hamar kész lett. Közben megfőztem a tésztát, 20 perc múlva már ehettünk is.
Köszönöm Max a receptet!

Cukkini pesto

Hozzávalók:
250 g cukkini
100 g kemény sajt
2-3 szál petrezselyem
1 nagy gerezd fokhagyma
10 bazsalikom levél (nálam 2 kávéskanál szárított)

2 teáskanál oliva olaj (extra szűz)
10-15 gerezd dióbél
snidling

Elkészítés:
A dióbelet egy kicsit átfuttattam teflonserpenyőben. Késhegy segítségével amennyire lehetett a hártyát ledörzsöltem, lekapargattam (ha egy kevés marad, nem baj).
A cukkinit és a sajtot kockára vágtam, beletettem az aprítóba, egy kicsit felaprítottam. Ezután hozzátettem minden mást az olaj és só kivételével, és nagyon apróra daráltattam. Ezután sóztam, és az olajat is hozzáaadtam, az egészet krémesre forgattam.
Közben a sütőben 2 negyedekre vágott kiflit is pirítottam, mit mondjak, a pestoval isteni!
Mártogatósnak is kitűnő. Spagettivel is nagyon bevált, kisfiam repetázott is. (Persze ő nem tudja, hogyan készül, mert ha tudná, hogy nyers cukkini, meg hagyma is van benne, meg se kóstolná. Azt mondtam, ez olyan petrezselymes, sajtos krém, mindjárt ízlett neki.)

Max receptje
Az eredeti recept

6 megjegyzés:

  1. Így leírva, nem volt olyan rossz, de nem lettem volna a helyedben. Brrr utálom az orvosi intézményeket. A recept viszont negyon tetszik, már Maxnál is tetszett, és olyan, mintha én csináltam volna. :DD Mert ha ez nincs otthon, akkor megy bele az. Tetszik! :DD

    VálaszTörlés
  2. Finom lett ez a tészta! Hát, igen...Én sem mindig árulom el az összes hozzávalót:)))

    Jajj, ez a röntgen-ettől én is tartok...Utoljára a középső lányomat röntgenezték sokat az orrműtétje előtt, muszáj volt...

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Jó dolog barátságot kötni a pestóval, mert sokféle felhasználása lehet.A tészta finom lehetett, cukkinivel még én nem csináltam, de fogom! A pestót az eredeti mellett sokféle alapanyagból lehet készíteni. Petr. zöldből, salátából is, dióval, mogyoróval, sajttal és anélkül is. A pestót saláta öntetnek is lehet használni. Vacsorára pirítóssal nagyon szeretjük. A rukkola nálunk nagy kedvenc salátába, de én ebből is szoktam pestót készíteni. A piros pestó paprikából készül, én sült kaliforniai papr.-ból szoktam.

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok! jól átalakítottad:)

    VálaszTörlés
  5. Cukkini pestot még nem készitettem, de sok másfajtát igen. Fenyőmag helyett piritott napraforgót szoktam használni. Egyszer volt szerencsém Provanszban vásárolt petrezselyem pesztót megkostopni. Azóta bármiből készitem, mindig teszek bele kevéske mustárt. Nem franciát, egyszerű magyar tubusost.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lett.😊

    VálaszTörlés

@templatesyard