Kovászos uborka
Hozzávalók: egy kétliteres üveghez
0,75 kg 8-10 cm-es uborka
3 gerezd fokhagyma
2 kicsi zsenge szőlőlevél (elhagyható)
2 szál kapor
1 darabka torma (reszelt ecetes torma is használható)
1 kávéskanál 10%-os ecet
késhegynyi timsó (elhagyható - ha ropogósabbat szeretnénk, akkor használjuk)
1 szelet kenyér


Elkészítés:
Az uborkákat alaposan megmosom, ha kell lesikálom. Mindegyiket egy késsel elvágom kettőbe vagy négybe úgy, hogy egyik végét sem hasítom végig, csak a belsejét: az egyik vége alatt bedugom a kést, át az uborkán és végigvágom a másik végéig, a kisebbeket egyszer, a nagyobbakat mégegyszer az előző vágásra merőlegesen. Egy 2 literes üveg aljába teszem a kaprot, tormát, szőlőlevelet és a fokhagymát. Ezután belesorakoztatom az uborkákat is.
A felöntőlé:
Minden liter vízhez 40-50 g sót adok és fél kávéskanálnyi ecetet. Meglangyosítom, hogy a só feloldódjon. Egy kis szelet kenyeret becsomagolok organza (sűrűszövésű függönyanyag, amit könnyű kimosni) anyagba és az uborka tetejére teszem. A langyos felöntőlevet ráöntöm. Egy csészealjjal lazán lefedem, napos helyre állítom, 3-4 nap múlva fogyasztható.
Ha épp hűvösre fordul az idő, nincs nap, akkor is megerjed, csak több idő kell neki (kb. 1 hét).

7 megjegyzés:

 1. Nekem erre esélyem sincs. Nap még lenne, de az erkélyről ellopnák az uborkát, mint ahogy a muskátlimat is ellopták... :( Ilyenkor úgy irigykedek, hogy más "feljebb" lakik, bár oda is felmásznak...

  VálaszTörlés
 2. Szepyke, ablakpárkány belülről, pont olyan jó.

  VálaszTörlés
 3. Oda nem süt úgy a nap. Az erkélyen lenne nap, de az felejtős. :( Ez van, ezért veszem a kovászos uborkát.

  VálaszTörlés
 4. Megmentettél:), kaptunk nemrég egy nagy adag uborkát.. de akkorák, hogy csakis kovászosnak tenném el, és íme, nálad még recept is van:) Mi is nagyon szeretjük!

  VálaszTörlés
 5. A kovászos uborka a konyhában is megérik 3-4 nap alatt. A mosogatót engedd fel meleg vízzel, ha lehül a víz ismételt meg.
  Egyik évben, amikor épp kovászolni akartam és már be volt készitve az ubi, rendesen lehült a levegő.
  Na akkor folyamodtam ehhez a módszerhez. Az uborka ugyanolyan lett, mintha nap érlelte volna.
  Azóta már máskor is ehhez a módszerhez folyamodtam, ha hűvos volt.
  Próbáljátok ki.

  VálaszTörlés
 6. Én 5 literes üvegbe rakom.
  Kicsit másképp készítem. Legalább 1 vastag tormát felszeletelve teszek bele, legalább 5 száras kaprot, ecet, cukor, só egyenlő arányban, hogy mindenre azt mondjam kicsit sok, (de nem) és nem teszek bele fokhagymát meg szőlő levelet. Vastagabb uborkát is tehetek az üvegbe (kb 5 db elfér egymás mellett. Télire is tartalékolok belőle, leszűröm a levét és ráöntöm. Nálunk az ecetes uborkánál nagyobb keletje van.

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm a tanácsot!

  VálaszTörlés

@templatesyard