Sárgaborsó főzelék


Az elmúlt két nap a fagyasztó kiürítése jegyében telt. Ennél fogva nem kimondottan nyárias ételeket főztem. Először is találtam még egy nagy adag házi disznótorost, kolbászt és véreshurkát. Tovább már nem lehetett tartani, így megsütöttem hasábra vágott újkrumplival együtt tepsiben, és kovászos uborkával ettük. De akárhogy is igyekeztünk, nem fogyott el az összes disznótoros, ki kellett hozzá találni valamit másnap. Mivel a kamrapolcon éppen elég régóta állt egy fél zacskó sárgaborsó, főzeléket főztem belőle a hurka-kolbászhoz. Mindenki örült neki. Kisfiacskám délben is, este is két-két tányérral bevágott, és elmélázva mondta: lehet, hogy úgy döntök, mostantól ez a kedvenc főzelékem :)))
Rájöttem, hogy nyáron ugyanolyan üdítő lehet egy kifejezetten télies étel, mint télen egy nyári.

Sárgaborsó főzelék



Hozzávalók:
250 g sárgaborsó
egy vastagabb szál újhagyma (vagy egy negyed vöröshagyma)
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 evőkanál liszt
darabka füstölt (szalonna, szalonnabőr, sonka...)

olaj vagy a szalonna zsírja
tej

Elkészítés:
A sárgaborsót szűrőben megmosom és átnézem, nincs-e benne pl. darabka föld, kavics, rossz szem. Felteszem egy lábosban a hagymával, fokhagymával, babérlevéllel együtt vízben főni. Egészen puhára főzöm, de még darabos legyen, mi így szeretjük. Ha szalonnabőrt használok, azzal együtt főzöm. Ekkor a lisztből olajon (vagy a kisütött szalonna zsírján) világos rántást készítek, felengedem tejjel és a főzelékhez öntöm. Jól összeforralom. Vigyázat, odakozmálhat! Közben sózom, tejjel beállítom a megfelelő sűrűséget.

5 megjegyzés:

  1. Jó ötlet ez a főzelék!Füstölt tarjával fogom én elkészíteni.

    VálaszTörlés
  2. Gyere hozzám játszani!
    http://szepsegtar.blogspot.com/2009/06/ugyan-mar-hat-ez-lenyegtelen-rogton-hat.html

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, a sárgaborsót annyian nem kedveli-pedig nagyon finom!!!
    Én is így főzöm, csak én tej nélkül...A többi ugyanaz!

    VálaszTörlés
  4. Jav: kedvelik:))
    Nem ellenőriztem....

    VálaszTörlés
  5. Igen, így van Trinity. Ha valaki szereti, akkor nagyon, ha valaki utálja, akkor nagyon. Tényleg érdekes. Én imádom, és örülök, hogy a gyerekeim is.

    VálaszTörlés

@templatesyard