Cseresznyés piskóta


Az alapja omlóstészta, aztán egy sor kimagvalt cseresznye, rákerül egy réteg piskóta, amit cseresznyével még megszórunk. Könnyű, gyors és finom.
Az omlós tészta nagyon vékony, a piskóta vastag, a kettő között mint egy töltelékréteg a cseresznye (meggy, ribizli, josta). A tetejére szórtak meg belesüllyednek a piskótába. Két darabot tudtam ma már csak lefotózni, mert ennyi maradt, nem a legszebbek.

Itt találod a kakaós cseresznyés piskóta receptjét is.

Cseresznyés piskóta:




Hozzávalók: Egy 24x35 cm-es tepsihez

A linzertésztához:
210 g finomliszt
100 g vaj
75 g cukor
1 tojás

A piskótához:
6 tojás
180 g cukor
210 g finomliszt
2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj

és még 3/4-1 kg cseresznye

Elkészítés:
A cseresznyét megmosom és hagyom megszáradni, vagy lecsepegtetem és papírtörlővel leitatom a vizet (én kitettem az udvarra, néha megforgattam és megszáradt).
Megcsinálom az alapot. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a cukrot és a tojást, összeállítom. Beteszem a hűtőbe.
A cseresznyét kimagozom.
Az omlóstésztát kinyújtom tepsiméretűre, és beleteszem a tepsi aljába.
A sütőt begyújtom 200 fokra melegedni és közben kikavarom a piskótát. Kimérem a lisztet. Egy magasfalú tálban az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon-nagyon habosra, fehérre felverem. Ez kb 5-7 perc. Hozzászitálom a lisztet, ekkor már csak fakanállal keverem és végül belecsorgatom az olajat is. A cseresznye kétharmadát rászórom az alapra. Ráöntöm a piskótát, kissé elegyengetem, a maradék cseresznyével megszórom a tetejét. Beteszem a sütőbe, 5 perc múlva eggyel lejjebb csavarom 180 fokra, és összesen kb. 30 percig sütöm. Közben nem nyitogatom a sütő ajtaját. Ha megsült, kiveszem, langyosra hűtöm, a tepsiben szeletelem recés élű késsel. Mi tejszínhabot is ettünk mellé, de anélkül is finom.

13 megjegyzés:

  1. Így még nem sütöttem, csak piskótába szoktam dobálni..Jó tipp alulra a linzertészta!

    VálaszTörlés
  2. De jó ötlet!Se nem csak pite,se nem csak piskóta!
    Saját ötlet? Tetszik!

    VálaszTörlés
  3. A homályba vész az eredete, de úgy emlékszem hallottam róla valahol, nagyon-nagyon régen, hogy kitől, meg nem mondom. Nagyon sokszor megsütöttem már, különböző gyümölcsökkel.

    VálaszTörlés
  4. Jaj! Üldöznek a cseresznyék! Rettegek, hogy melyik nap hozzák, mert annyi munkám lesz vele, hogy .... erre ma a kolleganőm hozott egy vájling cseresznyét, a gasztroblogok szinte mindegyikén cseresznyés recept, jaj, jaj!!!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Szepyke!
    Hidd el,lehet,hogy most a cseresznye üldöz,de majd télen,ha előveszed a nyár ízét idéző frissen gözölgő
    cseresnyés pitédet,vagy rétesedet,szerintem a családod hálája fog üldözni!
    Andi

    VálaszTörlés
  6. ha lisztben forgatog meg a cseresznyét (én úgy szoktam, hogy egy tálba bele, rá 1 ek liszt és rázogatás), akkor nem süllyed le, vagyis csak kicsit belehuppan, de a felszínen marad

    VálaszTörlés
  7. Wise Lady! Átdobtam egy labdát hozzád, de a megfejtése nálam van: http://szepsegtar.blogspot.com/2009/06/kis-titkok.html

    VálaszTörlés
  8. Orsi: Ha megszárítom a megmosott cseresznyét, akkor így sem süllyed bele nagyon. De a lisztes módszer is nagyon jó.

    Szepyke: köszönöm a kérdést.

    VálaszTörlés
  9. de kimagozáskor nem lesz körbe nedves???

    VálaszTörlés
  10. Egy kicsit igen. De én azt sem bánom, ha egy kicsit lesüllyednek. Ez a piskóta, ami így készül nagyon habos, szép magas, mindig egyenes a teteje, könnyű de mégis kemény hab, szinte megtartja a szemeket.

    VálaszTörlés
  11. :) a csersznyemagozás nálam felér egy vérfüdővel :) nem kicsit ázik el tőle a gyümölcs. (valamit lehet, hogy nem jól csinálok)

    kipróbálom ezt a sütit a hétvégén :)

    VálaszTörlés
  12. Én éles késsel elvágom a szemet félbe, és az élével (vahy köröm) kipattintom a magot. Így nem lesz "vérfürdő". Persze a nem ropogós fajta cseresznye az sokkal csicsogósabb lesz.
    Ha sokat kell magozni, akkor magozót használok, prímán működik az is.

    VálaszTörlés

@templatesyard