Az alapja omlóstészta, aztán egy sor kimagvalt cseresznye, rákerül egy réteg piskóta, amit cseresznyével még megszórunk. Könnyű, gyors és finom.
Az omlós tészta nagyon vékony, a piskóta vastag, a kettő között mint egy töltelékréteg a cseresznye (meggy, ribizli, josta). A tetejére szórtak meg belesüllyednek a piskótába. Két darabot tudtam ma már csak lefotózni, mert ennyi maradt, nem a legszebbek.
Itt találod a kakaós cseresznyés piskóta receptjét is.
Cseresznyés piskóta:
Hozzávalók: Egy 24x35 cm-es tepsihez
A linzertésztához:
210 g finomliszt
100 g vaj
75 g cukor
1 tojás
A piskótához:
6 tojás
180 g cukor
210 g finomliszt
2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
és még 3/4-1 kg cseresznye
Elkészítés:
A cseresznyét megmosom és hagyom megszáradni, vagy lecsepegtetem és papírtörlővel leitatom a vizet (én kitettem az udvarra, néha megforgattam és megszáradt).
Megcsinálom az alapot. A vajat elmorzsolom a lisztben, hozzáadom a cukrot és a tojást, összeállítom. Beteszem a hűtőbe.
A cseresznyét kimagozom.
Az omlóstésztát kinyújtom tepsiméretűre, és beleteszem a tepsi aljába.
A sütőt begyújtom 200 fokra melegedni és közben kikavarom a piskótát. Kimérem a lisztet. Egy magasfalú tálban az egész tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon-nagyon habosra, fehérre felverem. Ez kb 5-7 perc. Hozzászitálom a lisztet, ekkor már csak fakanállal keverem és végül belecsorgatom az olajat is. A cseresznye kétharmadát rászórom az alapra. Ráöntöm a piskótát, kissé elegyengetem, a maradék cseresznyével megszórom a tetejét. Beteszem a sütőbe, 5 perc múlva eggyel lejjebb csavarom 180 fokra, és összesen kb. 30 percig sütöm. Közben nem nyitogatom a sütő ajtaját. Ha megsült, kiveszem, langyosra hűtöm, a tepsiben szeletelem recés élű késsel. Mi tejszínhabot is ettünk mellé, de anélkül is finom.
Így még nem sütöttem, csak piskótába szoktam dobálni..Jó tipp alulra a linzertészta!
VálaszTörlésDe jó ötlet!Se nem csak pite,se nem csak piskóta!
VálaszTörlésSaját ötlet? Tetszik!
A homályba vész az eredete, de úgy emlékszem hallottam róla valahol, nagyon-nagyon régen, hogy kitől, meg nem mondom. Nagyon sokszor megsütöttem már, különböző gyümölcsökkel.
VálaszTörlésJaj! Üldöznek a cseresznyék! Rettegek, hogy melyik nap hozzák, mert annyi munkám lesz vele, hogy .... erre ma a kolleganőm hozott egy vájling cseresznyét, a gasztroblogok szinte mindegyikén cseresznyés recept, jaj, jaj!!!
VálaszTörlésKedves Szepyke!
VálaszTörlésHidd el,lehet,hogy most a cseresznye üldöz,de majd télen,ha előveszed a nyár ízét idéző frissen gözölgő
cseresnyés pitédet,vagy rétesedet,szerintem a családod hálája fog üldözni!
Andi
ha lisztben forgatog meg a cseresznyét (én úgy szoktam, hogy egy tálba bele, rá 1 ek liszt és rázogatás), akkor nem süllyed le, vagyis csak kicsit belehuppan, de a felszínen marad
VálaszTörlésWise Lady! Átdobtam egy labdát hozzád, de a megfejtése nálam van: http://szepsegtar.blogspot.com/2009/06/kis-titkok.html
VálaszTörlésOrsi: Ha megszárítom a megmosott cseresznyét, akkor így sem süllyed bele nagyon. De a lisztes módszer is nagyon jó.
VálaszTörlésSzepyke: köszönöm a kérdést.
de kimagozáskor nem lesz körbe nedves???
VálaszTörlésEgy kicsit igen. De én azt sem bánom, ha egy kicsit lesüllyednek. Ez a piskóta, ami így készül nagyon habos, szép magas, mindig egyenes a teteje, könnyű de mégis kemény hab, szinte megtartja a szemeket.
VálaszTörlés:) a csersznyemagozás nálam felér egy vérfüdővel :) nem kicsit ázik el tőle a gyümölcs. (valamit lehet, hogy nem jól csinálok)
VálaszTörléskipróbálom ezt a sütit a hétvégén :)
Én éles késsel elvágom a szemet félbe, és az élével (vahy köröm) kipattintom a magot. Így nem lesz "vérfürdő". Persze a nem ropogós fajta cseresznye az sokkal csicsogósabb lesz.
VálaszTörlésHa sokat kell magozni, akkor magozót használok, prímán működik az is.
vahy=vagy
VálaszTörlés