2009. június 17., szerda

Meggy dzsem

12 megjegyzés

Szomszédunk kertjében vannak meggyfák. Találtunk pár éve a kertünkben két magoncot, a kerítés mellett nőttek a mi kertünkben. Átültettük próba-szerencse alapon, és megmaradtak. Nem gondoltam, hogy teremnek hamar, mert a magoncok nem szoktak, de két év múlva már volt rajtuk fél kilónyi, mostanra pedig van rajta több is. Szép nagy szemű, édesebb fajtájú gyümölcs nő rajtuk. Egyáltalán nem is permeteztük, így abszolút bio. Nem akkora mennyiség terem, hogy ne fogyna el nagy része sütibe, mártásnak, levesnek, de pár üveg dzsem is kikerült belőle.
A jól bevált cukrozós módszerrel csináltam, így levet ereszt, mire a főzésre kerül sor.

Meggy dzsem



Hozzávalók:
1000 g meggy
500 g cukor
1 tasak 2:1 zselésítő

Elkészítés:
A meggyet magozóval kimagozom, és a lekvárfőzőedénybe teszem, ráöntöm a cukrot, lefedem. Másnap hozzáadom a zselésítőt, felforralom és 2 percig főzöm. Botmixerrel néhány helyen belekavarok. Forrón üvegekbe öntöm, a tetőt rácsavarom és 10-15 percre a tetejére fordítom. Visszafordítom, hagyom kihűlni, beteszem a kamrapolcra.

Megjegyzések

12 megjegyzés ehhez: "Meggy dzsem"

Mian írta... [Válasz erre...]
2009. június 17. 17:29

De szépek! :)
Már én is alig várom, hogy legyen meggy!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 17. 17:44

Viszont te még epreset készíthetsz!

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. június 17. 18:02

De szép színe van! Nekem még van egy pár napom felkészülni... Csak jövő héten jön a meggyem, amit befőzök. Ez gyönyörű lett!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 17. 18:55

Igen, gyönyörű a színe, alig lehetett fényképezni, annyira feketésbordó.

duende írta... [Válasz erre...]
2009. június 17. 22:21

Hm... nagy kedvencem. Nálunk úgy látszik előbb beérett jóval a hegyen.
Csodásak a képek! :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 17. 22:55

Szepyke megnyugtatlak, nekünk bio a meggyünk és nem volt kukacos! Az is igaz, hogy időben leszedtük, nem hagytuk túlérni. Kíváncsi leszek a nagy meggyprojektedre.

Duende: köszi.

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. június 18. 0:20

Én is azt a gyönyörű, mély színét akartam megdícsérni....
Hétvégén nekem is hozzák,rákészülök:))))

Chef Viki írta... [Válasz erre...]
2009. június 18. 7:31

Én is épp így csináltam :-)Olyan gyönyörű színe van!

johi írta... [Válasz erre...]
2009. június 28. 13:43

Nagyon szépek.Mi is épp most magoztuk ki a meggyet,életem első dzsemje készül.Remélem sikerül.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. június 28. 23:03

Zselésítővel gyerekjáték. Ha első, akkor a tartósító nélküli dzsemet a helyedben csak pár üveggel próbálnám, ha beválik, akkor lehet jövőre mind. Az üvegre tégy celofánt, a celofánra késhegynyi, de tényleg csak pici szalicilt. Így csavard rá a tetőt. Biztosan jól fog sikerülni, esetleg írj a tapasztalatodról.

johi írta... [Válasz erre...]
2009. július 10. 19:36

Szia Wise Lady.Sikerült,mégpedig nem is akárhogy.Nagyon fini lett!Nem tettem szalicilt,mert a zselésítő tartalmaz tartósítót.Köszi a tippet.Most majd jöhet a sárgabarack.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 10. 23:23

Gratulálok Johi és örülök, hogy megírtad. Igen, igazad van, abban tényleg van.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com