Bejegyzések Subscribe to CommentsMegjegyzések

2009. augusztus 31., hétfő

OFF: Szerkesztés és design a bloggeres bloggereknek

16 megjegyzés

Kedves Bloggerek, akik a Bloggeren blogolnak!
A hogyan mentsük a blogot c. poszt óta sokan felkerestetek emailben, blogszerkesztési kérdésekkel. Úgy látom, sokakat érdekel a téma, ezért úgy döntöttem, hogy nem egyenként, emailben válaszolok a felmerült kérdésekre, hanem egy blog keretében. Így elindítottam a Blogger's bloggers (Blogger bloggerek) blogot is. Itt a blogspotos blogokkal kapcsolatban felmerülő webdesign, webszerkesztés témájú cikkeket fogtok találni, nagyon egyszerű, mindenki számára érthető nyelven, nemcsak gasztroblogosoknak, hanem mindenkinek, aki a Bloggeren blogol.
Remélem, sok hasznos információt találtok, és a blogotok profi és tetszetős lesz a tanácsok, leírások nyomán.
A linket is megtaláljátok a főzősblogom fejlécében, de önállóan is felkereshetitek.
Ha van olyan kérdésetek, amire választ szeretnétek kapni, azt kommenteljétek be oda, és előbb-utóbb sorrakerülnek.

Ezerarcú pudingos galuska

5 megjegyzés

Ez egy nagyon egyszerű édesség, halványan somlóiszerű, ha nincs kedvem bonyolítani a dolgot, akkor szoktam készíteni. Általában piskótalapom mindig van lefagyasztva (végső esetben venni is lehetne), a puding pedig gyorsan megvan (aki szereti, vehet zacskósat is).
Az íz mindig más, attól függően, hogy milyen pudingot készítünk. Lehet gyümölcsökkel, darált olajos magvakkal (mák, dió, mandula stb.), lekvárokkal kombinálni.
A lényege, hogy egy piskótalapot háromba vágok, főzök egy alap pudingot, kissé folyósabbra mint egyébként, két-három részre osztom és különbözőképpen ízesítem.
Ezt egy tortaformában rétegezem, állni hagyom pár órát. Kanállal galuskákat szaggatok, és meglocsolom felveretlen sűrű habtejszínnel. Gyors, változatos, finom.
Én most a következő módon csináltam.

Pudingos galuska - kakaós-kókuszos-meggyes


Bocipite nyitva

9 megjegyzés

2009. augusztus 30., vasárnap

Az én saját titkos receptem - Bocipite

16 megjegyzés


Bocipitét sütöttem. Sajnos, csak a képet láthatjátok, mert ez az én saját kitalációm alapján született, a tészta is, a töltelék is. Azt elárulom, hogy egy sós pitéről van szó, és nyilván a bocihoz is köze van. Nagyon kiváló vacsoraétel, vasárnapi reggeli lehet, finom második fogás, de előételnek is elképzelhető. Langyosan rendkívül finom, de hidegen is kitűnő.
10 cm átmérőjű piték ezek, gyorsan elkészíthetők. Nekem 6 ilyen formám van, ha hárman eszünk, épp elég. Ha vendég van, duplázni kell.
A receptet még senkivel sem osztottam meg, bár aki evett ilyet, az látta, ízlelte mi van benne de csak kb.! Ez az én saját, titkos receptem, aki bocipitét akar enni, csak nálam tud.
Elárulom, hogy van egy baripite változata is, az még talán ennél is finomabb :D

Ti mivel töltenétek meg?

UPDATE:
Nem árulom el a titkot, és nem is várom, hogy könyörögjetek. Kérlek, ne könyörögjetek :D
De olyan szépek ezek a minipiték, hogy feltettem a fotót. Na meg jelezni akartam, hogy mindenkinek van, amit ő talált ki, s csak ő tud. Hasonlót lehet csinálni, de olyat nem.
Egy ilyen kispitébe nagyon sok mindent lehet tölteni, és nézzétek, milyen guszta! Képzeljétek el, mikor mindenkinek a tányérján van egy, elég nagy ahhoz, hogy eggyel, max. kettővel jól lehessen lakni, lehet édes, sós, tegyetek bele, amit csak szeretnétek, a variációk száma végtelen! Szerintem, mindenkinek lenne rengeteg ötlete, mi legyen a töltelék.

2009. augusztus 29., szombat

Apró trükk - egy csipet cukor

7 megjegyzés



Mindannyian tudjuk, hogy számos étel sokkal finomabb, ha nem azonnal fogyasztjuk, hanem valamennyit áll. Közismert mondás, hogy a töltött káposzta annál finomabb, minél többször melegítjük. Általában azt szoktuk mondani: hagyjuk az ételt állni, hogy összeérjenek az ízek.
Ilyen fogások a húslevesek, töltött káposzta, mártások, saláták stb.
Nos valójában a megfőtt ételben ilyenkor a következő történik. A lassú hűlés hatására, elkezdődnek a bomlási, kémiai átalakulási folyamatok. Akárhogy is, de az étel elkezd "romlani", "előemésztődni". Ez az ízek keveredését, megváltozását okozza, finomabbnak találjuk. Természetesen egészségre abszolút nem káros, feltéve, hogy nem sokáig hagyjuk állni, összeérni.
Van azonban olyan eset, amikor nincs időnk ezt az érési folyamatot biztosítani, azonnal tálalnunk kell. Ilyenkor vessük be azt az aprócska fogást, hogy az ételbe egy csipet (tényleg csak csipet) cukrot adjunk.
A cukor ugyanis felgyorsítja az érlelődési folyamatokat, mert táplálékul szolgál ezekhez az átalakulásokhoz. 10 perc alatt elérhetjük a kívánt ízharmóniát, tálaláskor összeért ízeket produkálhatunk.

Fejtettbab-leves

16 megjegyzés


2009. augusztus 28., péntek

Sajtos cukkinifasírt

13 megjegyzés



Na, megsütöttem! Még sosem csináltam, csak salátacukkinit szoktam venni, de most egy munkatársnőmtől kaptam egy szép, méretes "házi" darabot. A gasztroblogokban egyre-másra láttam ezt az ételt, elérkezett hát az idő, hogy kipróbáljam. Saját eszem szerint kevertem ki, a fasírt receptem alapul véve, gondoltam, a sajt sem fog rajta rontani, és a nemrégiben szerzett serpenyőben sütöttem meg. A fasírt finom lett, a serpenyő pedig kitűnően bevált. Kétféle módon is kiformáztam: szép szabályos, lapított gombócokba, illetve csak úgy, kanállal szaggatva.

2009. augusztus 27., csütörtök

Hotdog kifli

1 megjegyzés



Kincseim a bolháról 8. - Serpenyő

14 megjegyzés


2009. augusztus 26., szerda

Csirkemell raguval

6 megjegyzés


2009. augusztus 25., kedd

Rekord

7 megjegyzés

2009. augusztus 25-én minden eddiginél több látogató járt itt. A blog fennállása óta először történt meg, hogy a látogatások száma egy napon 600 felett volt. Köszönöm az olvasóknak.
Ezen a napon egyébként a legegyszerűbb piskótarecept hozta a rekord látogatottságot, és a jelen pillanatban az összes cikk közül messze ez volt a legtöbbször olvasott egy adott napon.
További jó szórakozást kívánok a blogomon! Mindenkit szeretettel várok.

Sajtmártás

16 megjegyzés


2009. augusztus 24., hétfő

Tejszínkrémes torta

8 megjegyzés

Ez kisfiam névnapjára készült, vasárnap. Azért ilyen, mert nagyon szereti a tejszínhabot - de csak az igazit, a cukrászdait egyáltalán nem eszi meg.


2009. augusztus 23., vasárnap

Segítsetek gyűjteni!

13 megjegyzés

A következő megjegyzést kaptam a házi mályvacukor és a házi fondant színezésével kapcsolatban:

"Még valamit hadd kérdezzek (előző névtelen). Ha nem szeretnék ételfestéket használni, de mégis vinnék bele valami színt (fiaim vannak, szóval valami olyan kéne) akkor a céklán és a szedren kívül tudtok még valamit?"

Ha tudtok ételt színező természetes dolgot, kérlek osszátok meg velünk, válaszoljunk a kérdésre. Azt hozzáteszem még, hogy elég erős színezőhatású és nem macerás anyagokat keresünk, tehát pl. a vöröshagyma héja nem jó ebből a szempontból.
Én összegyűjtöm ezeket, kap egy menüpontot a navigációban. Ha van blogotok, azt is ki fogom ebben a gyűjteményben linkelni.

Eddig tehát: szeder, cékla

Én ezt tudom hozzátenni:
Sáfrányos szeklice - a növény szárított virága.
A borászat és a gyógyszeripar színezésre használja. Kétféle színezőanyag van benne, vörös és sárga. Gyógynövényboltban, bioboltban kapható. A húslevest is színezték vele, hogy szép aranysárga színű legyen.

2009. augusztus 22., szombat

Marinált hagyma-kápia paprika saláta

8 megjegyzés



A kápia paprika a Balkánról származó növény. Gyönyörű mélypiros színe van, vastag a húsa. Arról nevezetes, hogy jól bírja a tárolást, így az egyetlen olyan fajta, amelyet nem a teljes beérés előtt szüretelnek, hogy a szállítást kibírja, hanem érett állapotában szedik. Nagyon jól grillezhető, emiatt nevezik grillpaprikának is, de minden paprikához alkalmazható eljárással elkészíthető. Íze édesebb, mint a zöldpaprikáé, hasonlít a nálunk is elterjedt pritamin paprikához.

Gombaleves

3 megjegyzés



A változatosság kedvéért most nem magyarosan főztem.

2009. augusztus 21., péntek

Krumplifőzelék

12 megjegyzés


2009. augusztus 20., csütörtök

Macik

2 megjegyzés

Én is kaptam macis képet Anditól, és megtisztelt vele, de ami nagyobb dolog, örömöt okozott nekem. Szerintem a világon a legfontosabb dolog, az emberi kapcsolatok és a tapasztalatok. Minden mást, amit szereztél, akár egyik pillanatról a másikra elveszítheted, de az emberekkel kialakított kapcsolataid, szerzett tudásod, tapasztalatod megmaradnak. Persze azokból is csak az igaziak, az érdekbarátságok eltűnnek, mint a kámfor.
Kedvelem Andit és a blogját. Nem ismerem őt, nem találkoztunk még, de úgy képzelem, egy nagyon szelíd, türelmes, családszerető feleség és anyuka lehet, és örülök, hogy gondolt rám.
"Barátság jeléül ezen a módon küldöm ezt a rózsát. Remélem, gyönyörű napod lesz."
Köszönöm Andi!

Már többen megkapták, akinek küldeném, ezen felül
Editnek
Évának
küldöm.

Minden gasztrobloggernek szép, tartalmas hosszúhétvégét!

Csülök Pékné módra

13 megjegyzés

Ehhez az ételhez leginkább idő szükséges. Van aki előfőzi a csülköt és utána pirítja sütőben, én is próbáltam már így is. De mégiscsak akkor a legfinomabb, ha nem főzzük ki belőle az ízeket előtte, hanem ő maga szépen először remegős puhára, majd kívülről ropogós pirosra sül a sütőben, saját levében, vizezés nélkül. Ehhez azonban sok idő és türelem kell. Így aztán, ha ez van ebédre, akkor már reggel 8-kor nekiállok, hogy 1-kor ehessünk. Mondjuk csinálni vele nem nagyon kell semmit.
Kell még hozzá egy fedeles tepsi és egy dl sör.
Még finomabb ez az étel, ha rászánom a fáradságot és időt, és az egészet a római tálban készítem el: Csülök római tálban.


2009. augusztus 19., szerda

Aranygaluska

35 megjegyzés



Ezt a receptet kezdő háziasszonyként találtam valahol, s akkoriban a fontos receptjeim egy kockás iskolai füzetbe írtam. A füzet azóta is ott van a szakácskönyvek között a konyhában, de ma már csak két dolog miatt veszem elő, ha almáspitét vagy aranygaluskát sütök, de akkor mindig. Pedig a recepteket azóta már máshol gyűjtöm - a számítógépen -, de ebben a két esetben mindig innen dolgozom.
Mindig duplaadagot készítek, egy 38x22 cm-es tepsiben, két rétegben.

Paradicsomsaláta

3 megjegyzés

Ez a mellévaló nagyfiam és nagylányom egyik kedvence. Minap szemrehányást is kaptam miatta, miért nincs fenn a blogon, mert keresték, hogy elkészítsék. Most pótolom a hiányosságot.


2009. augusztus 18., kedd

Rigójancsi

22 megjegyzés

Rigó Jancsi romantikus történetét sok helyen leírták már, fele igaz, fele legenda, de tény, hogy a csupa csoki sütemény tradícionális magyar édességnek számít.
Rigó Jancsi neves nagykanizsai származású cigányprímás volt, Európa szerte fellépett, sokat játszott zenekarával többek között Londonban, Párizsban, Bécsben, - Amerikába is eljutott.

2009. augusztus 17., hétfő

Tejfölös sertésszelet

8 megjegyzés

Hazajött a nagyfiam, és az ő kedvéért főztem ezt a husit. Gyerekkori ízként tartja számon, neki ez igazi anyafőztje étel.

Tejfölös sertésszelet


Gasztro mítoszok 4. - Zsírok és olajak - Az étolaj legendája

8 megjegyzés

Ételeink alapvetően 2 féle zsírsavat tartalmaznak.
1. Telítetelen zsírsavak
2. Telített zsírsavak
A telítetlen csoporton belül külön kategóriát képeznek a transz-zsírsavak

2009. augusztus 16., vasárnap

Krumplisaláta

0 megjegyzés



2009. augusztus 15., szombat

Frankfurti leves

8 megjegyzés

A kelkáposztát sokan nem szeretik. Erőteljes és jellegzetes az íze. Ez a német eredetű leves gyors és finom. Van, aki pirospaprikával készíti, én anélkül. Többféle változatban főzik.
A kelkáposztát mindig szedjük leveleire, sosem fejesen szeljük, mert a leggyönyörűbb fiatal fej belsejében is lakhat káposztahernyó, amely nagyra is megnőhet. Érdemes a leveleket is átvizsgálni kisebb példány után, ezek zöldeskék színűek és a levelekre tapadnak. Egyenként mossuk meg a leveleket, vágjuk le a kemény szárat, torzsát, ezután lehet egymásra fektetve laskára szelni őket.

Frankfurti leves


Pommes frites - Szalmakrumpli - az igazi ropogós sült krumpli

12 megjegyzés


A világon mindenhol elterjedt és közkedvelt burgonyasütési mód. Francia elnevezésén ismerjük, pedig a franciák mellett a belgák és a spanyolok is állítják, tőlük származik ez az étel. No nekünk mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom.
A pommes frites (ejtsd: pom frit) lényege az, hogy a krumplit elősütik forró zsiradékban, majd amikor elkezd púposodni és hólyagosodni akkor kiveszik, és hagyják lehűlni. Közvetlenül tálalás előtt visszateszik a forró zsiradékba, és készre sütik. Ettől az eljárástól finom, ropogós lesz.

2009. augusztus 14., péntek

Pavlova torta

9 megjegyzés

A Pavlova-torta Ausztrália és Új-Zéland nemzeti desszertje.
Itt olvashattok egy fantasztikus összefoglaló cikket róla. Nem is szaporítom a szót, olvassátok el. Én így sütöm:

Pavlova torta



Kolloidok a konyhában 3. - Tojáshab

17 megjegyzés



A tojáshab talán a leggyakrabban készített kolloid a konyhában, nagyon sokféle étel lazítására használjuk. Levegőt (gázt) oszlatunk el a tojásfehérjében (folyadékban), így a habok közé tartozik. A tojáshab stabilizálásáról, hogy ne essék össze, gondoskodni kell. Sokféle módszert használnak a háziasszonyok, hogy elérjék a tartós, kemény habot. Ezek közül a legismertebbek: egy csipet sóval, cukorral vagy ecettel felverni.
A habverés hatására a tojásban lévő fehérjék denaturálódnak, és a levegő-víz határfelületen kicsapódnak. A habban levő buborékokat a kicsapódott fehérjék stabilizálják, és a hab megkeményedik.

2009. augusztus 13., csütörtök

Serpenyőben sült csirkecomb

5 megjegyzés




Akár alsó, akár felső combot süthetünk így.
A sütéshez kell egy nehéz, magasoldalú serpenyő, jól záródó fedővel. Ha ilyenünk nincs, akkor tegyünk alá vastag vaslapot, és igyekezzünk jól záródó fedőt használni, amin nincs lyuk. A hús ugyanis kis lángon, sül-párolódik, saját levében, víz hozzáadása nélkül. A jól záró fedő miatt, mire a húslé elpárolog, a combok megpuhulnak, a visszamaradt zsiradékban pedig még pirulnak is.
A csirkecombok bőre alá sót szórok, és olyan fűszerrel szórom meg, amihez épp kedvem van. Ez pl. rozmaringgal készült. A serpenyőbe rakosgatom őket, meglocsolom 4-5 evőkanál olajjal vagy zsírral. Felforrósítom, egy percig minden oldalán megkapatom. A lángot takarékra veszem, a serpenyőt lefedem, a combokat készre párolom-sütöm kb. 45 perc alatt. Félidőben egyszer megfordítom a combokat.
Ennek most krumplipüré volt a kísérője.

Paradicsomleves

8 megjegyzés



2009. augusztus 12., szerda

Kolloidok a konyhában 2. - Majonéz

6 megjegyzés



A majonézt tojássárgájából és olajból keverjük, ecetet (vagy citromlevet), sót, fehérborsot és mustárt teszünk hozzá.
A tojássárgának a fele víz, ebben oszlatjuk el fokozatosan az olajat, ezért a majonéz olaj-a-vízben emulzió.

Kolloidok a konyhában 1. - Alapok

0 megjegyzés

Kolloidnak azt hívjuk, amikor két (vagy több) különböző anyagot olyan módon tudunk összekeverni és egyiket a másikban eloszlatni (diszpergálni), hogy az egész egynemű anyagnak látsszon. A két anyag azonos és különböző halmazállapotú is lehet.
A konyhában a legtöbb étel, amely az alapanyagokból sütéssel-főzéssel létrejön, ilyen diszperz rendszer, kolloid.
A húsleves, kocsonya, tej, sör, puding, kenyér, majonéz, tojásfehérjehab stb. mind kolloidok.

contact próba


2009. augusztus 11., kedd

Waldorf saláta

5 megjegyzés
Állítólag 1893-ban a new yorki Waldorf Astoria Hotel főpincére, Oscar Tschirky találta ki. Eredete körül vannak viták, mindenesetre a recept először az 1896-ban megjelent "The Cook Book by 'Oscar of the Waldorf'" szakácskönyvben szerepelt.
A klasszikus változat almát, szárzellert és majonézt tartalmaz, a dió később integrálódott a receptbe. Azóta számos változata létezik, a dió helyett más olajos magot használnak, állandó összetevő a szőlő, létezik cseresznyés, grapefruitos változat, adnak hozzá aszalt gyümölcsöket, majonéz helyett tejszínt, joghurtot tesznek rá és így tovább.
Ez a diós, szőlős változat.

Waldorf saláta




Szárzeller krémleves - angol zeller, halványított zeller

5 megjegyzés

Elég ritkán kapok szárzellert, pedig gyakran vásárolnám. Ennek a zellerfajtának a gumója pici, gyökerekkel teli, a levele viszont széles, erős levélszáron akár 40 cm-re is megnő. Egy kissé lágyabb a zelleríz, mint a nálunk ismert gumózeller esetében, a levélszár zsenge, ropogós, ezért főként ezt a részt használjuk.
Nevezik szárzellernek, angol zellernek és halványított zellernek is. Sok helyen olvasható a halványító zeller elnevezés, pedig nem a növény halványít, hanem a növényt halványítják. A halványított zeller ezért egészen világos zöldes-sárgás színű. A halványítás a termesztés közben zajlik úgy, hogy a növekvő zellert elárnyékolják a nap elől, pl. úgy, hogy a szárakat felkupacolják földdel, vagy egy másik eljárás, amikor a zellert mély árkokba ültetik. A fényszegénységben felnövő zeller ezáltal elhalványul, elveszti sötétzöld színét.

Szárzeller krémleves


2009. augusztus 10., hétfő

Tojás szalmonella-mentesítése házilag

6 megjegyzés

Elég sok gasztroblogot olvasgatok rendszeresen, ezekben gyakran látom, sokan ódzkodnak a nyers tojásból készített ételektől, főleg nyáron, nagy hőség idején. Ez érthető is. Ilyen ételek pl. a lágytojás, a tiramisu, fagyi vagy a majonéz.
Kevesen tudják, hogy a szalmonella baktériumokat otthon is elpusztíthatjuk hőkezeléssel, anélkül, hogy a tojás állaga, felhasználhatósága megváltozna, viszonylag egyszerű módon. Egy hőmérőre van szükségünk csupán, amely a 0-100 Celsius fokos tartományban mérni tud.

2009. augusztus 9., vasárnap

Lehetetlen pite - Impossible pie

6 megjegyzés

Lúdanyónál olvastam erről a pitéről. Jól hangzott, kipróbáltam. Mindjárt dupla adagot készítettem 1l tejjel, és egy nagy gáztepsiben sütöttem meg.
Nagyon finom lett, máskor is sütni fogom. Alul egy rugalmas tészta, felül egy kókuszos krémes réteg alakul ki sütés közben, ezért lehetetlen a neve. Szeletelt mandulám nem volt, csak darált, így azt használtam hozzá. Egy csipet sót is tettem, hogy még harmonikusabbak legyenek az ízek.
Családi ünnepre sült, mindekinek ízlett.

Lehetetlen pite - Impossible pie



2009. augusztus 6., csütörtök

Főtt kukorica

3 megjegyzés



2009. augusztus 5., szerda

Off: szúnyogok

23 megjegyzés
Nem tudok már olyan helyet, ahol gondoskodnának a szervezett szúnyogirtásról.
Az udvarunkon üldögélni szinte lehetetlen, szabadtéri programokon pillanatok alatt szétmarnak a szúnyogok. Kisfiam véresre vakarja a csípéseket, mert valamiért nagyon lassan gyógyuló, fájdalmas, sötétvörös nyomok maradnak a csípések után.
Nem tudunk grillezni, mert nem lehet kint maradni, a vendégeknek serpenyőben fejeztem be a vacsorát.
A kullancsveszély is elég nagy Magyarországon. Ahol én lakom, a legfertőzöttebb területek közé tartozik. Gyereket beoltattam kullancs ellen, de az csak egyfajta betegség ellen nyújt védelmet.
Marad tehát a szúnyog- és kullancsriasztó.
Vagy már az sem?
Szerintetek mi a megoldás?

Lecsó

12 megjegyzés

Abszolút könnyű, gyors és olcsó étel, emellett majdnem mindenki szereti. Az alaplecsó elkészítése kb. azonos, de aztán innentől a változatok száma végtelen. Nálunk tojással készül. Te hogyan főzöd?

Lecsó



2009. augusztus 4., kedd

Töltött paprika

71 megjegyzés



2009. augusztus 3., hétfő

Blogspotos blog - Mit tegyek, hogy ne vesszen el?

28 megjegyzés

Scofield blogja eltűnt. Többen kérdezgetik, mit tegyenek, hogy az a rengeteg munka, ami egy blogban van, ne szálljon el.
Nekem részben szakmám, részben hobbim a webprogramozás és szerkesztés, ezért gondoltam, írok egy kis cikket, hátha segít azoknak, akik nem értenek hozzá.
Hogy egy picit értsük, miért más a blogspotos blog, mint pl. a blog.hu oldalak, egy -két mondatot írok róla, remélem hasznos lesz, aki pedig tudja ezeket a dolgokat, az lapozzon.

Sertéspörkölt és pirított tarhonya

4 megjegyzés

A nyaralás után meglátogattuk anyukámat, ő főzte nekünk ezt az ebédet a következő módon.

Sertéspörkölt



2009. augusztus 2., vasárnap

Lakókocsis nyaralás 3. - Főzés, ételek, árak

2 megjegyzés

Amikor megérkezünk a helyszínre, az első dolgunk, hogy megebédelünk. Mint az előző részben írtam, a menü: Főtt tészta itthoni mártással, sajttal.
A mártást itthon megfőzöm, forrón kifőzött befőttesüvegbe töltöm, lezárom, és gyöngyözve forró vízfürdőben dunsztolom 10 percig. A vízben hagyom kihűlni, a hűtőtáskában utazik velünk. Sosem romlik meg ezzel a módszerrel, még ha hús van benne, akkor sem.
Ezután a gyors kipakolás, rendezkedés következik, majd kávézunk, iszunk egyet, pihenünk. A délután mindig fürdéssel telik, este séta, beszélgetés gyertyafénynél.

Lakókocsis nyaralás 2. - Gasztronómiai oldala

7 megjegyzés

Mindig magunk főzünk, viszont egy éttermi vacsorát és egy pizzázást be szoktunk ütemezni, és ilyenkor azt eszik mindenki, amit szeretne, az árat nem nézzük (persze egy bizonyos határig). Általában kétszer grillezünk és egy szalonnasütés is kötelező, szerencsére a kisfiam meg is eszi a sült szalonnát, nemcsak sütögetni szereti.
Sokan azt gondolják, hogy a lakókocsis nyaralás-kempingezés alkalmával érkezik el a zacskós levesek, konzervek, üveges mártások, porok stb. ideje. Hát mi nem vagyunk ilyen gazdagok, hogy ezt megengedhetnénk magunknak!
Másik érv szokott lenni, hogy nyaralni szeretnék, megszabadulni a főzéstől stb. No az igaz, én is szeretem, ha más főzi meg, amit eszem, de azért korántsem olyan kellemetlen feladat ez. Nálunk pl. a fiúk kuktáskodnak is, és az evés utáni mosogatást is bevállalták. Így inkább egy jó kis közös programot jelent, mintsem valami nagy terhet. Manapság 11-15 óra között amúgy sem tanácsos napra menni, ebbe az időszakba bőven belefér egy órányi főzőcske, egy jó evés és még egy pihenés, olvasás, társas vagy kártya, szunyóka is.

Lakókocsis nyaralás 1.

3 megjegyzés

10 éve vagyunk házasok. Az első évek építkezéssel és kisbaba neveléssel teltek el. Mindketten dolgozunk, bőven nem a jól fizetett kategóriában, s az építkezés, 5 gyerek nevelése, iskoláztatás, számlák viszik a pénzt rendesen. Ennek ellenére minden évben voltunk nyaralni. Erre már januártól gondolok mindig, valami kis külön pénz megalapozza, elteszem, hozzácsapom azt a pénzt, amit akkor is elköltenénk, ha itthon maradnánk és nekiindulunk. No persze ennyi általában nem szokott elég lenni, tenni kell hozzá a spóroltból is, de nem omlik össze a családi költségvetés, és élményekkel, kipihenve jövünk haza. Régebben több gyerekkel, ma már csak eggyel indulunk útnak. Kihasználjuk a szakszervezeti nyaralási lehetőségeket, üdülési csekkeket is.

2009. augusztus 1., szombat

Pillanatképek a nyaralásról

0 megjegyzés



Grillpác fűszerkeverék

6 megjegyzés

Természetesen a nyaralás elengedhetetlen része volt a szalonnasütés és a grillezés.
Előre bekevert fűszerkeveréket vittem. Két alkalommal grilleztünk, első ízben csirkemellet, másodszor sertéstarját. A köret saláta és héjában sült krumpli volt.


Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

Blogarchívum

Blogstat

online


 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com