Gyönyörű sárgabarackhoz jutottam, így a tegnapi nap délutánja lekvárfőzéssel telt. 8 kg barackból készítettem.
A sárgabaracklekvárt majdnem hagyományosan főzöm. Régen 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot raktak, és sokáig főzték, hogy a víztartalom fele elpárologjon, így lett eléggé sűrű.
Én már nem teszek ennyi cukrot, a tisztított gyümölcs minden kilogrammjához 1/2kg-ot szoktam tenni. Hogy ne kelljen annyit főzni, a zselésítő segítségét igénybe veszem. Ez általában almapektin.
A boltban kapható 2:1 stb. zselésítők tartósítószert is tartalmaznak (K-szorbát), az almapektin nem .
A 8 kg barackhoz tehát felhasználtam 4 kg cukrot és 160 g almapektint (vagy 8 tasak 2:1 zselésítő).
A lekvárt 2 lábosban, 4 részre osztva főztem ki, azaz 2 kg-onként. Ehhez a lekvárhoz használok szalicilt is, mert előfordul, hogy 2 évig is marad egy-két üveggel. A szalicilból minden üvegbe késheggyel éppen csak, de tényleg nagyon picit szórok (pár kristályt!!!), ezt felbontáskor eltávolítom.
A héj lehúzását szerencsére nem kell már csinálnom. 3 évvel ezelőtt beruháztam egy hajtókaros paradicsompaszírozóra, ezzel könnyű eltávolítani a héjat.
Azelőtt az egész család hozzáült, és a forró vízben megmártott barackokról késsel húztuk le a héjat. Most a paszírozáshoz könnyebben kapok segítséget, mert a 8-10 kg barack (mindig ennyit főzök) lehámozása sokáig tartott, bármennyire jót beszélgettünk, csak meguntuk a végére.
Sárgabaracklekvár
Hozzávalók:
1000 g magozott sárgabarack
500 g cukor
20-25 g almapektin (vagy helyette 1 tasakos zselésítő)
egy-két evőkanál citromlé
Elkészítés:
A barackot az udvaron a ládában megmosom (vagy szűrőben adagonként). Az üvegeket előkészítem. A gyümölcsöt kimagozom és átpaszírozom egy paradicsompaszírozóval. Nagyon kevés citromlével összekeverem. Kevés gyümölcspürével a zselésítőt csomómentesre keverem és hozzáadom, elkeverem. Hozzáadom a cukrot is, azt is elkeverem.
Egy lábasban felteszem főzni. 10 percig forralom.
A forró lekvárt az üvegekbe adagolom, és a tetejére nagyon kevés szalicilt teszek (pár kristályt). A tetőt rácsavarom. Nem állítom fejre, hogy a szalicil ne keveredjen bele, felbontáskor eltávolítható legyen.
Takarókba bugyolálva szárazdunsztban hagyom kihűlni.
Ma én is baracklekvárt készítek,úgyhogy jókor jött a recepted!Szép a szine! Prószát is akartam ma,szerinted jó rá a baracklekvár is?
VálaszTörlésA csak meguntuk a végére-hez hozzátenném, hogy minden évben szétégetem a kezem a forró barackkal.
VálaszTörlésDe én még húzogatom a héját, bár lehet, hogy idén ledarálom húsdarálón, az a héj, már hátha nem lesz zavaró...
Mi az a prósza, Andi?
VálaszTörlésA prósza jellegzetes zalai étel. Andi is zalai, Duende is, én is. Duendénél recept is van.
VálaszTörlésAndi én nem szeretem a prószát édesen, de szerintem jó rá.
VálaszTörlésA mamám szilvalekvárt szokott,de attól félek,az sűrűbb volt mint a barack(lesz),esetleg elfolyik..
VálaszTörlésMegnézem Duendénél,mert mi mindig édesen ettük.
Duendénél is édes. Amit én szoktam,az nem az eredeti kukoricaprósza,hanem egy kefíres-lisztes változat.Elkészítettem a lekvárt is és a prószát is. Már nem tudtam lefényképezni,mert közben sötét lett,majd holnap.Te a krumplisra gondoltál ugye?
VálaszTörlésIgen, krumplis-kefíres.
VálaszTörlésÉn ledarálom mert azt is kifizettem meg a héjjában van az iz és zamat nagy része. Nem a széség /szép a mennyaszony legyen/az iz a fontoss.
VálaszTörlésmi van akkor ha már nem lehet szalicilt kapni mert én is mindig szalicilel tetem el, megköszönöm ha adol tipet.
VálaszTörlésGazdaboltokban lehet kapni szalicilt. Egy tasak 10 évig is elég.
Törlés@Erzsébet Rozgonyiné Lőrincz
VálaszTörlésNa-benzoátot használhatsz helyette. Ez sajnos semmivel sem egészségesebb, mint a szalicil, és van egy kellemetlen mellékíze szerintem.
A másik lehetőség, hogy nem használsz tartósítószert.
@Erzsébet Rozgonyiné Lőrincz
VálaszTörlés